У Луцьку хочуть створити програму допомоги смертельно хворим

У Луцьку хочуть створити програму допомоги смертельно хворим
На Волині та в Луцьку тяжкохворі люди помирають в страшних муках або ж закінчують життя самогубством через те, що не можуть отримати якісне знеболення.

Про це повідомляє "Слово Волині" за підсумками наради з головними лікарями медичних закладів міста 10 лютого.

Голова благодійного фонду «СТОПРАК» Марія Адамчук розповіла, що паліативні хворі – це одна з найбільш вразливих верств населення, яким влада завжди приділяла мало уваги. Зокрема, мова йде про хворих з обмеженим прогнозом життя, серед них – онкохворі лучани.

За словами громадської активістки, фонд тісно співпрацює з Луцьким центром первинної медико-санітарної допомоги № 1. Так, за сприяння громадської організації медики закладу проходили навчання, які допоможуть лікарям краще розуміти потреби паліативних хворих.

Марія Адамчук розповіла, що спільно з управлінням охорони здоров’я міської ради було розроблено концепцію програми паліативної допомоги на 2015-2020 роки.

Жінка розповіла, що у Луцьку є 270 людей, які потребують такої допомоги. Натомість обласний хоспіс має лише 25 ліжок, що аж ніяк не забезпечує потреби ні міста, ні області.

На думку очільниці благодійного фонду, на базі Луцького центру ПМСД №1 потрібно створити виїзну бригаду, яка першочергово займатиметься знеболенням тяжких хворих.

«Обмеженість коштів – не підстава для людських страждань», - переконана громадська діячка.

Благодійний фонд обіцяє взяти на себе навчання медичного персоналу щодо роз’яснення правових аспектів надання медикаментозного знеболення, адже місцеві лікарі часто бояться виписувати пацієнтам морфій через складність процедури.

Також Марія Адамчук виступає за створення паліативного відділення в одному з медзакладів міста, фонд своєю чергою може зробити ремонт у виділених палатах.

«Ми готові шукати фінансування для втілення цієї ідеї», - наголосила активістка.

Начальник міського управління охорони здоров’я Федір Кошель зазначив, що питання створення програми паліативної допомоги буде винесено на розгляд профільної депутатської комісії, пізніше – сесії міської ради.

Також головний медик Луцька зауважив, що хоспіс можна було б зробити на базі Ковельської вузлової лікарні. Однак, додав, що таке рішення може приймати лише обласна влада.

Варто зазначити, що за світовими стандартами повинне бути мінімум одне ліжко для паліативного хворого на 10 тисяч людей, тобто на Волині потрібно мати близько 100 ліжко-місць, а не 25.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Луцьку хочуть створити програму допомоги смертельно хворим
10 лютий, 2015, 17:28