«Росіяни ховали цю книжку, щоб інші не побачили», - автор книги «Майдан і Церква» у Луцьку. ФОТО

«Росіяни ховали цю книжку, щоб інші не побачили», - автор книги «Майдан і Церква»  у Луцьку. ФОТО
Книгу під назвою «Майдан і Церква: Хроніка подій та експертна оцінка», яка ілюструє роль духовенства у Революції гідності зими 2013-2014 року», привезли до Луцька.

Презентація книги відбулася в приміщенні Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки 29 грудня.

Авторами книги, яка вмістила у собі ряд думок, оцінок і роздумів науковців, журналістів й активістів Майдану, є провідні релігієзнавці з Інституту філософії імені Григорія Сковороди, які брали активну участь в революційних подіях.

Головний редактор книги Людмила Филипович зазначила, що виданням цікавилися не лише українці, а й люди з інших країн світу.
Людмила Филипович
Людмила Филипович

Так, за її словами, росіяни, які купували книгу, адже досі не можуть собі пояснити, що відбувалося на Майдані в Україні, та ховали її так, аби інші не побачили.

«Марять різноманітними концепціями та міфами, що це було за гроші американців (а я завжди питаю, де моя частина), що це придумали кляті капіталісти, щоб пересварити людей і багато іншого. Ця книга цінна тим, що зафіксували те, що відбувалося на Майдані. І сьогодні можна щось переписати, щось пояснити, виправдати, але от як були представлені церкви, так і лишилися», - каже Филипович.

За її словами, перший наклад видання «розмели», тому це уже другий наклад «Майдану і Церкви», а уже в наступному році автори готуватимуть нову книгу під назвою «Війна. Церква», де опише роль та вплив церкви на війну на Сході Україна.

Людмила Филипович відзначила, що на Майдані були люди, які не знали, як хреститися та не знали жодних слів з «Отче Наш».

За її словами, представники української православної церкви КП, греко-католицької та римо-католицької церков від самого початку зрозуміли суть того, що відбувається на Майдані.

«Вони попередили українців, що їх чекають складні часи, закликали українців скористатися можливістю та виборювати свободу. А українці вистояли на Майдані тому, що завжди відчували присутність церкви на Майдані. Церква показала, що вона є природньою частиною суспільства. Церква склала іспит на народність», - підкреслила Людмила Филипович.

Перший заступник голови Волинської обласної ради Олександр Пирожик, який також завітав на презентацію «майданівської» книжки зазначив, що роль церкви на Майдані не можна недооцінити, оскільки вона стала цементуючим ядром, яке наситило Майдан духовною глибиною, і перетворила просто Майдан у Революцію Гідності.

«Я згадую, як в центрі Майдану стояла капличка греко-католицької церкви в наметі. І кожен раз, коли ми приїжджали у Київ, ми її відвідували. І за своїм побратимом, комендантом луцького наметового містечка Миколою Собуцьким ми в тому наметі читали псалми», - додав Пирожик.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Усі свободівці, які мають честь, уже залишили свої крісла. Чого чекає Пирожик? Чи він уже в блоці Порошенка?
Відповісти
Пирожик: "Ми у тому наметі на Театральному майдані читали псалми з Собуцьким", та ви бухали там весь час.
Відповісти
Останні новини
«Росіяни ховали цю книжку, щоб інші не побачили», - автор книги «Майдан і Церква» у Луцьку. ФОТО
29 грудень, 2014, 16:55