«Сповідь» луцького візового посередника

«Сповідь» луцького візового посередника
Розслідування журналіста Сергія Шаповала для ВолиньPost про «візову мафію» у Луцьку викликало неабиякий резонанс у посередників, які власне і стали «героями» цього матеріалу.

Ми вирішили поцікавитися у самих «мафіозі», як виглядає оформлення робочих віз у Польщу з їх точки зору, адже ці люди стверджують, що не шахраї, а навпаки – допомагають сотням людей.

ЧИТАТИ МАТЕРІАЛ «ВІЗОВА МАФІЯ У ЛУЦЬКУ»

Нагадаємо, журналісту вдалося за 1000 гривень оформити справжню робочу візу у Польщу, яку можна отримати, не заплативши ці гроші.

Один із посередників, які працюють біля польського консульства, розповів журналісту видання, за що ж насправді беруть цю 1000 гривень.

За його словами (чоловік не захотів публікувати своє ім’я), у суму входять 120 гривень на обов’язкову медичну страховку, 30 гривень за візову анкету, 40 гривень за фото та 500-600 гривень за запрошення від польського підприємства або українського підприємства, що співпрацює із польськими.

Тобто дохід посередника від кожної такої операції – 200-300 гривень. Зважаючи на специфіку роботи та видатки, це не «клондайк», - каже співрозмовник.

Досить велика ціна запрошення пояснюється тим, що далеко не кожне підприємство може взяти і виписати запрошення на роботу у Польщу українцю. Кожне запрошення має реєструватися в Повітовому бюро праці, а тому ризикувати запрошувати на роботу українців, якщо вони насправді не планують працювати на підприємстві, погодиться не кожен бізнесмен.

Існує іще одна схема. Запрошення отримують через водіїв, які возять українців на роботу в Польщу, наприклад, на сезонне збирання овочів та фруктів. Водії встигають завезти людей, які вже мають візи, та дорогою в Україну взяти запрошення на підприємстві для нової «партії» українців.

Посередник розповідає, що волиняни, які не мають родичів у Польщі та не готові самостійно шукати в сусідній країні підприємця для вироблення запрошення, звертаються до них. І самі клієнти, за його словами, на посередників нарікають рідко.

Тому ціна – 1000 гривень за роботу посередника на фоні 350 гривень за реєстрацію та 35 євро вартості візи для багатьох «лінивих» волинян не є надто значною, стверджує він.

Також наш співрозмовник хотів спростувати припущення, що вони використовують спеціальні комп’ютерні програми, що «забивати чергу».

Нагадаємо, Генеральний консул Республіки Польща у Луцьку Беата Бживчи розповіла ВолиньPost, що «коли в понеділок відкривається можливість зареєструвати анкету, то всі місця дуже швидко, буквально за декілька хвилин стають зайнятими. Ми думаємо, що шахраї використовують спеціальні комп'ютерні програми. І коли виникає можливість внести дані, щоб потрапити на прийом у консульство, то це відбувається автоматично».

Як розповідає посередник, подібні комп’ютерні програми справді є, однак їх немає можливості використовувати безкоштовно, а платити за таке програмне забезпечення більшість «підприємців» не можуть собі дозволити.

За його словами, дані не подаються автоматично, насправді їх вводять вручну. Просто посередники дещо вдосконалили для себе систему спостереження за вільними місцями в черзі. Коли таке з’являється, на комп’ютер відповідного працівника приходить спеціальне сповіщення. Тому заповнювати вільні місця вдається швидше.

Також посередник каже, що «ботів», (вигадані імена людей для займання місць у черзі) не використовують.

«Всі ці люди реальні, ми беремо дані із копії паспорта», - каже він. Зрозуміло, що подібне централізоване та оперативне заповнення вільних місць викликає незадоволення людей, які хочуть «чесно» та самостійно стати в чергу вручну.

***

У луцьких візових посередників своя «правда», тому вони ображаються, коли їх називають шахраями. Адже отримати візу без посередника можна, якщо людина має бажання самостійно вникати у процес та готова подумати про необхідність візи завчасно.

Однак, як відзначає співрозмовник, чимало їхніх клієнтів схильні «думати в останній день», тобто згадувати про необхідність візи вже перед самою поїздкою. Саме такі найчастіше звертаються до посередників, адже не готові стояти у чергах, оформляти страховку, бронювати готель, шукати роботодавця самостійно. Часто простіше заплатити гроші та «не паритись», - вважає він.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 18
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Це брехня я заплатила 1000 грн. А візи так і не побачила!вони шахраї! Куди прокуратура і міліція дивляться!
Відповісти
за тобою,як людиною яка сприяє корупції,вони впершу чергу мають дивитися
Відповісти
Потрібно ше знати до кого звертатись, а не до першого перехожого...
Відповісти
Справа не тільки в так званих "шахраях", а й польському консульстві!!! Там жах,що твориться, а якщо говорити про візовий центр..., то взагалі..., бракує слів, емоцій, лайливих слів..., тут діло не лише в посередниках!Кожен заробляє,як може!
Відповісти
Взагалі для чого посередник візовий центр,це шахрайство для бідних украінців,щоб в Украіні війна і консульство робить такі обставини щоб ішли платити 360 гр ,скажіть прошу за що ,в консульство не потрібно платить ,алеж здати не можна всіх на візовий центр ,а там сидять такі що людьми назвать не можна !!!
Відповісти
Коли свою Державу почнем піднімати з колін, де обіцяне " пакращення"? Де робочі місця в Україні для українців???
Відповісти
Вас ніхто не заставляе до них звертатись, робіть усе самі і нікому не платіть.
Відповісти
так і хочемо самі - а місць в електронній реєстрації немає, чому - відповідь у статті.
замкнуте коло.
Відповісти
Шахраї...вони тільки те і роблять що видурюють з людей гроші
Відповісти
треба дать по шиї і забрати касу
Відповісти
Платити 1000 щоб поїхати на каторгу.....ну Ви даєте!!!
Відповісти
Що до полісу медичного страхування,хочу сказати оформляла на візу документи на початку грудня в будівлі консульства в Кабінеті №1,там придбала поліс страхової фірми "Професійне Страхування" за 140грн.,Під час поїздки в Польщу бус потрапив в ДТП і я отримала перелом руки. Все зробили по правилам,зафіксували випадок на гарячій ліній,зібрали чеки з лікарні в Польщі, повернулись в Україну, звернулись до професіоналів в "Професійне Страхувння" і почули що таких полісів в їхній базі не має. Отже робіть висновки !!!
Відповісти
Дуже Добре знаю цих шахраїв з ПРОФЕСІЙНОГО СТРАХУВАННЯ, сужусь з ними вже півроку! ХАМИ!!!ШАРАШКІНА КОНТОРА!!!
Відповісти
http://www.vnutri.org/profesiyne-strahuvannya/
відгуки працівників про страхову компанію ПРОФЕСІЙНЕ СТРАХУВАННЯ
Відповісти
Особи, які продали вам страховий поліс в Кабінеті 1, як ви кажете в будівлі консульства, не є працівниками консульства і не є працівниками страхової компанії, це звичайні візові рішали, які скоріш за все всунули вам роздрукований на кольоровому принтері фальшивий поліс, адже в консульство здається копія, а з оригіналом ніхто ретельно не звіряє. Хоча судячи по відгукам в Інтернеті фірма Професійне Страхування не є добросовісною.
Відповісти
Шановні 30 гривень за візову анкету..хі-хі....вона БЕЗКОШТОВНА!!!! Заходьте у Візовий центр і беріть скільки Вам потрібно!
Відповісти
В КАБІНЕТІ 1 біля консульства вам Людмила напише анкету безкоштовно, своі гроші вона заробить на Фальшивих запрошеннях і страховках
Відповісти
Останні новини
«Сповідь» луцького візового посередника
25 січень, 2015, 12:43