Про який «мирний план» написав Путін у листі до Порошенка

Про який «мирний план» написав Путін у листі до Порошенка
У своєму "мирному листі" до Президента України Володимир Путін пропонував відійти від лінії розмежування у зоні конфлікту, зафіксованого у раніше не опублікованому додатку до Мінського Меморандуму.

А також легітимізувати "фактичну" лінію - не на користь України. Це випливає з документів - карт, схем та додатку до Мінського меморандуму, - пише Українська правда з посиланням на Дзеркало тижня.

У копії оригіналу мінського Меморандуму згадано "Додаток: лінія розмежування сторін із прив'язкою до місцевості". Це таблиця з переліком населених пунктів, через які має проходити лінія розмежування, а також їх точні географічні координати.

"У додатку "мінська" лінія проходить помітно західніше фактичної лінії розмежування від 19.09.2014. Деякі ділянки території, контрольовані на той час українськими силами, згідно з мінськими домовленостями, повинні перейти під контроль сепаратистів.

Українська ж сторона в результаті "обміну" має отримати під свій контроль невелику ділянку в районі Дебальцеве — Попасна, захоплену бойовиками", - зазначає видання.

"На карті видно, що Донецький аеропорт (ДАП) міститься на схід від узгодженої "мінської" лінії, тобто на території, яка має відійти сепаратистам - попри те, що на карті РНБО аеропорт перебуває в зоні бойових дій, а в численних коментарях українських офіційних осіб стверджувалося, що ДАП контролюється українською стороною", - йдеться у повідомленні.

Згідно з цим додатком, Донецький аеропорт мав відійти сепаратистам у результаті виконання взаємних зобов'язань.

"У мінських документах справді немає слів про ДАП. Але про те, що аеропорт має відійти сепаратистам, свідчать цифри — координати, зафіксовані в Додатку до Меморандуму. Імовірно, саме тому цей документ і залишався досі неопублікованим. Як пояснило одне з джерел, за задумом мінських домовленостей, аеропорт мав відійти сепаратистам у результаті виконання взаємних зобов'язань: бойовики також повинні були передати під український контроль ряд населених пунктів", - пише видання.

Але вони цього не зробили, як, утім, не виконали й інших пунктів мінського Меморандуму. Відповідно, аеропорт їм не передали.

Також на зведеній карті видно, що Путін не має наміру повертатися до затвердженої в Мінську лінії, оскільки запропонована ним лінія розмежування розміщена ще більше на захід від "мінської".

Як відомо, МЗС РФ раніше тижня заявило про лист Путіна Порошенку, у якому містився начебто "мирний план".

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Про який «мирний план» написав Путін у листі до Порошенка
24 січень, 2015, 15:34