Благодійний фонд «Європейський вектор» виділятиме на допомогу бійцям АТО по 100 тисяч щомісяця. ФОТО

Благодійний фонд «Європейський вектор» виділятиме на допомогу бійцям АТО по 100 тисяч щомісяця. ФОТО
Благодійний фонд Сергія Мартиняка «Європейський вектор» розпочинає програму системної допомоги бійцям АТО.

Про це ішлося під час представленя ініціативи у четвер, 5 лютого.

Програма передбачає виділення до 100 тисяч гривень щомісяця. Гроші надаватимуть волонтерам, які найкраще знають потреби бійців.

Керівник фонду «Європейський вектор» Галина Ведрич відзначила, що вони допомагають волинянам вже 6 рік. Загалом виділили близько 29 мільйонів гривень на заклади медицини, культури та освіти, на допомогу будинкам милосердя тощо.

Коли розпочалась мобілізація, чимало жителів Локачинського, Горохівського, Турійського та Луцького районів зазнали труднощів, бо чоловіки, які мали збирати врожай, відправилися захищати країну. Тому із благодійного фонду виділили 618 тисяч на допомогу по 1000 гривень кожній сім’ї учасника АТО.

Також «Європейський вектор» і підприємства групи «Пан Курчак» допомагали і волонтерам, однак це робили несистемно - лише тоді, коли волонтери зверталися.

Помічник народного депутата Сергія Мартиняка Олександр Пиза пояснив, що для «Європейського вектору» важливо планувати свої витрати, організувати системну допомогу бійцям і працювати лише із перевіреними волонтерами.

Саме тому щомісячну допомогу 100 тисяч гривень будуть розподіляти через Волинський центр допомоги учасникам антитерористичної операції, що об'єднав близько 20 «перевірених» волонтерів області.

Представник центру Сергій Рижков розповів, що допомагати бійцям доводиться постійно. Для них знаходять харчі, електроніку (теловізори, прибори нічного бачення), цвяхи, взуття, каски, термобілизну, антифриз тощо. Таку кількість речей необхідно знаходити, адже деякі речі, необхідні бійцям, в українській армії просто не передбачені.

Волонтерка Наталія Толмачова пояснила, що така системна допомога від фонду «Європейський вектор» буде дуже корисною, адже тоді вони зможуть планувати масштабні закупівлі, купувати оптом, а тому отримати їх можна буде за меншою ціною.

Також своїми враженнями поділилися і волонтери Володимир та Юрій, які безпосередньо возять вантажі для бійців на передову. Вони не казують свої прізвища із міркувань безпеки.

Юрій розповідає, що із фондом Сергія Мартиняка працюють вже 4 місяці. У жовтні 2014 року із коштів «Європейського вектору» для них закупили автомобіль, яким возять вантажі на передову. Юрій та Володимир вже «намотали» на ньому 50 тисяч кілометрів.

Доводилося їздити під час обстрілів, у негоду, по бездоріжжю. Возять бійцям не тільки партії товарів, а й передачі із дому.

«Що може відчувати боєць, коли із дому від мами їде посилка – домашня їжа, теплі рукавиці. Можливо, собівартість у неї не велика. Але морально це дуже приємно, коли ти не бачив сім’ю кілька місяців, моральний та духовний стан бійця стає кращим», - розповідає він.

Волонтер Володимир розповів, що погодні умови на Сході суворіші, ніж на Волині, адже там сильний вітер, сніг, а під час відлиги бійцям доводиться стояти по коліна у грязюці. При цьому солдати не вимагають «пташиного молока». Важливим елементом, що рятує життя, є тепловізори і прибори нічного бачення.

«Якщо є такий прибор, що пробиває на кілометр, то вже рота може спати спокійно. Бо без них можна підпустити ворога на 50 метрів, а там вже артилерію не застосуєш», - каже він.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Благодійний фонд «Європейський вектор» виділятиме на допомогу бійцям АТО по 100 тисяч щомісяця. ФОТО
05 лютий, 2015, 12:01