Волонтерів обіцяють звільнити від податків

Волонтерів обіцяють звільнити від податків
В Україні почав діяти конфіденційний реєстр волонтерів АТО. Потрапити в нього може будь-яка фізична особа, яка займається допомогою армії або внутрішнім вимушеним переселенцям.

Головна умова потрапляння в реєстр — наявність спеціального рахунку для благодійних внесків.

Про це йшлося під час всеукраїнського семінару «Волонтерська діяльність в Україні», який організувала Державна фіскальна служба України 26 грудня, - повідомляє "Громадське.Волинь".

Як зазначив заступник директора Департаменту доходів і зборів з фізичних осіб Сергій Наумов, від оподаткування звільняється не лише волонтер, що потрапив у реєстр, а й особа, якій надається допомога. Також волонтер не зобов’язаний вести звітність та включати кошти, які спрямовуються на допомогу, у податкову декларацію.

Проте, як виявилося, не все так просто. Для прикладу, якщо волонтер для здійснення благодійності придбає приміщення, яке буде зареєстроване на нього, то ця операція вважається прибутком і вже оподатковується. Також, якщо надійде інформація, що доброволець використовує кошти не за призначенням, то до нього буде направлена перевірка.

Яким чином вона буде здійснюватися, на основі яких документів, та як будуть перевірятися «анонімки» поки не відомо. Не зрозуміло також, як буде здійснюватися боротьба із недобросовісними волонтерами та шахраями, які наживаються, прикриваючись благодійністю.

Дискусію викликав сам факт конфіденційності реєстру. Якщо волонтери з Києва та Західної України за відкритість інформації, то добровольці Одеси занепокоєні публічністю списків. Обґрунтовують це останніми подіями, коли в місті почали відбуватися терористичні акти, направлені на центри допомоги бійцям АТО.

На відміну від волонтерів, які позбавляються звітності, громадські організації та благодійні фонди, що надають допомогу АТО, повинні виконувати всі законні вимоги щодо ведення документації. До того ж, можливість ведення такої діяльності повинна бути закладена у статуті організації, - зазначають у ДФСУ.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.