Луцька міськрада – проти «двомовного» законопроекту

Луцька міськрада – проти «двомовного» законопроекту
Луцька міська рада звернеться до Верховної Ради України з вимогою зняти з розгляду законопроект «Про засади державної мовної політики».

За таке рішення проголосували 30 травня під час сесії міської ради.

Ініціаторами звернення були фракції «Свобода» та «Наша Україна».

У тексті звернення ідеться, що цей законопроект є «авантюрним, антидержавним та провокативним».

«Насправді проблеми другої державної мови в Україні не існує. Вона штучно створюється деструктивними антиукраїнськими силами, що збурює соціальну напругу в нашому суспільстві, не сприяє політичній стабільності, порозумінню та суспільній злагоді», - зазначають автори тексту.

Повний текст звернення:

«Внесення на розгляд «стушкованої» Верховної Ради України провокативного, авантюрного та антидержавного за своєю суттю законопроекту №9073 «Про засади державної мовної політики» є свідченням остаточної деградації влади Януковича. Такі провокації періодично з’являються, коли погіршується соціально-економічна ситуація в державі, аби відволікти суспільство від нагальних проблем і викликів, що перед ним постають.


Насправді проблеми другої державної мови в Україні не існує. Вона штучно створюється деструктивними антиукраїнськими силами, що збурює соціальну напругу в нашому суспільстві, не сприяє політичній стабільності, порозумінню та суспільній злагоді.


В Україні не існує перешкод чи заборон для вільного розвитку мов національних меншин. Натомість у багатьох регіонах спостерігаємо наступ на українську мову, витіснення її з культурної, освітньої та інформаційної сфери, закриття українських шкіл і т.д. Держава має стати насамперед на захист української мови, укріплюючи її статус у сфері офіційного та ділового спілкування, інформаційного і культурного простору, інакше Україна ризикує втратити свою національну мову. Зважаючи на це, запровадження в Україні фактично другої державної мови є недопустимим.


Влада Януковича сьогодні намагається здійснити те, що не спромоглися втілити царські та радянські окупанти. Віра, мова і земля – ось те, що ще залишилося в українців. І зберегти це для наших нащадків – питання честі та совісті кожного. Якщо здамо нашу мову – осоромимось не лише самі перед собою, а й перед мертвими та ненародженими, перед душами мільйонів українців, які були знищені антиукраїнськими режимами.


Кожен українець та українське суспільство загалом дадуть адекватну відповідь на таку угодовську, зрадницьку політику новітніх колаборантів на догоду Кремлю. Знищення української мови, переписування української історії, кремлівська кінопропаганда – головні напрямки ідеологічної, психологічної, інформаційної іноземної агресії. Насправді йдеться не про права представників етнічних меншин, якими вдало спекулюють деструктивні антиукраїнські сили, а про нову фазу жорсткої русифікації – продовження лінгвоциду української.


Про двомовність в Україні говорять насамперед ті, хто української мови не знає взагалі або ж показово зневажає її та робить усе задля її знищення. Живучи в Україні, вони піддають сумніву повноцінність державної мови, яка є однією з найбагатших у світі, цим самим демонструючи неповагу до українського народу та його держави. Адже українська мова – мова геніїв нашого народу Тараса Шевченка, Івана Франка, нашої славної землячки Лесі Українки.


Подібні заяви ми розцінюємо також як посягання на Конституцію України, що офіційно закріплює статус української мови як єдиної державної. В рішенні Конституційного Суду України від 14 грудня 1999 року у справі про застосування української мови чітко вказано: «Конституцією України статус державної мови надано українській мові (частина перша статті 10). Це повністю відповідає державотворчій ролі української нації, що зазначено у преамбулі Конституції України, нації, яка історично проживає на території України, становить абсолютну більшість її населення і дала офіційну назву державі».


З огляду на вище сказане, Луцька міська рада вимагає зняти із розгляду Верховної Ради України законопроект №9073 «Про засади державної мовної політики», зупинити наступ на українську мову та не допустити антиконституційних спроб запровадження в Україні фактично другої державної мови. Маємо раз і назавжди припинити дискусії з цього питання і дати всім зрозуміти: у нас – єдина українська нація, єдина Українська держава, єдина українська державна мова».


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Я - мама, і мрію, щоб моя дитина розмовляла рідною українською мовою. Але коли з екранів телевізорів, з радіо скрізь і всюди звучить російська це зробити дуже важко. В Україні практично неможливо знайти розвиваючих ТВ-програм для дітей українською мовою. Я теж стаю на захист української мови!!!
Відповісти
просто не треба дивитися оцього так званого українського телєбачення.
Відповісти
Останні новини
Луцька міськрада – проти «двомовного» законопроекту
30 травень, 2012, 16:05