У Луцьку відбувся вечір борця за незалежність Тадеуша Костюшка. ФОТО

У Луцьку відбувся вечір борця за незалежність Тадеуша Костюшка. ФОТО
29 січня, о 15:00, у Волинському краєзнавчому музеї (спільно з Товариством польської культури імені Тадеуша Костюшка та Волинською державною обласною універсальною науковою бібліотекою імені Олени Пчілки) відбувся тематичний вечір до 269-ї річниці від дня народження Тадеуша Костюшка.

Про це повідомляє прес-служба Волинського краєзнавчого музею.

Тадеуш Костюшко - військовий і політичний діяч Речі Посполитої і США, національний героя Польщі, США, Литви і Білорусі, організатор польського повстання 1794 року, учасник війни за незалежність США, почесний громадянина Франції, учень школи піарів у Любешові Волинської області.

У конференц-залі музею розгорнуто фотодокументальну виставку «Тадеуш Костюшко і Волинь». На виставці представлені матеріали з фондів Волинського краєзнавчого музею, Товариства польської культури імені Тадеуша Костюшка.

У заході брали участь Голова Товариства польської культури імені Тадеуша Костюшка у Волинській області Ніна Поремська, Хор «Волинські пані» (керівник Тамара Грановська) та активісти товариства, громадськість міста Луцька.

Про життєвий шлях Т. Костюшка присутнім розповіла завідувач музею історії Луцького братства Олена Бірюліна.
Цікаву дискусію про маловідомі факти з життя Тадеуша Костюшка зініціював Василь Іщук, лікар, учасник музейного заходу.

Довідково:

Анджей Тадеуш Бонавентура Костюшко народився 4 лютого 1746 року у селищі Меречовщина (Меречевщизна) у Великім Князівстві Литовськім у складі Речі Посполитої (зараз – місто Косово, Білорусь) в сім'ї шляхтичів Людвіка Тедеуша і Текли Костюшків. Дитячі й молоді роки Т. Костюшка пройшли на українській етнічній території. З 1755 по 1760 рік навчався в колегіумі отців піарів у Любешові. 18 грудня 1765 року розпочав навчання у кадетському корпусі Варшавської лицарської школи в Казимирівському палаці.

Впродовж 1769-1774 років Т. Костюшко перебував у Німеччині, Італії, згодом у Франції, де у Парижі як королівський стипендіат навчався у військовій академії. У 1775 році Т. Костюшко виїхав до Америки, де спочатку в чині полковника, а потім бригадного генерала, брав участь у війні за незалежність. У березні 1794 року розпочалося Польське національно-визвольне повстання.

Т.Костюшко прийняв командування національними збройними силами. В одній з битв був поранений і взятий у полон, а згодом відправлений в Петропавлівську фортецю у Санкт-Петербурзі. Після смерті Катерини II був звільнений Павлом I.

Згодом Т. Костюшко виїхав до Америки, а у 1798 році переїхав до Парижу. 20 років жив в еміграції у Швейцарії. Помер Т. Костюшко у 1817 році в м. Солюр (кантон Золотурн), у 1818 році перепохований у Кракові в кафедральній усипальниці Королівського замку на Вавельському узвишші.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Товариство польської культури ім.Т.Костюшка – найбільш активна і системитично діюча громадська організація на Волині.Щомісячно проводяться різноманітні культурно-просвітницькі заходи,діють дитячі і дорослі аматорські колективи. І усе це – на громадських засадах,не маючи приміщення для проведення заходів і репетицій.Усе на добрій волі та ентузіазмі учасників. Дякую голові Правління Товариства п.Н.Поремській за творчий неспокій,працелюбність, любов до людей і бажання зробити світ кращим.
Відповісти
Останні новини
У Луцьку відбувся вечір борця за незалежність Тадеуша Костюшка. ФОТО
30 січень, 2015, 11:17