У Волинському краєзнавчому музеї - виставка до Дня Соборності України

У Волинському краєзнавчому музеї  - виставка до Дня Соборності України
20 січня у Волинському краєзнавчому музеї відбулась історична година, присвячена Дню Соборності України.

На заході було розгорнуто виставку «У боротьбі за Соборну Україну: від 1919 до 2014 р.», підготовлену працівниками відділу новітньої історії на основі матеріалів із музейних фондів.

На ній представлені документи і світлини з історії проголошення незалежності УНР, бою під Крутами і, звичайно, об’єднання УНР і ЗУНР 22 січня 1919 року в Соборну Україну.

Адже акт Злуки УНР і ЗУНР став тим кульмінаційним моментом Української революції 1917 – 1921 років, який призвів до остаточного пробудження української самосвідомості після кількох століть поневолення.

На виставці представлені також матеріали 1930-х – 1950-х років, з історії Карпатської України та боротьби ОУН – УПА за українську самостійну соборну державу. Окремі експонати ілюструють діяльність Народного Руху України у 1989 – 1991 роках.

Завершальний блок матеріалів виставки – сумні свідчення Революції гідності, зокрема подій 22 січня 2014 року, коли злочинний режим Януковича здійснив перші вбивства мирних мітингувальників на київському Євромайдані.
В ході спілкування з присутньою на заході молоддю, неодноразово лунали порівняння між подіями Української революції 1917 – 1921 років та Революції гідності 2014 року. Наприкінці було висловлено сподівання ніколи більше не повторити тих прикрих військово-політичних помилок, які призвели до втрати Україною незалежності та загарбання більшої частини її території Росією.

Історична година проведена в рамках музейного проекту «Український календар», що має на меті відзначати найбільш вагомі державотворчі дати в історії України.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Волинському краєзнавчому музеї - виставка до Дня Соборності України
20 січень, 2015, 18:36