На мітинг у Нововолинську вийшло близько тисячі мешканців. ФОТО

На мітинг у Нововолинську вийшло близько тисячі мешканців. ФОТО
4 січня із самого ранку гірники об’єднали сили і просили підтримки у небайдужих нововолинців допомогти в боротьбі за життя шахт.

У результаті, до початку акції протесту на 15:00 було зібрано близько 3 тисяч підписів, а громадяни і далі приєднувались до цієї ідеї, - пише "БУГ".

На місцевому Майдані Незалежності зібралось близько тисячі небайдужих за долю міста, це і шахтарі із сім’ями і мешканці Нововолинська.

Вимоги шахтарів лишаються ті ж, по-перше, – перерахувати заборгованість за зарплати, що обіцяли зробити до Нового року, (нагадаємо, що працівники шахти №10 отримали зарплату на листопад, а працівники шахти № 1 - 50% зарплати за листопад), не переводити шахту № 1 і № 9 у третю групу (що означає фактичне закриття), добудувати шахту № 10, закласти кошти у державний бюджет на фінансування вугільної галузі України.

Перед громадою виступили представники шахт та міська влада. Було оголошено список ініціативної групи шахтарів у складі 33 представників, також одноголосно обрано голову координаційної ради – Богдана Макарчука.

Із трибуни підтвердили інформацію про поїздку 12 січня у Київ для вирішення шахтарських питань, представлятимуть інтереси гірників працівники шахт, нововолинський голова на чолі із губернатором Володимиром Гунчиком. Також 15 січня відбудеться зібрання вільних профспілок України, де будуть присутні й представники шахтарських профспілок.

Богдан Макарчук зазначив, що акції протесту будуть продовжуватись до поки їх не почують, і тому будуть перекриватись автошляхи державного значення, а 12 січня блокуватиметься Ягодинська митниця, де не будуть пропускати машини олігархів та вантажівки. Також за ініціативою активістів та громадських діячів пролунала ідея створення найближчим часом народної прокуратури, для прозорості та справедливого порядку у місті.

Перед присутніми виступили представники шахт, які повідомили, що директор шахти № 1 нахабно збирає підписи для закриття шахти, при цьому погрожуючи. Мер міста Віктор Сапожніков зазначив, що ідея про закриття шахт виникла не у Нововолинську чи в області, це рішення приймалось на державному рівні у Києві, тому саме туди потрібно звертатись за вирішення проблеми. Очільник міста зазначив, що не підтримує перекриття доріг, адже це може перейти у стихійний характер. Теплоенергетик із шахти № 9 зазначив, що акції мають бути гострішими, і закликав перекривати дороги, якими завозять на Захід вугілля із окупованих територій, а якщо буде потрібно, то і залізничні шляхи.

Шахтарі не збирають зупинятись, адже від них залежить не лише доля шахт, але і цілого міста та шахт львівської області, тому вони закликають всіх небайдужих підтримувати їхню ініціативу і ставитись із розумінням до акцій протесту на дорозі. Адже лише таки чином їх почули.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Волинь вставай!!!!!!!!!
Відповісти
а де ваш обранець Гузь?
Відповісти
Останні новини
На мітинг у Нововолинську вийшло близько тисячі мешканців. ФОТО
04 січень, 2015, 17:26