Волиняни взяли участь в ексгумації військових на Сході. ФОТО

Волиняни взяли участь в ексгумації військових на Сході. ФОТО
Працівники ДП «Волинські старожитності» взяли участь у місії «Чорний тюльпан».

Ця місія виникла після Іловайського котла, коли дуже багато бійців залишилися на полі бою непохованими, - повідомляє прес-служба ДП «Волинські старожитності».

Започаткувала місію громадська організація «Союз «Народна пам’ять».

Головне завдання місії «Чорний тюльпан» - з'ясувати, де поховані бійці, повернути їхні останки рідним.

«Не беремо до уваги належність до військових формувань: ексгумуємо і українських, і деенерівських. Хоча робимо акцент на солдатах Збройних сил України. А ми, зрозуміло, на волинянах, що загинули на Сході», - зазначив директор ДП «Волинські старожитності» Олексій Златогорський.

За час роботи місії вивезено з «ДНР» і перепоховано понад 200 тіл українських військовослужбовців. Діяльність місії базується на домовленості між Міноборони України та представниками так званих ДНР та ЛНР.

Частину українських солдатів поховали місцеві, але за похованнями ніхто не доглядав. Часто на могилі стоїть невеликий хрестик із прутиків, перемотаних шнурочком, який може зникнути до весни. Тому волонтери поспішають, інакше поховані у таких могилах можуть назавжди залишитися зниклими безвісти.

«Скажімо, був бліндаж, у якому загинули солдати. Трактором просто зрівняли його, засипали землею, поставивши паличку чи хрестик, — оце й уся могила», - розповів учасник місії «Чорний тюльпан» Андрій Трофімук.

На сьогодні постала така проблема, що тіла українських солдатів уже не віддають, а обмінюють на тіла бойовиків. Було, що з 12 тіл місії віддали тільки два. Далі досліджують документи, беруть зразок ДНК. Часто знаходили тіла з мобільними телефонами або з документами, що давало можливість встановити імена.

Співробітник ДП «Волинські старожитності» Микола Собуцький запевнив, що їх завжди супроводжував озброєний деенерівець.

Цього разу місія складалася з чотирьох чоловік: троє лучан та керівник Геннадій Базаджієв із Закарпаття.

«Були порожні поховання. Наприклад, є могила з хрестом, і місцеві кажуть, що там український коригувальник похований. Але розкопали її, а там порожньо. Самі ополченці кажуть, що не знають, чому так. Це означає, що людина жива і в полоні. За словами місцевих, його російські солдати забрали з собою. Для чогось їм треба було показати, що людина вбита», — розповів Олексій Златогорський.

На територію донецького аеропорта місію не впустили. Працівники запевняють, що за той час бойовики «зачистять» територію.

На Волині місія «Чорний тюльпан» відкриває своє представництво.

Рідні зниклих безвісти або загиблих солдатів можуть звернутися за тел.:095 208 26 79, 097 253 37 30 або писати: [email protected].

Реквізити для фінансової підтримки діяльності місії:
ПАО КБ «ПриватБанк», р/р 26003056209093
МФО 380269
ЄДРПОУ 37820137
ВГО «Союз «Народна пам’ять»
призначення платежу — Фонд пошуку загиблих на Сході України.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
"...був бліндаж, у якому загинули солдати. Трактором просто зрівняли його..." - именно таким способом ВСУ и НГ и хоронят своих погибших по сегодняшний день... под тем же Дебальцево.
Відповісти
Ти дотепер не заткнувся,гнида рашистська?
Відповісти