У Володимирі-Волинському - фотовиставка про Євромайдан. ФОТО

У Володимирі-Волинському - фотовиставка про Євромайдан. ФОТО
Володимир-Волинський став п’ятим містом, де показали світлини з Майдану, зняті польськими кореспондентами у період з 21 листопада 2013 по 22 лютого 2014 року.

Відкриття фотовиставки «Україна – Революція Гідності» відбулось в галереї Володимир-Волинського історичного музею 13 січня завдяки сприянню Генерального Консульства Республіки Польща у Луцьку.

В експозиції представлені роботи польських журналістів Піотра Аполінарского, Павла Боболовіча, Констянтина Чаваги, Рафала Дзенцьоловського, Конрада Фаленцкого, Войцєха Янковського, Євгена Сало, які з першого до останнього дня були на Майдані в Києві у самому вирі подій.

Крізь об’єктив відчайдушних польських кореспондентів на 64-х світлинах відображені найяскравіші моменти Революції Гідності – від побиття студентів до прощання із загиблою Небесною сотнею. Як зауважили відвідувачі виставки, на ці знімки неможливо дивитись без емоцій.

Презентація унікальної експозиції зібрала до купи усіх тих володимирчан, у чиїх серцях події річної давності закарбувались назавжди – учасників Майдану, волонтерів, громадських активістів, місцевих депутатів.

Виставку, з якою вже встигли ознайомитись у Луцьку, Острозі, Дубно та Тернополі, репрезентував консул Польщі у Луцьку Кшиштоф Савіцкі спільно із директором музею Володимиром Стемковським та науковим співробітником Анною Доскоч.

«Польський народ був одним із перших, хто підтримав українців у боротьбі проти «драконячих» законів і свавілля влади. І ми вдячні полякам за те, що вони відкрито висловили свою позицію і продовжують підтримувати нас у війні», - зазначив Володимир Стемковський.

Презентацію виставки світлин розпочали хвилиною мовчання за загиблими на Майдані, після чого у багатьох присутніх на очах з’явились сльози.

Схвильованим розпочав свою промову і консул Кшиштоф Савіцкі, який зауважив, що, на жаль, ми дуже швидко звикаємо до війни і це насправді страшно. Розповідаючи про виставку, польський консул зазначив, що багатьох кореспондентів знає особисто.

«Ми постійно були на зв’язку. І дуже за них переживали. Але вони робили справді важливу справу – показували усьому світу правду», - зауважив пан Кшиштоф.

Остаточно розчулив присутніх своєю проникливою піснею «Молитва за Україну» молодий виконавець Олександр Стемковський.

Поділились своїми думками, спогадами та наболілим, присутні на презентації волонтери Костянтин Зінкевич і Олексій Панасюк, відомий бард Сергій Шишкін, активісти Майдану Ольга Нечитайло, Микола Вінк та інші.

Усі, хто виступав, висловлювали подяку польській стороні за допомогу у вирішенні багатьох проблем – від волонтерських справ до візових питань. Також усі зійшлись на думці, що такі заходи у місті мають відбуватись частіше, адже українці повинні усвідомлювати важливість нинішніх подій.

Ознайомитись із експозицією світлин у історичному музеї зможуть усі охочі до 15 лютого.

Також дирекція Володимир-Волинського музею звертається до усіх володимир-волинців, які були очевидцями та безпосередніми учасниками подій на Майдані чи на сході, прийти до музею та поділитись своїми спогадами і особистими речами, якими вони користувались під час цих подій.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Володимирі-Волинському - фотовиставка про Євромайдан. ФОТО
14 січень, 2015, 13:52