Мер Луцька просить Яценюка врегулювати питання держзакупівель ліків

Мер Луцька просить Яценюка врегулювати питання держзакупівель ліків
Міський голова Микола Романюк звернувся листом до Прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка з проханням особисто втрутитися у ситуацію, яка склалася навколо закупівлі лікарських засобів за бюджетні кошти.

Незважаючи на те, що кошти на ці потреби закладені в бюджеті, закупити ліки не можна, адже декларована ціна не відповідає реальній, - повідомляє прес-служба Луцької міської ради.

До міської ради надходять чисельні звернення громадян, інформації від комунальних лікувально-профілактичних закладів та фармацевтичних компаній про те, що існують серйозні проблеми із закупівлею лікарських засобів за бюджетні кошти.

На сьогодні ці закупівлі здійснюються відповідно до вимог постанов Кабінету Міністрів України від 17.10.2008 № 955 «Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби та вироби медичного призначення» та від 02.07.2014 № 240 «Про референтне ціноутворення на лікарські засоби та вироби медичного призначення, що закуповуються за кошти державного та місцевих бюджетів».

Основними вимогами постанов є необхідність реєстрації оптово-відпускних цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення, обов’язкова відповідність закупівельних цін декларованим цінам (10% гранична надбавка) та вимога закуповувати лікарські засоби і вироби медичного призначення за цінами, які не перевищують рівня задекларованих змін оптово-відпускних цін.

Однак нестабільність курсу національної валюти та інфляційні процеси призвели до того, що фармацевтичні фірми частину лікарських засобів не реєструють, а значна частина закупівельних цін на них вже перевищує задекларовану ціну.

У зв’язку з цим бюджетні заклади часто не можуть закупити найнеобхідніші медикаменти та вироби медичного призначення, оскільки вони не пройшли відповідну реєстрацію. Така ситуація стосується вакцин, сивороток, імунобіологічних препаратів, хімічних реактивів для проведення лабораторних аналізів тощо. Через це неможливо забезпечити необхідні стандарти лікування.

Особливо гострою є ситуація із відпуском аптечними закладами ліків за рецептами лікарів для пільгових категорій громадян. Майже 70 відсотків лікарських засобів є недоступними сьогодні для пільговиків.

Окрім того стрімкий ріст цін на лікарські засоби та вироби медичного призначення привів до того, що фармацевтичні фірми відмовляються брати участь у тендерних закупівлях через необхідність фіксувати вартість лікарських засобів та реалізувати їх вже за сталою ціною протягом року. Багаторазове проведення тендерів протягом року ускладнюється затяжною процедурою.

Тож міський голова сподівається на позитивне вирішення питання, яке стосується здоров'я лучан.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Мер Луцька просить Яценюка врегулювати питання держзакупівель ліків
06 лютий, 2015, 12:52