Як святкують Новий рік у різних країнах світу. ФОТО

Як святкують Новий рік у різних країнах світу. ФОТО
Одним із найулюбленіших та найпопулярніших свят у багатьох країнах світу є Новий рік.

І якщо для українців основними елементами новорічного свята є ялинка, запах мандаринок, салат "Олів’є", шампанське і загадування бажань під бій курантів, то жителі інших країн мають свої, відмінні від наших звичаї, - пише Procikave.com.

Новорічні традиції в Швейцарії та Австралії

Жителі Швейцарії та Австрії на Новий Рік відзначають День Святого Сильвестра. Це свято з’явилося завдяки легенді, в якій йдеться про те, що Папа Римський Сильвестр зміг зловити в морі справжнього монстра. Чудовисько повинне було вирватися на свободу в 1000-му році і вбити всіх людей, але цього не сталося. У кожен Новий рік люди згадують цю легенду, надягають кумедні костюми і називають себе Сільвестрклаусами.

Новорічні традиції у Болгарії

Коли настає північ, у всіх будинках на кілька секунд гасне світло - це час для новорічних поцілунків. Потім господиня розрізає пиріг, у якому заховані різні сюрпризи: монетки, горішки тощо.

Зазвичай діти розповідають віршики і за це отримують подарунки від Діда Мороза.

Новорічні традиції Естонії

Однією з найбільш "гарячих" є зустріч Нового Року в Естонії, оскільки там прийнято проводити це свято в сауні. Щоб у Новий Рік увійти чистим і здоровим, необхідно навіть бій курантів слухати в цьому закладі.

Втім, не всі звичайно дотримуються цієї традиції, адже тоді не було б на вулицях країни натовпів веселих людей і не ходили б вони в новорічну ніч один до одного в гості.

Естонці також вірять, що щастя їм принесе сажотрус у циліндрі, що тримає в руках знаряддя своєї праці. З цієї причини, дітям часто дарують іграшкових сажотрусів.

Новорічні традиції Іспанії

Напередодні Нового Року опівночі, в Іспанії існує традиція – швидко з’їсти 12 виноградин, причому одна виноградинка споживається з кожним новим ударом курантів.

Виноград повинен принести удачу в кожному місяці наступного року. Жителі країни збираються на площах Барселони та Мадрида, щоб встигнути з’їсти виноградини й випити кави.

Цій традиції вже більше ста років, вперше це було реакцією населення на надвисокий урожай винограду.

Новорічні традиції Італії

Емоційні італійці і в новорічну ніч у своєму репертуарі: щоб позбутися від вантажу проблем і почати все з чистого аркуша, вони позбавляються від непотребу і старих меблів. Причому досить незвичайним способом: викидають непотрібне з балконів.

Принаймні так розповідають про Новий Рік самі італійці. Існує ж версія, що цю історію використовують лише для того, аби залучити якнайбільше туристів.

Мешканці Італії обожнюють свого Санту – Боббо Натале, в новорічну ніч і жінки, і чоловіки, і діти, одягають щось червоне, навіть якщо це нижня білизна. До італійських діток, до речі, поки вони сплять, приходить не лише Боббо Натале чи Миколай, а й фея Бефана.

Якщо дитина поводилася в старому році добре, то її шкарпетки біля каміна заповнюються солодощами, а от пустун на ранок виявить замість подарунків тільки вуглинки.

Новорічні традиції Франції

У Франції є свій Дід Мороз, і звуть його Пер Ноель. Він теж неохоче показується дітям на очі, зате любить дарувати їм подарунки, крадькома наповнюючи ними черевички дітвори.

У новорічну ніч на французькому столі обов’язково має бути пиріг із запеченим всередині одним зерням бобу. Людина, що знайшла його, буде щаслива весь наступний рік, а під час святкування всі повинні її слухатися і виконувати будь-які її побажання. Ну і, звичайно, який французький Новий рік без келиха доброго вина!

Перед тим, як його спробувати і почастувати гостей, винороб обов’язково повинен цокнутись з бочкою, привітати її з Новим роком, подякувати за врожай і побажати, щоб наступний був ще багатшим.

Новорічні традиції Англії

Англійські дзвонарі незадовго до півночі «закутують» дзвони храмів у ковдри. Від цього замість гучних ударів виходить ледве чутний гомін. І тільки в 12-ій годині, коли ковдри знімаються, дзвони сповіщають про настання Нового року на повен голос.

Цього моменту особливо чекають закохані: щоб не провести наступний рік в розлуці, їм треба негайно поцілуватися, і не будь-де, а під гілкою омели.

До речі, саме дивакуваті, але практичні англійці першими стали надсилати один одному новорічні листівки, а потім цю традицію підхопили інші.

Новорічні традиції Греції

Новий рік в Греції – це День Святого Василія, що знаменитий своєю добротою. Саме Святий Василій приносить діткам подарунки.

Новорічну ніч мешканці Греції проводять практично так само, як ми – ходять у гості один до одного з подарунками. Однак є певна особливість – крім подарунків, вони несуть господарям камінь, причому, чим більший, тим краще.

Нам це здасться дивним, але в Греції вважається, що від ваги каменя залежить, яким буде гаманець у господарів в прийдешньому році.

За іншою грецькою традицією, старший член сім’ї повинен розбити у дворі свого будинку плід граната. Якщо гранатові зернята розсипались по двору, то його сім’ю в новому році очікує щасливе життя.

Новорічні традиції Шотландії

Перебуваючи на вулицях Шотландії в новорічну ніч, потрібно бути дуже обережними, оскільки це єдина ніч у році, коли прикрашеними вулицями країни котятьться підпалені бочки з дьогтем, що символізують рік, який минає.

У шотландському селі Стоунхевен прийнято ходити по вулицях, розмахуючи над головою величезними вогненними кулями, що символізують сонце, яке очищає прийдешній рік.

Є в Шотландії ще одна цікава новорічна традиція: перед настанням Нового року, члени всієї родини сідають біля запаленого каміна, а з першим боєм курантів глава сім’ї повинен відкрити вхідні двері, причому мовчки. Такий ритуал означає проводення Старого року і запрошення Нового у своє житло.

Новорічні традиції в країнах Азії

Не менш цікаво зустрічають Новий рік по-азійськи. В’єтнамці щороку міняють точну дату свята – відзначають "Тет" (Новий Рік) в якийсь день з 21 січня по 19 лютого, аби бог, що живе у кожному домі, міг побути на небі із родиною.

Аби прийдешній рік був вдалим, у В’єтнамі прикрашають кімнати гілками квітучого персикового дерева. Китайці виходять на вулиці, щоб запалити ліхтарики і перетворити своє місто в море маленьких вогнів.

Бірманці вірять - на Новий рік, щоб він був дощовим і урожайним, потрібно обов’язково влаштувати змагання з перетягування канату.

Новорічні традиції Японії

У Японії напередодні свята панує ажіотаж в магазинах одягу: щоб Новий рік був щасливим, його обов’язково потрібно зустрічати в обновці.

Опівночі ж треба послухати цілих 108 ударів в дзвони. Японці вважають, що кожен порок людини має 18 відтінків, тому ударів має бути аж 108.

За іншою японською новорічною традицією, прийнято дарувати близьким і друзям листівки із зображеннями тварини – символу нового року. До прикрашання своїх осель жителі країни Висхідного сонця теж відносяться специфічно – для цього вони використовують кадомацу, що означає в перекладі "сосна біля входу".

Роблять цей виріб з бамбука, сосни, вплітають туди рисові соломинки. Це символи довголіття і вірності в почуттях. Прикрашають кадомацу папороттю і гілками мандарина. Дарувати один одному подарунки у японців прийнято зранку, коли вони виходять зі своїх будинків, аби побачити схід сонця.

Найпопулярніший новорічний подарунок – бамбукові граблі. Обмінюючись ними, люди бажають один одному «загребти» в майбутньому році якнайбільше щастя.

Новорічні традиції Австралії

В Австралії Новий рік наступає першого січня. Але в цей період там стоїть така спека, що Дід Мороз вручає подарунки у червоних шортах, а Снігурка – в купальнику!

Новорічні традиції Аргентини

Мрією кожного офісного співробітника, втім, як і любителя збору макулатури, є зустріч Нового Року в Аргентині. Вже в середині дня центри аргентинських міст встелені рівним шаром паперу.

Згідно з місцевою традицією, потрібно викидати з вікон непотрібні журнали, газети та інші папери. До того ж, це прекрасний спосіб для зняття стресу.

Сам же Новий Рік жителі Аргентини зустрічають, як і більшість з нас – в колі сім’ї, за святковим столом часто присутні близькі друзі. Там теж відкривають шампанське о 12 годині ночі, а ось подарунками аргентинці обмінюються тільки на Різдво, традиції дарувати їх в новорічну ніч немає.

Новорічні традиції в інших країнах світу

Не поступаються в оригінальності традицій і жителі інших країн. Панамці, замість того, щоб просто слухати бій годинника, вмикають сирени і голосно волають – загалом, шумлять з усіх сил, щоб привернути увагу Нового року.

Також там прийнято спалювати опудала політиків та інших відомих людей – muñeco. Опудала символізують проблеми минулого року, а нема опудала – нема проблем.

У Колумбії Старий рік можна не тільки провести, а ще й побачити і "помацати" – у місцевому карнавалі його роль виконує веселий актор на ходулях.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.