Україна буде експортувати до ЄС рибу, мед та продукти птахівництва

Україна буде експортувати до ЄС рибу, мед та продукти птахівництва
Лише півтора десятка вітчизняних підприємствам отримали дозвіл експортувати продукцію тваринного походження до Євросоюзу.

Про це повідомив заступник голови Держветфітослужби Віталій Башинський в інтерв'ю "Дзеркалу тижня", - передає "ТСН".

"Сім підприємств постачають рибу, п'ять – мед і стільки ж підприємств продукти птахівництва" - сказав він. На часі, зауважив чиновник, жодне українське підприємство, яке виробляє готові харчові продукти, поки що не постачає свою продукцію на ринок ЄС. "Треба зважати на те, що на відміну від рослинницької, тваринницька продукція, особливо необроблена, і живі тварини стоять на найвищому щаблі ризику. Тому до цього товару найсуворіші вимоги.

У цьому сегменті Україна поки що в глибоких аутсайдерах", – пояснив Башинський.

За його словами, українські підприємства "замахуються" і на експорт яловичини, який буде здійснюватися паралельно з поставками в Європу молока і молочних продуктів. Таких молокопереробних підприємств вже п'ять, зазначив заступник голови Держветфітослужби. З них три витримали "європейський іспит", тобто, отримали позитивні висновки перевіряючих.

"Сподіваюся, що Україна з'явиться у списку "А" країн, яким дозволено експорт молока і молочних продуктів в Євросоюз. Це означає, що наша держава пройшла верифікацію системи контролю", - резюмує фахівець, нагадуючи, що європейське законодавство вимагає впровадження європейської моделі системи забезпечення якості харчових продуктів, що базується на процедурах HACCP (Аналіз ризиків і критичних контрольних точок).

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.