У «Волиньгазі» пояснили, чому треба підвищити тарифи на транспортування газу

У  «Волиньгазі» пояснили, чому треба підвищити тарифи на транспортування газу
Через падіння обсягів споживання у 2014 році ПАТ «Волиньгаз» недоотримало доходи в розмірі 25 мільйонів гривень, які були закладені в тарифі.

У результаті підприємства меншає можливостей щодо утримання газопроводів та інфраструктури в належному стані, - повідомляє прес-служба ПАТ «Волиньгаз».

Рівень тарифів на транспортування і постачання природного газу необхідно негайно привести у відповідність до економічно обґрунтованого рівня.

Голова правління ПАТ «Волиньгаз» при зустрічі з міністром енергетики і вугільної промисловості Володимиром Демчишиним розповів про нагальні проблеми, з якими стратегічне підприємство стикнулося у 2014 році і обґрунтував необхідність підвищення тарифів, яких суттєво не переглядали уже кілька років. Очікувані збитки ПАТ «Волиньгаз» за результатами роботи у 2014 році складуть 52,2 млн. грн.

Так, у минулому році інвестиційна програма була виконана на 65%, оскільки відбулося значне зменшення обсягів транспортування природного газу розподільними трубопроводами. Це на 83, 8 млн. куб, або на 14%, менше від обсягу, передбаченим тарифом. Обсяги постачання зменшилися на 84,0 млн. куб, або на 19%.

«Це призвело до недоотримання ПАТ «Волиньгаз» тарифної виручки від надання послуг з транспортування природного газу в сумі 22,4 млн. грн (або 12,5%) та від постачання природного газу в сумі 2,6 млн. грн (17%). Загалом компанія у 2014 році недоотримала від ліцензійних видів діяльності 25 млн. грн, тобто 12,8% від запланованого обсягу тарифної виручки», - пояснив очільник ПАТ «Волиньгаз» Мирослав Коротя.

Крім цього, зросли експлуатаційні витрати у зв’язку із загальним ростом цін на сировину, матеріали та послуги, які ПАТ «Волиньгаз» використовує для своєї діяльності. Фактичні витрати у 2014 році перевищили витрати, закладені у тарифі, на 47,2 млн. грн., або на 31,1%.

Виробничо-технологічні та нормовані витрати підприємства у 2014 році склали 116, 7 млн. грн. При цьому тарифом було покрито лише 84,6 млн. грн. Недоотримання склало 32,1 млн. грн, або 27,5%. Чинником , що призвів до такої ситуації стало значне зростання вартості природного газу (на 90% протягом 2014 року).

Також голова правління ПАТ «Волиньгаз» звернув увагу міністра на необхідність перегляду у структурі тарифу витрат на заробітну плату:

«У 2014 році середня заробітна плата в компанії становила 2642 грн, що на 436 грн (14%) менше від середньої заробітної плати по промисловості у Волинській області. А витрати на заробітну плату в структурі тарифів НКРЕКП не переглядала з 2011 року», - наголосив Мирослав Коротя.

Таким чином для підтримання діяльності підприємства при поточному рівні споживання природного газу для безаварійного та безперебійного постачання економічно обґрунтовані тарифи повинні становити:

- на транспортування 891, 8 грн за 1000 куб. м (зараз 331, 1 грн за 1000 куб. м) без урахування ПДВ;

- на постачання – 107,5 грн за 1000 куб. м (зараз 36,9 за 1000 куб. м) без урахування ПДВ.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: газ, тариф
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 7
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
привести платоспроможність населення до "економічно обгрунтованого рівня"? Глистові з черноуц такого не написали...
Відповісти
Ви спожили менше газу, тому, щоб зберегти наші прибутки, ми повинні підвищити тарифи - все просто.
Відповісти
Що не вистачає на "Мерседесік"? Що квиточки на Маврикій подорожчали?
Ми паски підтягнули і ви трошки прибутки зменшіть.
Відповісти
Коротя! А зарплати які в дирекціі? Це про народ так думаете?
Відповісти
Слава Майдану! Доскакались!
Відповісти
При продажності ЗМІ толку в державі не буде.Де вчорашні коментарі???.Скільки заплатили?
Відповісти
цікаво, а чому не пояснили як людям із мінімальною зарплатою платити за цей газ
Відповісти
Останні новини
У «Волиньгазі» пояснили, чому треба підвищити тарифи на транспортування газу
16 лютий, 2015, 17:32