На Волині вирішували, як наповнити місцеві бюджети

На Волині вирішували, як наповнити місцеві бюджети
На Волині існує велика проблема із наповненням місцевих бюджетів та із формуванням їх кошторису на наступний рік.

Про це повідомив голова Волинської ОДА Володимир Гунчик на зустрічі із представниками та головами сільських і селищних рад 26 грудня.

Очільник зініціював зустріч з головами сільських і селищних рад, головами районів з метою надання практичної допомоги їм у формуванні бюджетів.

Володимир Гунчик наголосив, що під час однієї із нарад фіскальна служба надала інформацію, що в частині сільрад є проблеми з формуванням бюджетів, їх наповненням і коригуванням.

«Від нашої роботи буде залежати наповнення бюджетів та формування бюджету в рамках програми розвитку Волинь-2020», - звернувся голова ОДА до представників сільських і селищних голів.

Також Володимир Гунчик додав, що 2014 рік був непростим.
«Чинники, які вплинули на економіку країни минулого року: Україна переступила межу незворотності в напрямку свого розвитку, були прийняті геополітичні рішення. Це були позитивні зміни. Водночас сотні мільярдів доларів було вивезено за межі країни, розкрадені бюджети, під загрозою стала цілісність та незалежність країни», - пояснив Гунчик.

«Другий фактор - це війна, яка серйозно вплинула на розвиток всіх галузей життя громади. Ресурси, які ми могли використати на благо країни пішли на захист кордонів, на підтримку нашої армії. Значна частина програм розвитку області заморожена. Загалом економіка області за 11 місяців спрацювала позитивно, але є програми, де відчутна нестача робочої сили. Наприклад, у галузі будівництва в нас не добудовано об’єктів на півмільярда гривень. На Волині уже 81 родина, де є загиблі. Громада витратила на війну 65 мільйонів гривень. Це тільки обліковані кошти. Але їх спокійно можна помножити вдвічі, адже є благодійні пожертви, які ніхто не облікує», - додав очільник області.

Володимир Гунчик наголосив, що третій важливий фактор, який вплинув на економіку країни та області зокрема – це два етапи виборів.

«З однієї сторони - це позитив бо ми отримали нову владу, але на них виділено значну частину коштів. А вони могли б піти на розвиток громади», - висловив думку голова ОДА.

Зі слів Гуника, за вересень, жовтень, листопад до місцевих бюджетів додатково вдалося долучити понад 50 мільйонів гривень.

«Ми повинні усвідомити значимість первинної ланки формування бюджету області - це бюджети сільрад. Я не кликав сюди сільські ради, де є перевиконання бюджетів. Я зібрав тих голів сільрад, де існують певні проблеми, з метою спільно вирішити ці питання, обговорити їх. Ми вступили в етап прийняття непопулярних рішень. Але це треба пережити. 2015 рік – це рік бюджетних випробувань. Якщо громада буде діяти злагоджено, то ми зможемо в наступному році зупинити війну», - сказав Гунчик.

Голова Волинської ОДА відзначив, що перший і основний вид доходів до сільських і селищних рад - це податок на землю. Зі слів Гунчика, в наступному році хочуть провести аудит всіх земель сільськогосподарського і несільськогосподарського призначення щодо його ефективного використання.

«В нас багато земель просто заросли чагарниками. Їх ніхто не використовує. Є частина ділянок, де крім лози нічого не росте, а є землі, які дають хороші врожаї. Тому потрібно переглянути і питання орендної плати на землю. Провести диференціацію орендної плати на землю», - зауважив голова Волинської ОДА.

Очільник області окреслив ще одне джерело доходів у місцеві бюджети - податок з доходів фізичних осіб.

«Податок доходів з фізичних осіб – другий вид доходів. Ми повинні звернути увагу, чи є бізнес на території сільської ради, наскільки він ефективний. А якщо бізнесу немає, то потрібно думати, як його залучити в те, чи інше село», - констатував Гунчик.

Під час зустрічі присутні представники сільських, селищних рад, керівники районів розповіли голові Волинської ОДА про проблеми, які є на їхніх територіях. Зокрема, найбільше люди скаржаться на недосконалість земельного кодексу, зокрема на те, що люди відчувають безкарність за, те, що не платять оренду за землю, самовільно змінюють цільове призначення земель.

Володимир Гунчик закликав людей не боятися, висловлювати свої проблеми, співпрацювати із керівництвом як району, так і краю. Не замикатися тільки на своїй території. Скоординувати зусилля так, щоб питання вирішувалися спільно. А не зависли в повітрі.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
« … Очільник області окреслив ще одне джерело доходів у місцеві бюджети - податок з доходів фізичних осіб …»
Очільник-Гунчик чомусь забуває про своє омріяне дітище, яким він останнім часом, аж волає, як хоче розродитись – це його комунальне підприємство, яке, на його думку, відрами діставатиме бурштин з поліської землі та напевно зніме усі проблеми з наповненням волинського бюджету на всіх рівнях …! Бендерські Нові Васюки відпочивають …! Особливо коли сьогодні 25.12.2014, особисто я, лише у Луцьку, бачив щонайменше два десятки аварій, які трапились лише тому, що наше комунальне підприємство не спромоглось посипати піском ту ожеледицю, про яку попереджав кожен метеосайт ще тиждень тому …?
Очільник-Гунчик, я розумію, що вам не цікаво займатись таким дріб’язком від якого на обласних дорогах гинуть та калічаться люди …, адже у вас за спиною значно глобальніший досвід керівництва Луцьким автозаводом …!!! І напевно тому сьогодні усі ваші амбіції спрямовані виключно можливість «очолити» видобуток місцевого бурштину …! Очільник-Гунчик, раджу вам більше перейматись дійсно нагальними проблемами нашої громади, а не приміряти на себе костюмчик хресного батька нової бурштинової мафії …!!!
Відповісти
Останні новини
На Волині вирішували, як наповнити місцеві бюджети
26 грудень, 2014, 12:18