Житель Нововолинська виготовляє церковні дзвони для храмів всього світу

Житель Нововолинська виготовляє церковні дзвони для храмів всього світу
Житель Нововолинська виготовляє церковні дзвони, які лунають у дзвіницях не тільки Волині і України, а й багатьох країн світу.

Провідний спеціаліст Нововолинського ливарного заводу, кавалер ордену Святого Володимира та преподобного Іллі Муромця Володимир Лапій виготовляє церковні дзвони вже 30 років, - пише газета "Слово Волині".

"Цьогоріч минає 30 років, як відновили виливання дзвонів. Нині їх десятки тисяч прикрашають дзвіниці храмів України. Але все почалося з ідеї, яка спала на думку тодішньому директорові заводу Володимиру Самкову - ливарникові з діда-прадіда. Втілювати її судилось мені", - каже Лапій.

У Нововолинську зараз виливають від тисячі до тисячі ста дзвонів на рік, вагою від 5 кілограмів і до 8 тонн. До речі, найбільший восьмитонний дзвін для Михайлівського золотоверхого монастиря відливали саме волиняни. Крім того, саме в дзвони, зроблені на Волині, били, чи не вперше за останні вісім століть, під час подій на Євромайдані в цьому ж Михайлівському монастирі.

Нині в Україні немає єпархії, де б не лунали волинські дзвони. Звучать вони і з дзвіниць у храмах колишніх республік Радянського Союзу, в Європі та за океаном - у США й Канаді.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
САмков то батько екс-регіонала?
Відповісти
В.Лапій живе у Володимир-Волинському
Відповісти
Останні новини
Житель Нововолинська виготовляє церковні дзвони для храмів всього світу
14 лютий, 2015, 13:42