На Волині внучка знайшла останки діда через 70 років. ФОТО

На Волині внучка знайшла останки діда через 70 років. ФОТО
Любов Мосійчук знайшла могилу дідуся, якого вбили під час українсько-польського конфлікту в роки Другої світової війни.

Про це повідомляють «Волинські старожитності».

Археологам із ДП «Волинські старожитності» доводилося проводити чимало ексгумацій людських останків. Кілька років поспіль вони досліджують городище у Володимирі–Волинському, де в 1939-1941 роках розстріляно більше тисячі людей, розшукали чимало поховань польських прикордонників. Бувало, що науковці знали, чиї саме останки вони вивчають. Та цього разу, мабуть, вперше до них звернулася жінка з проханням знайти могилу її дідуся.

У книжці волинського краєзнавця Ярослава Царука «Трагедія волинських сіл 1943-1944 рр.» є інформація, що в роки війни від рук польських воєнізованих формувань загинули шість жителів села Поничів нинішнього Володимир–Волинського району. Двох розстріляли на цегельні Льотнища, пізніше перепоховали на кладовищі Поничева. Ще чотирьох вбили біля домівок на початку 1944 року. Свій останній спочинок вони знайшли на роздоріжжі при в’їзді в село.

«На згадку від громадян села Поничів. 1993 р.», - написано на могилі.

Місце поховання одного з них, Василя Мосійчука, досі не відшукали. Старожили села знали приблизно, де воно. Зокрема, де знаходиться могила дідуся Любові Мосійчук, розповіла мама. Життєві обставини жінки складалися так, що раніше вона не змогла приділити увагу пошукам дідуся. Зараз Любов Мосійчук – пенсіонерка, а тому саме тепер вирішила все ж знайти могилу дідуся, якого ніколи не бачила.

Вона звернулася у ДП «Волинські старожитності» за допомогою.

По приїзду в село Поничів, директору ДП «Волинські старожитності» Олексію Златогорському та співробітнику цієї установи Тарасу Вербі вдалося знайти поховання.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині внучка знайшла останки діда через 70 років. ФОТО
19 грудень, 2014, 12:14