На луцькому Меморіалі хочуть демонтувати плити з іменами «КГБістів». ФОТО

На луцькому Меморіалі хочуть демонтувати плити з іменами «КГБістів». ФОТО
На меморіальному комплексі «Вічна слава», розташованому на розі проспекту Перемоги та вулиці Шопена у Луцьку, хочуть демонтувати плити з іменами «партійних керівників та кагебістів».

Про це йшлося під час засідання постійної комісії Луцькради з питань освіти, науки, культури, мови у середу, 21 січня.

Голова громадської організації «Пам'ять Волині» Володимир Засєкін наголосив, що Меморіальний комплекс «Вічна слава», розташований на розі проспекту Перемоги та вулиці Шопена у Луцьку, необхідно вилучити з Державного реєстру нерухомих пам’яток національного значення і передати всі символи до місцевого самоврядування.

«Я б хотів, щоб ви трохи подумали за старше покоління, яке я представляю. Хочемо, щоб були такі зміни», - зазначив Засєкін.

Так, у колективному зверненні братства ОУН-УПА, організації політв’язнів і репресованих, Ліги українських письменників, громадської організації «Пам'ять Волині», Асоціації Козацьких Стрілецьких Братств України щодо демонтажу плит та символів окупації України йдеться про те, що Братство ветеранів УПА і громадяни Луцька і Волині "не сприймають цинічної наруги над священною пам’яттю борців за волю України, коли на пам’ятниках до цих пір існують символи тоталітарного сталінського режиму і наклепи на українських борців."

«Вимагаємо:

1) Демонтувати на шпилі знак ордена Перемоги як свідчення окупації України сталінською імперією.
2) Ліквідувати камінні плити, на яких викарбувані імені вбитих вояками УПА партійних керівників та кегебістів, які були виконавцями терору проти волинян.

3) Ліквідувати меморіальні плити загонам червоних партизан, так як вони не були визволителями Волині від німецько-фашистських окупантів. Фактично, це були банди терористів, які грабувати місцеве населення, ґвалтували і вбивали селян та палили волинські села, виступаючи проти національного відродження України», - йдеться у зверненні.

Володимир Засєкін також попросив членів комісії, аби відповідне звернення надійшло до Міністерства України з питань освіти та науки України.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 49
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
нацки, вам этого не простят!
Відповісти
Тихенько зняти з часом.
Чого б`юрократiю розводити?
А ти, чмо, дочекаешся, що по ай-пi вирахують.
Відповісти
невже кононовичі ?:)))
Відповісти
канановичи уже в донбабве перебрались? Или так и дальше в Киеве пилят остатки парткассы?
Відповісти
Уже немає чим зайнятися!!
Відповісти
то точно! задовбали нацикi тiко гвандiти вмiють.
Відповісти
знищити недобитки імперіалізму!! яка ганьба, що в луцьку це досі є! підтримую
Відповісти
зрівняти там все з землею бульдозером і побудувати пивбар щоб можна було перед футболом або після пивка попити
Відповісти
А заразом і хрущовки, сталінки, Драмтеатр, Палац учнівської молоді, басейн, стадіон, Палац урочистих подій, ДЮСШ, школи, лікарні... Щоб і духу тут не було від імперіалістів клятих!
Відповісти
нінуля,це все і ще краще було б і без комуняк !
Відповісти
Без комуняк цього б взагалі не було. Спробуйте пригадати, скільки закладів культури і науки (театрів, бібліотек, кінотеатрів, шкіл, дитячих садків) було збудовано при незалежності України? Скільки людей при комуняках отримали БЕЗКОШТОВНО квартири (нехай недосконалі, невеликі, з недолугим ремонтом) і скільки людей отримали житло від держави за всі 23 з половиною роки незалежності? А купити своє окреме житло можуть одиниці: або ті, хто краде, або невеликий прошарок товстосумів, або ті, кому діватися нікуди і вони впрягаються на 20 років у банківське рабство. Так що , чи було б це все взагалі без "комунік" - відповідь очевидна.
Відповісти
Прочитай статтю Олександра Котиса про довоєнний Луцьк у Волинь Post і ти зрозумієш що знищили комуняки а взамін наліпили "нехай недосконалих, невеликих, з недолугим ремонтом" убогих хрущовок. Вони знищили нашу перспективу і позбавили цивілізованого життя
Відповісти
В вас нема знайомих, що живуть в таких хрущовках? Всi переiхали в побудованi незалежною державою безкоштовнi котеджi? Ви самi отримали вiд держави замок в подарунок? То зараз у вас дiйсно шикарна перспектива i цивiлiзоване життя!
Відповісти
Любители совка, которые здесь блеют о бесплатных квартирах - видимо в силу упоротости или юности не знают, что на эти самые квартиры люди ишачили на благо союза over 20 лет. При нищенской зп и бесконечными стояниями в очередях.
Відповісти
И что, много любителей незалежной неньки, что ишачат на нее over 20 лет, выблеели бесплатную квартиру у нее? Может за 30 лет выблеешь? Сколько же лет нужно ишачить? А по зарплате - вот уж правда! Из нищеты все выбрались в графья, под секонд-хендом в очередях не стоят и с мусоросборников не питаются!
Відповісти
Кто хочет - тот на квартиры/дома зарабатывает. На крайняк работающий человек может снять комнату/малосемейку. Просто ЗА ДЕНЬГИ. Попробуй умник при совке постоять в очереди на ПРАВО ПОЖИТЬ В ГОСУДАРСТВЕННОЙ квартире (права частной собственности в СССР небыло) 10 лет (и это с калымом) потом тут брехать будешь.
Відповісти
А можно попросить сбавить тон? Стоял. Получил. Приватизировал. Живу. Давай теперь расскажи "на крайняк" об учителе или враче сегодня, которые "хотят". Тебе сказать цены почем снять и зарплаты этих "злостных взяточников" в Украине?
Відповісти
Это тебе повезло. Не упал бы совок - жил бы ты и дальше в государственной квартире. Поменял работу - проваливай нах. Вот это жизнь! Забудь о приватизации, частном съёме и прочих ништяках в виде свободной торговли/обмена недвижимостью. Да, и кстати безапелляционно заявлять что все врачи/учителя *получили* квартиры в совке тоже ошибочно. Многие так и остались ждать светлого будущего.
Відповісти
Прочитав запропоновану Вами статтю, подивився викладені фото. Ну що ж, гарні палаци, гарні церкви. Ці фото - по суті кажучи, вітрина того часу. От тільки жили в цих палацах одиниці, а в церкви лише ходили молитися по неділям. А далі що? Куди йшла пересічна людина після церкв? У палац, фото якого викладено? Дзуськи. Це все було дуже гарно, от тільки в обєктиви тодішніх фотографів не попадали тодішні нетрі, тодішні бідняцькі хатини на околицях того ж Луцька, в яких мешкало дуже багато людей. Фотосправа в ті часи - це справа для обраних, багати, до чого їм було фотографувати бідноту і трущоби. Не плутайте привабливу, розкішну вітрину і реальне життя.
Відповісти
Тризуба почепити.
Відповісти
ну это как посмотреть...
Відповісти
що чуваки з ганчірками на мордах не побили "радянський спадок". Це так патрійотично...
Відповісти
давно пора!!!
Відповісти
совсем уже с ума посходили бандеровцы... одно УПА в голове и вечные жалобы.. пусть свой мемориал сделают, а не этот разрушать!!! он во славу освободителей
Відповісти
Вирахувати антидержавного пропагандиста по Ай-Пі дуже просто. Вважай на свої каракулі в інтернеті.
Відповісти
придурку,твої асвабадітєлі меморіала на польському кладовищі замутили! Там останки польських солдат
Відповісти
Длзвольте питаннячко! А чому тоді там же поховали хлопця, загиблого на Майдані?
Відповісти
канановичъ, ты когда на защиту мемориала от хунты приедешь?
Відповісти
усе те демонтоване клоччя передати в луцький музей тоталітарного режиму,там де йому і місце!
Відповісти
На мою думку, то це просто історія, якою б вона не була. У Луцьку дуже гарний і коректний меморіал. Свого часу друзів з росії приводив і показував ,що у нас з повагою ставляться до всього. Я зберігаю медалі дідів, незважаючи, що на них зображені леніни і сталіни. Це нагороди і все. Це звичайні речі того часу. І меморіалу не потрібні тризуби. Бо це зовсім інша історія.
Відповісти
це потрібно було зробити двадцять років назад підтримую там був цвинтар
Відповісти
Перш ніж ініціювати знесення треба було ініціювати памятник героям УПА, із конкретним списком жертв. Годі памятників безіменним.
Відповісти
Мене лише дивує , що цього не було зроблено десятиліття тому. Хай не гавкають більшовики та їх потомство , котрі самі нищили всі культурні та історичні пам'ятки минулих епох , що не вписувалися у їх "реальність". Пам'ять полеглих бійців - благородна справа , "морди" більшовиків та злочинців на вулицях міста - злочин проти народу.
Відповісти
Так як в Яценюка виходить-Радянський Союз вторгся в Німеччину. Брєд!!! Рєбята, по вашому УПА визволила Україну від німецьких загарбників???Вже геть подуріли!?Ви щось побудуйте, балакуни і пустослови,а тоді руйнуйте!!!
Відповісти
чомусь ветеранив Другои Свитовои нажаль залишились одиници А "ветеранив" самозванцив УПА про яку николи не чув жодного хорошого слова вид старших людей яки застали ти часи бильшае з кожним днем Малолитни недоразвити "патриоти" не зачипайте будь-ласка историю бо настане можливо той час що все вам вернеться и ваши нащадки вас з могил повикопують
Відповісти
Маю пропозицію облаштувати там меморіал загиблих воїнів АТО. На цьому місці вшанована пам'ять героїв та жертв різних воєн: Другої світової, Афганської та Чорнобильської трагедії. Тут покоїться герой Майдану. Мені здається, що поховання героїв АТО було б тут доречним та почесним - це стало б виявом нашої найвищої поваги та вдячності. Рідним та близьким було б зручніше відвідувати могли героїв, а небайдужі та вдячні лучани могли б також частіше відвідували б ці місця, щоб принести квіти, привести своїх дітей. Тут відбувалися б молебни у дні поминань. Хотілося б знати думку з цього приводу інших лучан, а можливо і рідних чи друзів загиблих бійців
Відповісти
Санітарні норми не дозволяють поховання ближче 300м від помешкань.
Відповісти
Посеред гамірного міста?
Відповісти
Сором так публічно виявляти свою вузьколобу тупість та неосвіченість! Вчи історію, сходи до архіву, спитай свідків (ще, слава Богу, живі). З'їзди до Старого Загорова - там тобі розкажуть про УПА! Не буду тут займатися лікбезом для зашореного совка, але можливо відкрию тобі відому для усіх істину, що УПА таки воювали як проти німецьких, так і проти совєцькіх загарбників! Для нас нема різниці між цими окупантами. І ще невідомо хто з цих ворогів жорстокіший і страшніший! А щодо Німеччини, то як би ти назвав 40-ка річну окупацію її Східної частини і Берлінську стіну?
Відповісти
Уявляю ваш рівень розвитку і "широколобість",якщо ви дозволяєте собі такого роду відповіді. Це прояв справжнього "українця"-тикати і хамити. Браво!Щодо ветеранів,то вони,слава Богу,залишились і серед тих,які воювали за Радянський союз. Раджу включити будь-який канал 9 травня. І ходити нікуди не треба. Історію я,на відміну від вас,вчив. І починаючи з часів Ярослава Мудрого,єдності в нашому народі не було. Це факт. Бо кожен хотів бути "князем" "своїх" земель. Те ж саме було і з вашим Бандерою. Почитайте уважніше, з ким він домовлявся і з ким не міг поділити сфери впливу. Не чіпайте ветеранів( ні одних ні інших),бо вони віддавали життя за нас усіх. І їх всіх треба поважати. Це,на мою думку,мінімум,чим ми можем їм віддячити.
Відповісти
Судячи з того, що у тебе нема на клавіатурі літери "і" та враховуючи граматику, можна здогадуватись звідки вітер віє! Тобі пояснюю окремо на понятном тєбє язикє, что за офіціальнимі совєцькими сводкамі паслєдня криївка (зрозуміло?)била унічножена в 1957 году. Це за офіційними даними, а не за офіційними даними - опір тривав ще кілька років! НКВдисти, які проводили тут каральні операції як проти повстанців, так і проти мирного населення до 1957 року, набули статус учасників бойових дій а згодом і ветеранів війни, тому у нас не тільки багато ветеранів УПА, але й здорових красномордих і довольно упітаних вєтєранов Второй міровой
Відповісти
Ти помиляешся деяки вуйки в горах ще й доси з пидпилля не вийшли бо так як ти закосили вид призову и не пишли зашищати краину вид ворога тому через килька рокив зявляться ще нови "ветерани патриоти" Усранськои Армии коли повилазять з криивок и зрозумиють що вже мирний час и можна погеройствувати зриваючи ордени з престарилих ветеранив та руйнуючи ихни могили
Відповісти
Знаки і плити - результат мудрої ідеологічної політики Кривицького та його ланцелота Кравчука. Останній і досі "тішить" місто своєю "мудрістю". Має бути адекватне рішення обласної ради, Луцької міської ради. Має бути адекватне розяснення, з подальшим демонтажем всього, що не може бути симоволом України.
Відповісти
Автори подібних звернень - або ідіоти, або відверті покидькі, що виконують пряме замовлення із Москви. До подібних речей не додумувалась навіть радянська влада (при всіх її помилках та неоднозначному до неї відношенні). Коли до влади у Російській імперії (до складу якої тоді входила і більша частина сучасної України)прийшли більшовики і розпочали боротьбу із спадщиною "проклятого царизма (цитую мовою оригіналу)", навіть вони не стали зносити, наприклад, памятник Петру 1 у С.Петербурзі, памятники солдатам імператорської армії, що загинули під час Полтавської битви 1709 року або загиблим під час Бородинської битви. Мало того, коли у 1941 році німецькі війська стояли на порозі Москви, деякі військовц частини, що боронили Москві, для підняття віськового духу отримали із архівів бойові правори російської армії 1812 року (часів царату). І це спрацювало, це також внесло свою дещицю у розгромі німців під Москвою. Під час війни тими ж більшовиками були засновані ордени, які носили ім'я воєначальників часів "тёмного сомодержавия": Олександра Невського, Кутузова, суворова, Нахімова, Ушакова і навіть Богдана Хмельницького. Нельзя так по дикунські поступати з історієї. Інакше потім, через роки, так само вчинять з памятниками тим, хто гине зараз (хоча це сьогодні і здається неймовірним).
Відповісти
Доповню попереднє повідомлення.
Якщо запропонована "мудра пропозиція" буде таки ухвалена, це тільки посприяє подальшому розколу в українському суспільстві і стане подарунком для російських масмедіа, які на весь світ розкажуть про реанімацію фашизму в Україні та про те, що українці перегядають історичні результати 2 світової війни. Ну був під час війни такий орден - "Орден перемоги" із зірками СРСР, були медалі та ордени, на яких було викарбувано профіль Сталіна або Леніна - то що тепер!!!!! Не можна відмінити те, що вже вдавно відбулося!!!! Люди, які гинули під час війни, йшли в бій і гинули саме під такими зовнішніми символами!!! І взагалі, запропоноване рішення - це не прояв патріотизму! Це імітація птріотизму. Це нагода нагадати про себе широкій громадськості (вийдіть на вулицю Луцька і спитайте хоча б 10 перехожих, що вони можуть сказати про ті організації, що підписалися під цим зверненням - більшість Лучан просто знизить плечима). Не імітуйте патріотизм, найдіть собі якесь достойніше заняття. А боротися з історичною памяттю, з мертвими - це огидно, адже вони за себе постояти вже не можуть.
Відповісти
Коли собацi нiчого робити.......
Відповісти
За логікою певних дописувачів німцям теж не треба було б демонтувати пам'ятники з зображеннями символів нацизму, а що ж були такі символи, коли Німеччина була великою. Првда Гітлер скромніший був, своє зображення на медалях не карбував. Доки далі будемо проповідувати антиукраїнську імперськість замість пам'яті загиблих, доти залишатимемось огризком русскава міра.
Відповісти
Моя точка зору жодної "антиукраїнської імперскості" не містить. Я просто поважаю память людей, які перемогли у 2-й світовій війні, які, врешті-решт, зупинили газові камери і крематорії в Аушвіці-Біркенау, 70-ліття від визволення якого вся Європа відмічає саме сьгодня, 27 січня. І Гітлер не був ані трохи скромніший за "товарища Джугашвілі",(знайдіть в і-неті і подивіться його виступи, його тріумфальні проїзди по Берліну, натовпи німців, які в екстазі його вітали). А намагання деяких псевдопатріотів здійснити самоствердження нації лише за рахунок культивування у суспільстві історичного склерозу може призвести тільки до того, що жахи тієї ж 2-ї світової можуть повторитися, і навіть теперешні події на Донбасі здадуться нам легкими жартами, як би дико це не звучало зараз. В історичній памяті українського народу повинні залишитися ВСІ герої, навіть якщо їх за їхні подвиги нагороджували орденами і медалями із зображеннями Леніна або Сталіна. І всі ми, українці, маємо повне право і всі підстави пишатися тими людьми.
Відповісти
Останні новини
На луцькому Меморіалі хочуть демонтувати плити з іменами «КГБістів». ФОТО
21 січень, 2015, 14:40