Скандальні кузови на Волинь гонять з офшорів

Скандальні кузови на Волинь гонять з офшорів
Підприємці, які займаються на Волині імпортом автомобільних кузовів, отримують їх від компаній, зареєстрованих в офшорній зоні.

Про це йдеться у матеріалі «Чи повернеться Волинський клондайк? Частина перша: панамський слід» на інтернет-виданні ВолиньPost.

Тема імпорту машинокомплектів (простіше кажучи – автокузовів) – вигідна не лише автоскладальним заводам, а й звичайним ділкам. В Україні з наскрізь корумпованою системою правоохоронних органів зловживання на темі автоімпорту набувають небачених масштабів.

Схема обкрадання державного бюджету шляхом зловживань на авто імпорті діє просто. За кордоном розбирають автомобіль – і в Україну ввозять лише його кузов. Його офіційно оформляють. Двигун ввозять нелегально. В Україні це складають, при тому незрозуміло де і руками яких спеціалістів.

За офіційною інформацією прес-служби ГУ Міндоходів у Волинській області у 2013 році імпорт кузовів для транспортних засобів зріс в 4,5 рази.

Як випливає з інформації, отриманої виданням ВолиньPost з відкритих джерел, кузови на Волинь поступають не з країн з розвиненою автомобільною індустрією на кшалт Німеччини, а з країни, розміщеної не в Європі, а по інший бік Атлантичного океану. Йдеться про Панаму, одну зі світових офшорних зон.

Водночас останнім часом підприємець Юрій Матчук став заявляти у пресі, що Ягодинська митниця перешкоджає ввезенню в Україну кузовів.

Влітку цього року слідче управління фінансових розслідувань Головного управління Міндоходів у Волинській області розпочало досудове розслідування кримінального провадження відносно службових осіб ТзОВ «Клеодора-М» (однієї з фірм, яка здійснює імпорт автомобільних агрегатів – кузовів) за фактом умисного ухилення від сплати податків та митних платежів, за ознаками вчинення злочину, передбаченого ч 3. Ст. 212 Кримінального Кодексу України. Сума завданих збитків складає 3,5 млн грн.

«Клеодора-М» - одна з фірм згаданого Юрія Матчука. Загалом у мережі можна знайти до десяти найменувань комерційних структур, де трапляється прізвище цього підприємця.

«На підставі аналізу господарської діяльності ТзОВ «Клеодора-М» встановлено, що за 2013 рік дохід цього підприємства становить 25 мільйонів гривень. Разом з тим, задекларовано до сплати податок на прибуток в сумі 2,9 тисячі гривень (рівень сільського кіоску з оборотом, меншим у сто разів)», - йдеться у висновку слідчих.

Усе просто: фірма Матчука купує кузови у структур, зареєстрованих не в Україні – так званих нерезидентів. Це фірми, які своїм місцем реєстрації мають, зокрема, Панаму – офшорну зону. Водночас за куплені кузови не здійснюється розрахунок. Нерезиденти претензій «чомусь» не мають, йдеться у матеріалі «Чи повернеться Волинський клондайк?».

ЧИТАТИ ПОВНІСТЮ МАТЕРІАЛ «ЧИ ПОВЕРНЕТЬСЯ ВОЛИНСЬКИЙ КЛОНДАЙК? ЧАСТИНА ПЕРША: ПАНАМСЬКИЙ СЛІД»

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Скандальні кузови на Волинь гонять з офшорів
22 грудень, 2014, 12:50