У Луцьку презентували проект про житлово-комунальні послуги

У Луцьку презентували проект про житлово-комунальні послуги
У Луцьку презентували проект «Забезпечення прозорості та нового рівня взаємодії і відкритості у відносинах між споживачами та надавачами житлово-комунальних послуг у місті Луцьку», який підтримала програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження».

До участі у заході долучились представники громадського сектору Волині, депутат Луцької міської ради, місцеві активісти та представники засобів масової інформації, - прес-служба Асоціації підтримки та розвитку ОСББ та ОСН.

«Проект має два напрями. Перший – запровадження нових форм роботи комунальних підприємств та, найголовніше, вироблення ефективних механізмів їх прозорості та підзвітності перед кінцевим споживачем. Другий – запровадження механізмів прозорості та підзвітності коштів, що використовуються ОСББ та будинковими комітетами у здійсненні їх поточної діяльності», – зазначила керівник проекту, Ірина Гайдучик.

«Реформування житлово-комунального господарства тема не нова, проте дуже «болюча». Один із перших помітних кроків у сфері ЖКГ, був не в частині реформування галузі, а в тарифній політиці, де відбулося суттєве підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги для населення. Проте підвищення тарифів могло б бути менш відчутним, а послуги більш якісними, якби вдалося підвищити прозорість сфери ЖКГ. Сьогодні ЖЕКи інформують населення виключно про підвищення тарифів та про заборгованість з оплати послуг. Натомість громадяни повинні знати: які складові тарифу на послуги з утримання будинків, а також куди і як витрачаються зібрані кошти», – говорить Петро Лавринюк, Президент Волинського інституту підтримки та розвитку громадських ініціатив.

Забезпечити прозорість та підзвітність в сфері ЖКГ, на сьогодні можливо запровадженням локальних нормативно-правових актів та рішень. Саме над цим, в межах проекту, працює робоча група, до якої долучились представники громадського сектору, депутати та лідери ОСББ.

Одним із пріоритетних завдань загальнодержавної та місцевої програм реформування ЖКГ є посилення впливу мешканців будинків на умови свого проживання та якість обслуговування житла. Одним із найдієвіших механізмів при цьому залишається створення та розвиток діяльності об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та органів самоорганізації населення.

Лучани, не дивлячись на показні результати діяльності самоорганізованих мешканців будинків, не поспішають здобувати звання «відповідальний власник». З одного боку зрозумілим є те, що відповідальність простіше перекладати на сторонніх людей, мовляв «у всьому винен ЖЕК або держава, а ми до цього не маємо ніякого відношення», з іншого боку – «мешканці багатоквартирних будинків забувають, що 80% квартир є приватизованими, при цьому все, що знаходиться поза межам квартири (сходові клітки, підвали, дах і т.п.) – перебуває у спільній сумісній власності жильців відповідного будинку. Написи на стінах, зіпсовані ліфти та понищений під’їзд – це не справа рук вандалів із сусіднього двору, а результати відношення до спільної сумісної власності мешканців відповідного будинку» – говорить Петро Лавринюк.

Одними із причин низького рівня самоорганізації мешканців на рівні будинків є незнання переваг та можливостей, що перед ними відкриваються, а також недовіра до такої форми роботи де «наживались і наживатимуться далі». Для того, або подолати такі стереотипи важливо в діяльність ОСББ та будинкових комітетів запровадити нові форми роботи, які сприятимуть прозорості та підзвітності перед мешканцями за кошти, що використовуються у їх поточній діяльності. Таку школу буде організовано в межах проекту.

«На сьогодні, основною метою реформи ЖКГ має стати прозорість у відносинах між надавачами та споживачами послуг. А ми намагатимемось зробити у досягненні цієї мети максимально можливого», – зазначила керівник проекту, Ірина Гайдучик.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
З 2010р в ЖЕКах ведеться побудинковий облік дохолів і витрат.Інформація про використання коштів щоквартально розвішуеться на підіздах
Відповісти
Живу на вул. Володимирскій 111.Дійсно кілька разів така інформація була на дверях підізду.Однак чи вона правдива.
Відповісти
Так, написали, зокрема, скільки отримав двірник. Не знаю, де він мів у 2014 році, можливо, не наш двір, а центральні вулиці. Двір брудний аж страх.
Відповісти
Якщо ви про двірничку на вул.Володимирській то брехня.Вона дуже гарно прибирае.Дуже бідова ісовісна людинаю
Відповісти
Вулиця Генерала Шухевича.
Відповісти
Останні новини
У Луцьку презентували проект про житлово-комунальні послуги
09 лютий, 2015, 12:47