У Луцьку запалили найбільшу свічку України. ФОТО

У Луцьку запалили найбільшу свічку України. ФОТО
Свічку заввишки 180 сантиметрів та вагою 80 кілограмів презентували у центрі Луцька. Вона стала символом міського фестивалю «Різдво у Луцьку».

Саме із запалення свічки від Вифлеємського вогню у суботу, 10 січня і розпочалося святкування.

Голова обласної громадської організації «Братство бджолярів землі Волинської «Ройовий стан» Володимир Дмитрук розповів ВолиньPost, що виготовляти великі свічки – давня українська традиція.

«Я прочитав книжку Василя Скуратівського «Кухоль меду». Там написано, що в Україні в 14-15 столітті створювалися цехи, братства, об’єднувалися ремісники, зокрема бджолярі. Кожен цех, кожне братство мало свою атрибутику. В тому числі вони мали своє знамено, хоругву та мали свою цехову свічку. Одна із таких свічок зберігається у Рівненському краєзнавчому музеї. Її висота - понад 1 метр та товщина десь 10-12 сантиметрів», - каже він.

«Але все ж надворі 21 століття, тому ми вирішили створити свічку дещо більшу. Зібрали із наших пасічників віск – понад 80 кілограмів. Я зробив розрахунки, яку форму потрібно для цього виготовити. Разом із Антоном Шотіком ми вилили форму», - додає він.

За словами Дмитрука, для оздоблення свічки знадобилася майстеріність різбяра. Тому Віктор Мазур, поки віск не повністю застигнув (5-7 днів), вирізав на ній напис організації та узори.

Освятили свічку у Свято-Троїцькому соборі ще в 2007 році разом із хоругвою організації.

«Зараз свіча зберігається в Свято-Георгіївському храмі і на великі свята вона запалюється. Тобто вона виконує свої прямі функції в офіру богу та на здоров’я людям», - каже Володимир Дмитрук.

Нагадаємо, 4 січня пластуни передали лучанам Вифлеємський вогонь миру.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: цікаво
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
і на фіга ці тупі приколи - найбільша, найменша?
Відповісти