Волинські шахтарі домовились далі протестувати в Києві

Волинські шахтарі домовились далі протестувати в Києві
5 січня у міській раді Нововолинська відбулась незапланована зустріч профспілок, ініціативної групи шахтарів та мера міста.

Зранку 5 січня відбулась зустріч із міським головою Віктором Сапожніковим та профспілками, на яку не запросили ініціативну групу, про що домовлялись робити завжди, якщо вирішується доля шахт. Які висновки – невідомо, але вже на 15:30 організували нову незаплановану зустріч, куди були запрошені шахтарі, - повідомляє "БУГ".

Розмова виявилась результативною, хоча лунали палкі дискусії. Що обурило ініціативну групу – це незрозуміле відтягування поїздки на Київ із 12 січня на 14, вони вважають це маніпуляціями чиїхось рук. Але на це виявились аргументи: по-перше, 11-12 січня місія МВФ розглядатиме бюджет держави і вирішуватиметься питання виділення фінансової допомоги для України, тоді гірники зможуть вимагати, відповідно, виділення грошей на вугільну промисловість і закладення їх разом зі змінами до бюджету; по-друге, 15 січня, о 11:00, відбудеться розширена президія ЦК профспілки вугільників, де буде виставлено усі проблеми вугільників із усієї України, і походу перебігу справ потрібно вирішувати, як діяти далі.

Акція, яку планують в Києві, має бути багатолюдна та аргументована, для цього потрібно об’єднати сили волинських і львівських шахтарів, крім гірників Західної України 15 січня прибудуть і шахтарі зі Сходу. Гірники заявили, що їхня поїздка у Київ має чітку мету – добитись справедливості, а не перетворювати акцію на народний бунт, оскільки це може стати комусь на руку, а саме російським ЗМІ. Також наші шахтарі виступили проти штурмування адмінбудівель, хуліганства, вживання спиртних напоїв та будь-яких сепаратистських проявів.

Як результат, 14 січня профспілками організовується поїздка у Київ, до них долучається й ініціативна група, яка залучить і шахтарів у складі 50-60 людей. Акцію буде проведено без політичних гасел і лозунгів, адже охочих політиків нагрітись буде доволі, вибори ж не за горами. Перекривати дороги поки не будуть, всі сили кинули на організацію поїздки.

Мер зазначив, що якщо не буде шахт не буде і директорів, тому вони теж мають долучитись до відстоювання копальні. Нагадаємо, що директор шахти № 1 збирав підписи за закриття шахти. Шахтарі ж, заявили, що зараз багато шахтарів воюють на Сході, але війна закінчиться, вони повернуться у домівки, а роботи їм не буде, якщо ті, чиї інтереси вони захищали, закриють шахти. І це потрібно донести до можновладців у Києві, щоб зрозуміли проти кого вони впроваджують політику.

Наразі вирішуватимуться питання із організацією транспорту, супроводу, фінансування поїздки. Шахтарі ж не збираються сидіти і чекати, якщо виникне необхідність – акції продовжуватимуть і на вулицях і на дорогах.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.