Обіцянка-цяцянка: про пальне, що «дав» Гунчик, волонтери «не в курсі»

Обіцянка-цяцянка: про пальне, що «дав» Гунчик, волонтери «не в курсі»
Ще з 2014 року волинські волонтери забезпечують бійців на передовій усім необхідним самотужки, не беручи нічого у влади.

Аби мати можливість перевозити допомогу на Схід, громадські організації найбільше потребували пального, яке в облдержадміністрації пообіцяли надати.

Спільним рішенням волонтери з допомогою Волинської ОДА вирішили надати право розпоряджатися пальним ГО «Автомайдан України». Документ про визначення повноважним представником саме «Автомайдан України» підписав голова Волинської ОДА Володимир Гунчик ще 10 вересня 2014 року, однак про виділене пальне владці заговорили тільки зараз.

Варто зазначити, що забезпечення пальним громадських організацій, що перевозять допомогу, речі й продукти військовим Волині на Схід України, до цього часу здійснювалося за рахунок коштів з добровільних пожертв громадян.

На початку лютого 2015 року у Волинській ОДА розповідали про розподілені більше 20-ти тонн пального для волинських волонтерів. Зокрема, йшлося про те, що свого часу 2 тонни пального надали «Автомайдану України», 1 тонну – «Народній самообороні Рожища» та 15 тонн – волинському осередку Спілки ветеранів Афганістану.

Як виявилося, тонни пального – загадка для представників волинських громадських організацій та волонтерів, бо ті обіцяних літрів не бачили і не знають, чи хтось їх отримував.

Колишній керівник ГО «Правий сектор Волинь» Павло Данильчук зазначив, що впродовж тривалого часу з губернатором зустрітися не вдавалося. Пригадав він і випадок, коли у серпні минулого року громадські активісти планували завітати на зустріч із головою Волинської ОДА Володимиром Гунчиком, а той попрямував через півміста на селекторну нараду.

«Після того він пішов на контакт і була з ним зустріч в адміністрації. Які були потреби? На той час для багатьох організацій, волонтерських та громадських, основною потребою було пальне. На тій неформальній зустрічі в адміністрації ми вирішили, що через «Автомайдан України» виділятиметься необхідне і на спілку ветеранів Афганістану, і на Самооборону, і на Правий Сектор. І тут нещодавно з’являється інформація представника Гунчика, що виділено 20 чи 30 тонн палива», - каже Павло Данильчук.

Офіційно лише «Автомайдан України» отримав 2 тонни пального від від компанії «Укр-Петроль».

«Де ще 28 тонн було розподілено - для мене загадка? Якщо людина декларує, то чому повз цієї бумаги виділяється іншим волонтерам пальне?!» - зауважив очільник Луцького штабу Автомайдану України Олег Бондарук.

За його словами, до «Автомайдану України» тепер звертаються волонтери із запитаннями про нібито використане пальне. Бондарук додав, що прозвітуватися може лише за отримані дві тонни пального.

«Ми зверталися до влади з питанням: «Де пальне?». Три тижні ми інформації не отримували. Зокрема, потім з’явилася інформація від радника ОДА Бориса Кондратюка, що 15 тонн пального було виділено на Спілку афганців. Я звернувся до Григорія, щоб він пояснив, куди це пішло», - додав керівник «Автомайдану».

Голова правління Волинської обласної організації УСВА Григорій Павлович розповів, що, починаючи з травня 2014 року, волонтери самотужки заправляють машини, які везуть на Схід продовольство та теплі речі.

«Я був в шоці… Коли було зібрання з Володимиром Петровичом (голова ОДА – ред.), то терміновим було втручання адміністрації та благодійників, бо і «Правий Сектор», і «Автомайдан», і «Самооборона», і Спілка ветеранів Афганістану, і волонтери у цей час передавали вантажі і продукти на передову, що і зараз робимо. Практично кожного четверга від Спілки ветеранів Афганістану тільки одна волонтерська група відправляється з Валерією (волотер Валерій Курстак – ред.) і на «Айдар», і на «Азов». Кожну неділю ми в тому варимося і працюємо», - каже Павлович.

Член Української спілки ветеранів Афганістану Валерій Курстак наголосив, що волонтери не раз оббивали пороги обласної державної адміністрації з проханням виділити дизпаливо.

«Ніхто нам пального не давав. Гунчик обіцяв нам особисто, що солярка буде, і це питання вирішиться», - наголосив Курстак.

З його слів, ймовірно, Волинська ОДА привласнила собі заслуги Спілки та громадських організацій, надавши Міністерству оборони України статистику наданої волонтерами допомоги як власну, а потому Міноборони розіслало такий документ до адміністрацій та видало за їхню допомогу.

«Там був один із пунктів, що бронежилетів стільки, касок стільки, продуктів стільки, і пального стільки. Можливо, такий реєстр був і тут. І було підраховано, скільки солярки ми витратили по рейсах. Ми сказали, що приблизно 15 тонн, але ми не говорили про те, що їх виділила облдержадміністрація. Ми лише повідомили, що витратили таку кількість пального. Вся ця статистика пішла до Міністерства оборони, а потім Міноборони видало це на облдержадміністрацію. Вони (Волинська ОДА - ред.) зараз це видають за допомогу, яку наче самі надали. По-іншому бути не може. Такої великої кількості пального ми не отримували», - наголосив Курстак.

Заступник керівника ГФ «Народна самооборона Рожище» Валерій Шварцкоп зазначив, що їхня організація офіційних заявок на пальне не подавала і також жодної літри дизпалива офіційно не отримувала.

Так, представники громадських організацій Волині та волонтери прагнуть, аби у Волинській ОДА пояснили незрозумілу ситуацію, та надали пальне, яке, мовляв, отримали уже згадані «Автомайдан України», «Народна самооборона Рожища» і волинський осередок Спілки ветеранів Афганістану.

За словами Григорія Павловича, тепер Волинська ОДА «винна 15 тонн солярки».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 9
  • Статус коментування: постмодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Круто)))
Відповісти
вони цей во сєпаратісти і пособніки росії. вот
Відповісти
а може Рижков прояснить,ситуацію Разом з Пуссяком?
Відповісти
а ви щось проти маєте пусяка?
Відповісти
в Рожищан запитайте,вони вам багато про нього розкажуть...
Відповісти
Українською "тона" пишеться з одною "н"!
Відповісти
Невже?
Відповісти
Брехунів на війну.ГУНЧИК кроком руш.
Відповісти
група відправляється з Валерією (волотер Валерій Курстак

може все ж таки з ВАЛЕРІЄМ або ж ВАЛЄРОЮ... і напевно ж все-таки волоНтер..?
Відповісти