Луцький мер - на відкритті пам’ятника жертвам Голодомору у Любліні. ФОТО

Луцький мер - на відкритті пам’ятника жертвам Голодомору у Любліні. ФОТО
Луцький міський голова Микола Романюк взяв участь у відкритті та освяченні пам’ятника жертвам Голодомору у Любліні.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

"Очевидно символічно, що відкриття пам’ятника мільйонам жертв Голодомору в Україні 1932-1933 роках - українців, поляків та інших народів, які загинули унаслідок геноциду, спричиненого колишнім радянським режимом, збіглося з Днем Соборності України", - зазначає мер.

Задум увіковічнення жертв голодомору у Польщі належить члену українського товариства «Спільне коріння» пану Збігнєву Войцеховському. Його ідею підтримали депутати міської ради Любліна, а почесним патроном проекту став Президент міста пан Кшиштоф Жук.

Також Романюк зауважив, що пам’ятник спорудили неподалік православної церкви Преображення Господнього у Любліні ще у грудні 2014 року, напередодні візиту до Польщі Президента України Петра Порошенка. А офіційно відкрили та освятили саме у День Соборності України. Камінь символізує буханець хліба, якого так не вистачало у роки Голодомору. А особливість пам’ятника у тому, що тут вперше згадали жертв голодомору - поляків, про яких мало хто знає.
"Варто зазначити, кошти на спорудження символічного знака геноциду збирали, як то кажуть, усім миром. Щонайперше, грошима долучилися члени товариства «Спільне коріння», «Українського товариства у Польщі», працівники Генерального консульства України у Любліні, Почесного консульства у Холмі, - пише луцький очільник.

Також він підкреслює високий рівень урочистостей, про що свідчить присутність поважних гостей, серед яких: Надзвичайний та Повноважний Посол України у Республіці Польща Андрій Дещиця та колишній Генеральний Консул у Любліні Іван Грицак.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Місто може пишатись таким головою. Це вам не блядун-картьожник Поха чи дерибанщик Кривицький. Слава Україні! Героям слава!
Відповісти
Місто пишається таким мером - в Польщі пам'ятники відкриває, а в Луцьку пам'ятника Бандері спорудити не можуть... Хоча даремно громада чекає від комсомольця-сильноукраїнця вшанування патріотів...
Відповісти
Останні новини
Луцький мер - на відкритті пам’ятника жертвам Голодомору у Любліні. ФОТО
23 січень, 2015, 14:31