Район на Волині залишиться без медичних препаратів

Район на Волині залишиться без медичних препаратів
Володимир-Волинське територіальне медичне об’єднання днями не змогло закупити наркотичні та психотропні лікарські засоби, оскільки для участі в процедурі закупівлі було подано менше трьох цінових пропозицій.

Так, до участі зголосилось лише підприємство «Волиньфармпостач», запропонувавши ціну за медпрепарати у розмірі 292 414,70 грн. у той час, як очікувана вартість закупівлі – 200 286,00 грн, - повідомляє Ольга Бузулук.

Як розповів заступник головного лікаря об’єднання Віталій Баюн, швидше за все, ці препарати таки закуплять у «Волиньфармпостач», адже, згідно з законодавством про державні закупівлі, якщо два рази підряд на участь у тендері подається менше трьох пропозицій, то в результаті можна закупити ліки в одного підприємства.

Наразі ж це перша відміна торгів. Лікар сподівається, що препарати вдасться закупити вже на початку лютого, адже в аптеках вони не продаються, але мають бути в кожній лікарні. З потрібних препаратів наркотичним засобом є лише промедол, решта – психотропні (фентанол, сібазон, кетамін та інші), але потреба у них повсякчас є значною.

«Волиньфармпостач» є монополістом в області у сфері наркотичних та психотропних засобів. Більшість фірм не хочуть мати справу з цими лікарськими препаратами, тому й виходить така ситуація, коли, врешті-решт, ми все одно закупимо потрібні ліки в них за їхньою ціною. У кожній області є свій монополіст по наркотичних засобах», - зазначив лікар.

Згідно з процедурою закупівлі, яка була оголошена, а саме, запит цінових пропозицій, Володимир-Волинське територіальне медичне об’єднання мало б надіслати інформацію про торги принаймні трьом фірмам.

Однак, якщо, за наявною інформацією, монополістом у сфер наркотичних та психотропних препаратів дійсно є лише «Волиньфармпостач», то можна було оголосити переговорну процедуру закупівлі.

«У такому випадку не доводилося б оголошувати про повторні торги і чекати третього разу, коли можна буде закупити потрібні ліки в одного підприємства. Адже, згідно з законом «Про здійснення державних закупівель», однією з умов застосування переговорної процедури закупівлі є відсутність конкуренції (у тому числі, з технічних причин) на відповідному ринку, внаслідок чого договір про закупівлю може бути укладено лише з одним постачальником, за відсутності при цьому альтернативи (п.п.2 ч.2 ст.39)», - запевнив експерт проекту «Підвищення фінансової прозорості та бюджетної підзвітності місцевих управлінь охорони здоров’я» Андрій Лучик.

Такі випадки уже були на теренах Волинської області. Так, 3 лютого 2014 року Луцька міська клінічна лікарня придбала наркотичні препарати та прекурсори у «Волиньфармпостач» за переговорною процедурою закупівлі.

17 лютого 2014 року такі ж препарати у «Волиньфармпостач» за переговорною процедурою закупівлі придбав і Волинський онкодиспансер.

30 січня 2014 року прекурсори (сполуки сіркоорганічні та інші органічно-неорганічні сполуки й гетероциклічні сполуки ) у цієї ж фірми придбало й Ковельське територіальне медичне об’єднання, про що вказано у відповідному обгрунтуванні.

На території Волинської області лише ДВТП «Волиньфармпостач» має ліцензію на виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, ввезення, вивезення, відпуск, знищення наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Хай відгукнеться той, кому в лікарні хоч раз дали беплатні ліки, чи лікар призначив лікування без попередньої оплати (хабаря)
Відповісти
Мало того що без хабаря не дадуть та ще й випишуть те що може скоріше вбити чим вилікувати головне щоб було саме дорожче та ще і в їхніх персональних аптеках.
Відповісти
Останні новини
Район на Волині залишиться без медичних препаратів
30 січень, 2015, 08:32