В УПЦ КП з Московським патріархатом гарні стосунки, – Філарет

В УПЦ КП з Московським патріархатом гарні стосунки, – Філарет
Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет впевнений, що знищити українську православну церкву Київського патріархату неможливо, і кількість прихожан цієї конфесії поступово збільшується.

Про це він повідомив під час прес-конференції 5 червня у Луцьку.

Він зазначив, що нині взаємовідносини з іншими православними і неправославними церквами в УПЦ КП добрі. Він назвав унікальним явищем, коли в Україні різні релігійні організації не лише співіснують, а й співпрацюють.

«Ми вже вступаємо у глобалізований світ, а у глобалізованому світі виникають питання: чи можуть у глобалізованому світі зберігатися різні мови, культури і різні релігії. Україна показує, що можуть не лише співіснувати, а й співпрацювати», – зазначив патріарх.

Він зауважив, що УПЦ КП має гарні стосунки з греко- та римо-католицькою церквами, з протестантськими церквами і «навіть із Московським патріархатом».

«Раніше у нас були відносини напружені. А зараз ці стосунки покращуються. Була спроба, коли Віктор Федорович став президентом, і Київський патріархат хотіли якщо не знищити, то обмежити його діяльність. Але побачили, що Київський патріархат настільки великий, що його зараз знищити узагалі неможливо», – зауважив глава УПЦ КП.

«Що стосується інших православних церков, то у нас є з ними контакти, з багатьма, але поки що Київський патріархат як автокефальну церкву вони не визнали. Але це не значить, що не визнають. Як вони самі нам кажуть: потерпіть, все буде», – зазначив патріарх Філарет.

Він запевнив, що об’єднання церков в Україні обов’язково буде, бо є Українська держава і тут повинна бути одна православна церква.
«Ті політичні сили, які не підтримують українську державу, а хочуть об’єднатися з Росією в єдину державу чи російську, чи радянську, чи слов’янську чи ще якусь, ми таких не підтримуємо», – сказав патріарх Філарет.

Разом з тим він підкреслив, що нині Президент України Віктор Янукович ставиться однаково до представників усіх конфесій і запрошує усіх на державні свята.

Однак, додав керівник УПЦ КП, у деяких областях, зокрема Харківській, надається пріоритет Московському патріархату, а Київський відстороняється.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: УПЦ КП
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
В УПЦ КП з Московським патріархатом гарні стосунки, – Філарет
05 червень, 2012, 12:15