Із Донбасу вивезуть етнічних поляків

Із Донбасу вивезуть етнічних поляків
Генеральне консульство республіки Польща у Харкові готується евакуювати близько ста етнічних поляків, що зараз живуть на захоплених проросійськими бойовиками територіях Донецької та Луганської областях.

Про це інформує Радіо Свобода.

«Ми допоможемо евакуюватися людям польського походження і їхнім родинам. Це громадяни України, у яких є «картка поляка», або ті, у кого ще немає такої картки, але у яких є документальне підтвердження польського коріння. У нас є програма евакуації співвітчизників, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях. Ми наразі уточнюємо списки. Поки у списках майже 50 людей. Для укладення всіх списків у нас є ще тиждень і, я думаю, що це буде не більше ста чоловік», – повідомив генеральний консул Станіслав Лукасік.

Очікується, що людей автобусами вивезуть до Харкова із Волновахи, що на Донеччині, та з Сєверодонецька на Луганщині. Потім із Харкова після оформлення віз та інших формальностей людей відправлять до Польщі.

«Я ще не знаю, до якого міста привезуть людей: або на півдні Польщі, або на півночі. Ми підібрали два найкращих центри, і з цих двох – мають обрати один. В цьому центрі люди перебуватимуть півроку. За цей час вони мають пройти процедуру легалізації, отримати документи на постійне проживання у Польщі. Також у них будуть курси польської мови і тренінги з пристосування до країни. Наголос цих курсів буде на працевлаштуванні людей. Ми з’ясуємо, які у них професії чи можуть вони перевчитися, бо для нас важливе їхнє працевлаштування», – зазначив дипломат.

Як повідомив Станіслав Лукасік, упродовж шести місяців людям, що виїхали з Донбасу, будезапропоноване соціальне житло.

«Вони можуть у Польщі залишитися назавжди, але й у них є можливість повернутися в Україну, якщо буде таке бажання», – зауважив генконсул.

Станіслав Лукасік уточнив, що досі евакуація етнічних поляків проходила в індивідуальному порядку, із захоплених бойовиками територій виїхала приблизно тисяча людей польського походження.

Наразі польське консульство не має можливості безпосередньо працювати з етнічними поляками на окупованих територіях Донбасу, зауважив дипломат.

Раніше правозахисники із варшавського Фонду «Свобода та демократія» заявляли, що становище поляків та осіб польського походження на Донбасі є критичним. У Фонді нарахували близько 400 осіб на Донбасі, які мають «карту поляка».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.