Нововолинські шахтарі здивовані «пасивністю» мешканців міста, - активіст. ДОПОВНЕНО

Нововолинські шахтарі здивовані «пасивністю» мешканців міста, - активіст. ДОПОВНЕНО
У Нововолинську та селищі Жовтеневому мешкає більше 50 тисяч людей, однак підтримати мітинги шахтарів приходять декілька сотень людей. Така позиція дивує гірників, - каже один із лідерів акцій Богдан Макарчук із шахти «Бужанська».

Про це він розповів виданню «Буг» у суботу, 3 грудня.

Нагадаємо, гірники із передпускової дирекції шахти №10, шахт №1, №9 та «Бужанської» неодноразово виходили на акції протесту. Вони блокували дорогу «Львів-Брест», пікетували міськраду, будинок міського голови Віктора Сапожнікова.

За словами Богдана Макарчука, далеко не всі жителі Нововлинська розуміють, що від шахт, мовляв, залежить рівень їх життя.

«Байдужість населення нашого міста дуже дивує. Коли в нашому місті та селищі Жовтневому понад 50 тисяч мешканців, а на наші мітинги, акції приходять декілька сотень, це дивує, це ображає навіть нас як шахтарів», - каже шахтар.

«Шахтарі відстоюють інтереси не тільки свої, а й мешканців всього міста. Бо що для нас у першу чергу закриття наших шахт? В першу чергу ми залишаємося без робочих місць. А ще всі забувають сказати про екологічну катастрофу. Бо що за собою тягне закриття? Це підвищення ґрунтових вод. І фактично наші смітник можуть плаватимуть нас під ногами», - додає він.

Також він наголошує на економічних наслідках закриття шахт: «У нас не буде роботи,у нас не буде чим сім’ю кормити, у нас не буде засобів для існування».

Макарчук закликав ново волинців підтримати мітинг шахтарів о 15:00 4 січня, який планують зібрати на майдан Незалежності: «Лозунги у нас прості: перше – робота, друге – зарплата, третє – прозорість. І, звичайно, шахтарська солідарність».

Працівник передпускової дирекції шахти №10, які фактично будують більше 25 років, Олександр Ростимчук нагадав: нинішніх ресурсів вистачить для роботи підприємства до початку лютого. За його словам, основна вимога – регулярна виплата зарплати та ресурси на добудову шахти.

Гірники нагадують, що відкриття шахти №10 може пом’якшити ефект від можливого закриття інших.

«Минулого року кошти на 10-у шахту не були виділені до жовтня. За нас просто забули. Ми в листопаді пройшли 85 метрів проходки, в грудні - 160. І зараз в 2015 році про нас знову забули. Сказали, що виділили 11,4 мільйона, але це тільки заборгованість по зарплаті. Але знову ж таки електроенергія вимикається. Доставки матеріалів немає, нам залишилося роботи ще на січень, початок лютого», - каже Ростимчук.

У програмі Громадське.network під час скайп-включення з Нововолинська представники ініціативної групи гірників Богдан Макарчук і Анатолій Мухомеджанов розповіли про «роздуті штати», через які шахти нібито не можуть економити кошти.

«В паливно-енергетичному комплексі – криза. Кажуть, що є дефіцит вугілля. В У той же час у бюджеті 2015 не враховані кошти на дотацію шахт. Це проблема не власне шахтарів, а всього 50-тисячного міста. Уже й так з 7 шахт 4 закриті. На 10-й шахті відмиваються роками кошти. Якщо нас підтримати, то, наприклад, «Бужанська» шахта зможе видавати нагора понад 1000 тонн щодень. З тих кошторисів, що наші директори захистили в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості випливає, що для повноцінного розвитку наших шахт потрібно 500 мільйонів. Так вони просили, але їм відмовили. І я теж би їм відмовив, бо пройшла революція гідності і ніщо не змінилося. Як були роздуті штати, так і є. На 3 діючі шахти – 300 чоловік керівного складу. Працювати нема кому, а управляти всі хочуть. На три чоловіки 2 управлінці», – розповідає Богдан Макарчук.

«Закритя 1 і 9 шахти і 10 збираються законсервувати. Усі ці розмови пояснюють економічною доцільність. А чому мене, як громадянина, не запитають чи для мене економічно доцільно утримувати таких чиновників, які бездіють і займаються лише тим, що викидають людей на вулицю? Поки наш спротив буде наростати: будем перекривати шляхи міжнародного значення, приїдемо в Київ, бо питання шахт – це для нас питання життя і смерті», – каже Анатолій Мухомеджанов.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Не дивуйтесь. у Володимирі такі самі байдужі лохи...до пори до часу.Підтримую повністю. Ви заслужили на краще життя!
Відповісти
Не здавайтесь, владі і сапогу ви до одного місця."Орденоносці! не будуть про вас думати.Дотискуйте чинуш, піднімайте народ...за вами правда !
Відповісти
Діє закономірність "Моя хата з краю")
Відповісти
Може це тому, що гірники отримують своє підвищення зарплати або виплату заборгованості і забувають про протест до наступного разу, не горючи бажанням підтримувати людей у їх боротьбі. Солідарність повинна бути ЗАГАЛЬНОЮ!
Відповісти
Останні новини
Нововолинські шахтарі здивовані «пасивністю» мешканців міста, - активіст. ДОПОВНЕНО
03 січень, 2015, 20:13