Як проходить четверта хвиля мобілізації у Нововолинську

Як проходить четверта хвиля мобілізації у Нововолинську
До лав Збройних сил України Нововолинський війковий комісаріат повинен призвати 160 мешканців міста.

До війська братимуть тих, хто вже служив в армії або має військову спеціальність. Служби оповіщення вже працюють. Втім, поки, зазначає місцевий військовий комісар Нововолинського ОРВК Олександр Плужнік, особливою активністю призовників похвалитися не можуть.

«Дуже багато людей відсутні за місцем проживання, переховуються, виїжджають за кордон. Хочу наголосити, що зараз до військкоматів викликають не для відправки на Схід а для проходження медогляду», — зазначає Олександр Плужнік.

І хоч військові нарікають на складний процес вербування до війська та ухиляння містян від мобілізації, трапляються й такі, хто не чекаючи, доки у двері постукають із повісткою, прийшли до військкомату самостійно. Хтось прийшов на проходження медкомісії, а дехто з’явився вже з речами для відправлення в навчальний центр.

Нововолинець Сергій на разі проходить медичне обстеження. Що таке війна знає не з чуток. Він вже брав участь в антитерористичній операції на Сході держави. Маючи дружину і двох дітей, тоді, ще під час першої хвилі мобілізації, на війну пішов добровольцем. Заздалегідь рідним про це не повідомляв, каже, розповів лише перед від’їздом.

Мобілізація спеціалістів є проблемою чи не для кожного українського підприємства. Завбачливо до цього питання підійшли сільгоспвиробники Волині. Аби не нашкодити виробництву, фермери шукають законних способів утриматися від мобілізації.

«Спеціалістів на сьогоднішній день не багато, сільгоспвиробники дуже активно працюємо, наповнюємо продовольчий кошик,забезпечуємо продовольчу програму в нашій державі. Сьогодні мобілізувати фермера, який активно працює – не найкращий варіант для держави», — Валерій Демковський, представник асоціації волинських фермерів.

Місцевий військовий комісар відповідає, що в наказі про мобілізацію відстрочки для фермерів не передбачено. Та й будь-яке виробництво, не лише сільськогосподарське, втрачатиме фахівців, які підуть воювати. Бо такі вони, воєнні реалії.

Доки одні шукають шпаринок у законах, інші «відкосити» від служби у воєнний час намагаються, давши хабара. Так, нещодавно за таких обставин погорів не чистий на руку працівник Нововолинського військкомату. Керівник установи Олександр Плужнік такий факт називає ганебним і засуджує дії свого підлеглого.

«19 січня був затриманий державний службовець, спеціаліст першої категорії у військкоматі, йому пред’явлена підозра в отриманні хабара. Я вважаю, що цей ганебний вчинок стався внаслідок того, що не було контролю»,— каже Олександр Плужнік військовий комісар Нововолинського ОРВК.

Поки четверта хвиля мобілізації триває. Працюють служби оповіщення населення, до роботи приступили медичні комісії. Хтось готовий служити хоч сьогодні, хтось намагається ухилитися. Та які результати принесе часткова мобілізація українців і коли держава нарешті впорається з окупантом і агресором – покаже час.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Інші новини теми
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.