Поляки представили виставку ікон у Володимирі-Волинському

Поляки представили виставку ікон у Володимирі-Волинському
Відбулось відкриття післяпленерної виставки ікон, написаних під час IV Міжнародного Пленеру Іконопису на Волині (Центр Інтеграції в Замлинні, Карітас Луцької Дієцезії, Україна).

Захід відбувся 13 лютого, у історичному музеї Володимира-Волинського, - повідомляє голова Волинської організації Національної спілки художників України та координатор проекту - консул Кшиштоф Савіцкі.

Організаторами виставки є Генеральне Консульство РП у Луцьку та Волинська організація Національної спілки художників України (о. декан Ян Бурас, Володимир Марчук та Кшиштоф Савіцкі).


У церемонії відкриття виставки взяли участь: священики Католицької церкви, місцеві поляки, представники місцевої влади, журналісти, студенти на наукові працівники.

Організаторами пленеру виступають Генеральне консульство РП в Луцьку, кафедра української мови Варшавського університету, середовище іконописців Польщі, Волинська організація Національної спілки художників України, Академія мистецтв у Львові, Спілка польських художників Варшавського округу.

Пленер відбувся під патронатом Генерального консула Республіки Польща в Луцьку Беати Бживчи, ординарія Луцької дієцезії Римо-Католицької церкви, єпископа Віталія Скомаровського, екзарха Української Греко-Католицької церкви у Луцьку, єпископа Йосафата Говери.

Цей проект є гарним прикладом багаторічної плідної співпраці неурядових організацій та установ Польщі й України, що має на меті ведення духовного діалогу між художниками, котрі сповідують як західне, так і східне християнство. В основі проекту лежить необхідність польсько-українського обміну ідеями у сфері сакрального мистецтва та іконопису, знайомство з релігійним світом візантійської цивілізації, взаємопроникненням культур Сходу і Заходу.

Вернісаж у Володимирі-Волинському перетворився у музично-поетичний вечір, під час якого молоді мешканці міста представили свої вірші з алюзіями до надзвичайно складної ситуації, яка склалася в Україні. Прозвучала навіть пропозиція, щоб разом з заходами, ініційованими консульством, організувати дискусійні зустрічі, присвячені, наприклад, мистецтву у переломні моменти кожного народу та соціальної групи.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.