Активні волинянки готуються йти в політику. ФОТО

Активні волинянки готуються йти в політику. ФОТО
30 січня у Луцьку стартував проект «Від локальних дій до єдиної країни» (Місцеві політичні платформи жінок), в якому беруть участь 25 найактивніших волинянок, які планують і хочуть йти в політику.

Координаторка Оксана Ярош розповіла, що такий проект в області реалізовується вперше і вона впевнена, що не востаннє, - пишуть організатори.

«Ми організували це для того, щоб жінки, які планують йти у владу, здобули знання про депутатство, вибори, місцеві проблеми, освоїли навики комунікації з громадою та медіа. Плануються навчальні зустрічі, поїздка в Одесу, обмін досвідом», - зазначила діячка.

«Останнім часом активність жінок зросла, однак досі залишається проблемою їх представництво у органах влади. Мало хто знає, що з лютого 2014 року вступила в дію норма Закону України «Про політичні партії», а отже виборчі списки кандидатів мають бути із врахуванням гендерної квоти і жінок у списках має бути не менше 30%. Восени вибори, тож зараз саме час дбати про майбутніх кандидатів на місцеві вибори й посилювати знання і навики жінок, які планують балотуватись», - наголосила вона.

Журналістка Ольга Бузулук поділилася враженнями від першої зустрічі.

«Ми більше року живемо сумбурно, триває війна, щодня вмирають люди, а тут - конструктивна зустріч. Бо життя - триває, незважаючи ні на що. І жінки особливо повинні мати силу й витримку переживати ці складні часи. А разом це зробити буде легше", - зазначила Ольга.

Також активістка додала, що більшість учасниць вона знала раніше. Але була рада і новим знайомствам.

"Старт проекту, як на мене, був більш, ніж вдалим. Головне, щоб потім ця наша ідейність, позитивна заангажованість проектом і наші мрії не зійшли нанівець. Для цього треба старатись щоразу придумувати щось нове й неординарне, щоб не зник інтерес. Але, звісно, все залежить від самих учасниць. Власне, восени, коли будуть місцеві вибори, ми й побачимо, хто піде в політику, а хто ще вирішить набиратися досвіду і проявляти себе в майбутньому. Як на мій перший погляд, то половина учасниць - це сформовані політики, які хоч сьогодні можуть ставати депутатами місцевих рад і продуктивно працювати", - зазначила Ольга Бузулук.

Для виконавчого директора ВОГО «Фундація розвитку громад» Юлії Євпак участь у проекті – це ковток свіжого повітря за останні багато місяців.

"Учасниці дуже різні за вдачею та політичними вподобаннями, але єдині в погляді на майбутнє жінки в українській політиці, від чого, я впевнена, майбутні зустрічі будуть ще цікавішими. Сподіваюсь, що більшість учасниць проекту продовжать практично впроваджувати набуті протягом заходів знання як в політичній діяльності, так і в щоденно-побутовій. Дуже хочеться, щоб Платформа жила та об'єднувала панянок Волині не тільки до квітня 2015, але й надалі", - зазначила вона.

Аспірант-культуролог СНУ імені Лесі Українки Олександра Ватащук наголосила, що для неї перша зустріч була надзвичайно цікавою.

«Зібралися різні особистості. В кожній відчувається сила і можливості щось змінити. Як мінімум, цей проект важливий, тому що в одному місці зібралися найсильніші жінки Волині, які можуть разом вплинути на ситуацію в регіоні», - резюмувала вона.

Нагадаємо, що проект реалізовується в двох областях – Волинській і Херсонській. В рамках проекту до Луцька завітають експерти та тренери з інших регіонів України.

Заняття відбуватимуться у суботу. Зокрема, найближчим часом заплановане навчання у «Депутатській майстерні» за темами: «Місцева влада: практичний аспект», «Демократія в місцевому самоврядуванні», «Місцеві вибори та виборча кампанія».


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
На кухню!
Відповісти
Я Микола, ти -Микола, обоє ми Миколи, тебе били біля церкви, мене - біля школи.Тебе били біля церкви- за попову жінку, а мене били біля школи, що я п ю горілку. Причесався, прилизався, в нові штанці вбрався, як ішов ти до попівни - по дорозі - вср.....(народна пісня)
Відповісти
Я Микола, ти -Микола, обоє ми Миколи, тебе били біля церкви, мене - біля школи.Тебе били біля церкви- за попову жінку, а мене били біля школи, що я п ю горілку. Причесався, прилизався, в нові штанці вбрався, як ішов ти до попівни - по дорозі - вср.....(народна пісня)
Відповісти
Пані Ярош, відправте їх на стажування до Юлі Тимошенко або до Інни Богословської чи Наталі Вітренко.
Відповісти
"Найсильніші жінки Волині, які можуть разом вплинути на ситуацію в регіоні» - ну, це трохи занадто. Хоча там є цікаві особистості.
Відповісти