У Луцьку – проблеми із тривожним оповіщенням: замало сирен

У Луцьку – проблеми із тривожним оповіщенням: замало сирен
У Луцьку працюють лише 7 із 22 встановлених сирен для оповіщення людей про небезпеку. Найбільші проблеми – у районах ДПЗ, 40-у та поблизу Завокзального ринку.

Про йдеться у матеріалі «Сигнал війни. Що робити , коли виють сирени?» в газеті «Сім’я і дім», опублікованому 5 лютого.

Як розповів начальник відділу моніторингу, зв'язку та оперативного чергування управління цивільного захисту Волинської ОДА Сергій Фоменко, у Луцьку недостатньо сирен, щоб повідомити жителів міста про небезпеку.

«Наразі близько 60% Волині покрито електросиренами. Луцьк має тільки сім працездатних сирен, які можуть оповіщати населення. Звісно, цього недостатньо. У містах обласного значення – Ковелі, Володимирі-Волинському і Нововолинську – сирени охоплюють значно більший відсоток площі цих населених пунктів», - розповідає Фоменко.

Загалом у Луцьку – 22 точки, де розміщені такі системи сповіщення. Проте більшість із них вже давно вийшли із ладу. За радянських часів сирени встановлювали на великих промислових об’єктах. Відтак разом із занепадом державних фабрик і заводів у Луцьку залишилися безконтрольними й сирени.

Тепер найбільш проблемні зони в плані оповіщення населення – ДПЗ та 40-й квартал. Скрутна ситуація із районом Завокзального ринку. Найближча сирена встановлена на авіазаводі «Мотор», але звук сюди не надходить. Сигнал покриває лише приватний сектор поблизу заводу.

40-й квартал залишився без сповіщення через несправну сирену, яку встановлювали на приміщенні заводу синтетичних шкір. Колишній робітник заводу Олексій Мольчак розповідає, що сирена й досі на даху будівлі, проте про неї ніхто не згадував десятиліттями.

Та навіть сім сирен, які досі працюють в Луцьку, зараз не справляються із сповіщенням на своїх ділянках. Чи то через застаріле обладнання, чи через те. що місто розбудовувалося і в дворах з’явилися висотки, які стали своєрідним бар’єром для звуку.

Представник управління з питань цивільного захисту запевняє, що найближчим часом буде вжито усіх заходів, аби тривожне оповіщення повністю охопило територію міста.

Сергій Фоменко розповів про саму процедуру сповіщення через електронні сирени. Повний цикл спрацювання триває 2 хвилини 45 секунд. Звучання електричних сирен означає сигнал цивільного захисту «Увага всім!». Почувши його, потрібно негайно увімкнути радіо- та телевізійні приймачі для прослуховування екстрених повідомлень.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.