У Луцьку обговорили співпрацю зі Словаччиною

У Луцьку обговорили співпрацю зі Словаччиною
Сьогодні, 30 січня, міський голова Микола Романюк та секретар міської ради Сергій Григоренко зустрілися з Першим Секретарем Генерального Консульства Словацької Республіки у місті Ужгороді Александром Шкурлою.

В рамках зустрічі обговорено можливі шляхи співробітництва - повідомляє прес-служба Луцької міської ради.

Так, Александр Шкурла зауважив, що між Україною та Словачинною склалися тісні взаємозв'язки. За його словами, нині наша країна знаходиться у складному становищі. В Україну зі Словачинни здійснюється реверс природнього газу.

Крім того, українська влада наголосила на незмінності курсу на євроінтеграцію.

Він зазначив, що Словацька Республіка 10 років є членом ЄС. Це стало хорошим поштовхом для розвитку країни. Для їхньої країни іншого шляху як вступ до європейського співтовариства не було. Вони готові поділитися досвідом з українцями щодо проведення реформ, - запевнив гість та зауважив, що Словаччина зацікавлена у розвитку співпраці у різноманітних сферах. Зокрема, й у енергетичній сфері та ЖКГ.

У Закарпатський області реалізується багато спільних українсько-словацьких проектів. Інвестовано кошти в встановлення котлів на альтернативному паливі, зокрема, щепі. За його словами, вони готові сприяти у реалізації подібних проектів й у Луцьку.

Зацікавлені словацькі бізнесмени й у реалізації проектів в переробці побутових відходів та інвестиції в сільське господарство.

Перший Секретар Генерального Консульства Словацької Республіки у місті Ужгороді зауважив, що Волинь та Луцьк є цікавими для словацьких бізнесменів, тож вони раді були б отримати перелік інвестиційних пропозицій від Луцька. У Закарпатській області є багато спільних підприємств і це пов'язано з близькістю до їхньої країни, логістикою тощо.

Міський голова Микола Романюк подякував за зустріч та зазначив, що міська влада зацікавлена у залученні інвестицій в економіку Луцька. У нашому місті є спільне словацько-українське підприємство “Хемосвіт-Луцькхім”.

Микола Романюк наголосив, що енергозбереження є пріоритетним напрямком розвитку. У Луцьку затверджено Муніципальний енергетичний план. Налагоджена хороша співпраця з Європейським банком реконструкції та розвитку, Світовим банком, НЕФКО.

Близько 2,5 років велася активна робота з ЄБРР над проектом модернізації централізованого теплопостачання міста Луцька. Нині уже підписано усі документи і з цього року розпочнуться роботи. Завдяки реалізації цього проекту вдасться значно покращити якість надання послуг з теплопостачання.

Крім того, у рамках проекту буде встановлено котел на альтернативному паливі у котельні на вулиці Боженка. Це дасть можливість в літній час підігрівати воду для населення без використання газу. Він забезпечуватиме мешканців мікрорайону ЛПЗ.

Встановлено котел на альтернативному паливі у котельні, що обслуговує Центр надання первинної медико-санітарної допомоги № 3 та Волинський обласний госпіталь ветеранів війни. Нині робота триває над встановленням ще одного котла у котельні на проспекті Відродження.

Однак, Микола Романюк наголосив, що, на жаль, повністю перейти на альтернативне паливо не можливо. Нині це не реально і без природного газу не може обійтися жодне велике місто. Це можна зробити у невеличких населених пунктах.

Микола Романюк зазначив, що нині працюють над черговою чергою на полігоні побутових відходів у селі Брище. Тут буде встановлено сміттєсортувальну лінію.

Зацікавлені у Луцьку й у розвитку малого та середнього бізнесу. За його словами, необхідно допомогти словацьким та українським бізнесменам знайти контакт, і далі вони самі налагодять взаємодію.

Наголосив Микола Романюк і на важливості розвитку міжнародних контактів. Луцьк має партнерів у дев'яти країнах світу, однак, у Словаччині поки жодного. Тому було б цікаво й тут знайти місто-партнер. Співпрацю можна розпочати зі сфер культури та туризму.

Міський голова також подякував словацькому народу за підтримку України у такий складний час. За його словами, друзі пізнаються у біді, і словаки підтримали нас у цій ситуації.

Також Микола Романюк пообіцяв, що Александру Шкурлі будуть надіслані інвестиційні пропозиції та цікаві для Луцька напрямки співробітництва.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Хороша зустріч, а головне корисна для нашого міста! Романюк з Григоренком працюють у правильному напрямку.
Відповісти
Ваша правда,але аби ця зустріч дійсно мала перспективи...
Відповісти
Співпраця це добре...а інвестиції ще краще)
Відповісти