Волиняни братимуть штурмом парламент

Волиняни братимуть штурмом парламент
Більше двохсот волинян збираються 5 червня у Києві протестувати під стінами Верховної Ради України із закликами не допустити ухвалення законопроекту України «Про основи державної мовної політики», який вводить російську мову другою державною.

Про це під час прес-конференції 1 червня повідомив депутат Волинської обласної ради Анатолій Грицюк.

Нагадаємо, що законопроект зареєстрували у серпні 2011 року депутати від Партії регіонів Сергій Ківалов та Вадим Колесніченко. Під час розгляду проекту 24 травня у парламенті обговорення закону перетворилося на бійку.

За інформацією депутата Луцької міської ради Олександра Пизи, більшість у Верховній Раді збирається розглянути проект вдруге 5 червня. Відтак, незгідних із введенням другої державної мови закликали прибути до Києва та протест.

«Проблеми у нашій державі з мовами так званих меншим абсолютно не існує. Ми хочемо, аби національно-патріотичні волиняни, організації та партії висловили свою позицію, і ми запрошуємо усіх бажаючих 5 червня на 9:00 до стін Верховного Ради, аби сказати своє ні тим діям, які роблять депутати від партії влади», - зазначив Анатолій Грицюк.

«Влада робить усі кроки, аби хоча б трішки втримати той рейтинг, якого майже немає. Чому наприклад пан Азаров калічить мову, але старається говорити українською? Він же ж сам російськомовний. До кого він апелює? Так само як президент вивчив мову. Зараз вони переходять на російську мову, бо готувалися до цього закону. За їхніми підрахунками це дасть їм можливість на 5% збільшити рейтинг у східних областях», - зазначив Олександр Пиза.

«Більше 79% преси, журналів йде російською мовою. Взагалі мова йде про утиск української мови. І ніхто не говорить про те, що треба вводити закон, який би нагально вводив другу мову – російську. Конституція говорить, що державна мова є українська. Ми не дозволимо «потворі» Колесніченку і «Підрахую» Сергію зробити цей ганебний крок», - додав депутат.

Депутати закликали помітингувати і представників інших політичних сил, зокрема, Партії регіонів щодо їхньої «рідної мови».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Хай збирають референдум! Хай народ вирішить! Я за українську мову!
Відповісти
Чому у нас так - прийняли закон, а тепер хотять у нас спитати? Чому кажуть про загрозу росийскої мови на Україні? Загроза навпаки - для УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ!!!!!!!!!!! Дякувати богові, що вона зберіглася, не дивлячись на знущання під час комуняцької влади. Я - за рідну українську мову!!!!!!!!!!!
Відповісти