На Волині з'явилися нові пам'ятки

На Волині з'явилися нові пам'ятки
На Волині говорили про те, які нововиявлені пам'ятки історії Ковельського району внести у перелік реєстру пам'яток.

Таке питаня розглядали на засіданні Координаційної ради з охорони культурної спадщини управління культури Волинської обласної державної адміністрації 27 січня, - повідомляє прес-служба ДП "Волинські старожитності".

На розгляд комісії було представлено 5 пам'яток на території Ковельського району: символічна могила Тараса Шевченка у селі Колодниця, пам'ятний знак Ганні Сороці у селі Дубове, пам'ятний знак борцям за волю України у селі Облапи, пам'ятний знак борцям за волю України у селі Скулин, місце розстрілу громадян єврейської національності у селі Тойкут.

Символічна могила Шевченка у Колодниці давно вже стала об'єктом туристичної інфраструктури краю і патріотичного виховання молоді. За переказами старожилів села, Шевченко перебував у селі під час своєї роботи у Тимчасовій комісії із збору давніх актів, зупинявся у селі і робив замальовки.

Уперше насип на місці перебування Кобзаря зробили патріотично налаштовані воїни Українськиї Січових Стрільців у 1915 році. у радянський час насип було знівельовано, а у 1989 році відновлено громадою села та НРУ. На жаль, історичних джерел стосовно перебування Шевченка у Колодниці не виявлено.

Тому Рада запропонувала удосконалити облікову документацію стосовно пам'ятки – як пам'ятки, пов'язаної з історичними подіями – перебуванням січових стрільців на Ковельщині і вшануванням Кобзаря.

Пам'ятний знак зв'язковій ОУН Ганні Сороці у с. Дубове встановлено на місці її могили у 2001 році. Загинула вона від рук НКВС у 1946 році, коли їй виповнилося 21 рік.

Вирішили внести його у перелік пам’яток, але в обліковій документації внести зміни доповненнями джерельної бази.

Так само внесено у перелік пам’яток пам'ятні знаки борцям за волю України у селі Облапи (споруджений 2011 року, увічнено пам’ять про 160 односельчан) та у селі Скулин (споруджений 2007 року, увічнено пам’ять про 105 односельчан).

З певними застереженнями внесено у перелік пам’яток і місце розстрілу громадян єврейської національності у селі Тойкут.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині з'явилися нові пам'ятки
28 січень, 2015, 08:32
Кажуть, що урядовець...
28 січень, 2015, 07:00