На Волині шукали останки закатованих

На Волині шукали останки закатованих
Під час українсько-польської експедиції на території двох колишніх сіл Любомльського району Острівки і Воля Островецька дослідникам не вдалося виявити останки закатованих польськомовних жителів.

Ймовірно, кажуть науковці, вони знаходяться на сусідніх територіях. Про це інформує прес-служба ДП «Волинські старожитності».

Дослідники намагалися виявити захоронення закатованих у часи Другої світової війни польськомовних жителів сіл Острівки і Воля Островецька.

Підставою для місця вибору досліджень у Острівках стали свідчення жительки села (українки), яка зазначила факт захоронення на території своєї садиби вбитих людей.

Підставою для місця вибору досліджень у Волі Островецькій стали результати досліджень 2010 року, коли було виявлено й ексгумовано людські останки, захоронені у районі колишньої школи.

На території колишнього села Острівки обстежили георадаром площу розмірами 140х60 м. На ній зафіксували та перевірили шурфуванням 16 пунктів з геоморфологічними аномаліями. Заглиблених об'єктів і людських останків у жодному випадку не виявили.
Обстеження території геомагнітним радаром.
Обстеження території геомагнітним радаром.


На території колишнього села Воля Островецька обстежили георадаром площу розміром 20х40 м. На ній зафіксували та перевірили 5 пунктів з геоморфологічними аномаліями. Людських останків також не виявили.

На поверхні обстежуваної території відшукали близько 100 фрагментів людських кісток невизначеного часу, перемішаних оранкою. Їх захоронили на території Островського кладовища-меморіалу.

Протягом дослідження закатованих не знайшли, однак це не виключає факту їх наявності на суміжній території, кажуть дослідники.
Шурфування місць виявлення геоморфологічних аномалій.
Шурфування місць виявлення геоморфологічних аномалій.


Українську сторону експедиції представляли працівники ДП «Волинські старожитності» на чолі з Олексієм Златогорським, польську – Люблінській відділ Інституту народної пам'яті на чолі з Леоном Попеком.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині шукали останки закатованих
28 травень, 2012, 13:53