У Луцьку відкрили виставку археологічних пам'яток Волині. ФОТО

У Луцьку відкрили виставку археологічних пам'яток Волині. ФОТО
У Луцьку відкрили виставку історичних пам'яток, які були знайдені під час археологічних розкопок на території Волинської області та за її межами.

Відкриття виставки відбулось у стінах Волинського краєзнавчого музею 12 лютого.

Організатори заходу зазначають, що це виставка-звіт за минулий рік, коли працівники ДП «Волинські старожитності» та Інституту археології Національної академії наук України спільно проводили розвідки, розкопки та ексгумаційні роботи на території Волинської, Рівненської і Донецької областей України.

Науковий співробітник інституту археології НАН України Сергій Теліженко розповів, що минулого року він разом із колегам проводив археологічні розкопки поблизу села Ратнів. На його погляд, місцевість, яку він досліджував, є цікавою і багатошаровою. Адже там знайдено близько десяти різних епізодів заселення, починаючи від мезоліту, неоліту і закінчуючи литовським часом.

«Нам вдалося відкопати дуже багато різних речей, але в експозиції представлено лише найцікавіші знахідки. Я найбільше займаюся періодом неоліту і цікавлюсь керамічними знахідками. Але в останній експедиції я знайшов зразки палеоботаніки - зерно. Ми передали їх до Вільнюсу для детального аналізу. Зерно датується другою половиною шостого тисячоліття до нашої ери», - мовив дослідник.

Директор ДП «Волинські Старожитності» Олексій Златогорський розповів, що багато його підлеглих нині знаходяться на Сході України та проводять ексгумацію тіл загиблих українських військових. За його словами, тільки його колегами було знайдено близько трьохсот тіл.

«Бувають випадки, коли ми знаємо, що на конкретному місці є могила солдата, який родом із західної України, то ми намагаємось транспортувати тіло до рідних. Але часто ми знаходимо порожні могили. Як нам кажуть військові, бойовики інколи вивозять тіла українців до Росії», - зазначив Златогорський.
Одяг археолога
Одяг археолога

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Луцьку відкрили виставку археологічних пам'яток Волині. ФОТО
12 лютий, 2015, 15:05