У Луцьку триває «хвиля» ліквідації комунальних підприємств

У Луцьку триває «хвиля» ліквідації комунальних підприємств
У Луцьку планують ліквідувати ще одне комунальне підприємство, яке визнано збитковим і його подальше існування є недоцільним.

Про це стало відомо на постійній комісії Луцької міської ради з питань торгівлі, послуг та розвитку підприємництва, 18 грудня.

Цього разу збитковими визнали комунальне підприємство «Луцькмістобуд», яке за останні місяці втратило обсяги замовлень і фактично не виконує своїх прямих функцій. Також через те, що немає фінансових надходжень до підприємства установа боргує своїм працівникам заробітну платню.

Начальник відділу фінансового контролю та аудиту міської ради Валентина Малютіна зазначила, що із 2006 року, коли заснували КП «Луцькмістобуд», воно було прибутковим і наповнювало бюджет міста. Але у 2010 році законодавство України дещо змінилось, і у підприємства відібрали половину послуг, яке воно надавало людям.

«За дев'ять місяців 2014 року це підприємство заробило символічно 200 гривень. Із 31 працівника нині там працює 16 людей. На сьогодні заборгованість заробітної платні є лише за листопад місяць, але, якщо питання терміново не вирішити, борги зростуть», - зазначила Малютіна.

Секретар Луцької міської ради Сергій Григоренко каже, що навіть директор КП «Луцькмістобуд» Андрій Маруняк не бачить перспективи існування цього підприємства.

«Основна мета комунальних підприємств – це заробляння грошей. «Луцькмістобуд» - це збиткове підприємство, у якому зменшились обсяги замовлення. Міська рада - не біржа праці, тому ми не можемо за кошти платників податків утримувати збиткове підприємство, яке за минулий місяць заробило менше трьохсот гривень. Комунальні підприємства ніколи не будуть ефективнішими, ніж бізнес. Влада не може заробляти», - заявив секретар Луцької міської ради.

Членів комісії здивувало те, що приватні підприємства, які надають такі ж послуги як і «Луцькмістобуд» нормально працюють і мають прибутки.

Депутат Луцької міської ради Роман Романюк вважає, що винним у збитковості підприємства є його директор. Романюк переконаний, що Андрія Маруняка треба притягнути до відповідальності, хоча не уточнив до якої саме.

«Не можна ліквідувати підприємство без будь-яких наслідків для його очільника. Директор зробив «Луцькмістобуд» збитковим. Саме керівник має шукати шляхи покращення роботи своєї установи і дбати про своїх працівників. Чомусь приватні фірми, які надають подібні послуги, якось справляються із труднощами, утримують своїх працівників і не самоліквідовуються», - мовив депутат міськради.

«Мені відомо, що планується створення приватного підприємства «Містобуд Луцьк», яке не лише співзвучне із «Луцькмістобуд», але і перейме фактично усі його повноваження. Можливо, туди працевлаштують людей із «Луцькмістобуду», а можливо, їх просто виставлять за двері», - резюмував Романюк.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Рідко зустрінеш керівника підприємства, який би так активно ратував за закриття підприємства, мабуть вже давно всю базу даних скопійовано й підготовлено приватне підприємство, де директор стане директором...
Відповісти
Останні новини
У Луцьку триває «хвиля» ліквідації комунальних підприємств
18 грудень, 2014, 17:20