Помер відомий волинський вишивальник

Помер відомий волинський вишивальник
Помер майстер народної творчості Юрій Савка.

Не стало вишивальника у понеділок, 16 лютого, - повідомляє прес-служба Луцької міської ради.

Народився Юрій Савка 1934 року на Івано–Франківщині. Захопившись мистецтвом вишивки у зрілому віці, під впливом зустрічі з творчістю знаменитого вишивальника Дмитра Блажейовського, створив власну школу вишиваного портрета.

На полотнах майстер відтворював і відроджував українську історію. У його доробку - портрети політиків, письменників, митців, культурних та релігійних діячів, зокрема Лесі Українки, Тараса Шевченка, Івана Франка, Данила Галицького, Івана Богуна, Романа Шухевича, Ніла Хасевича, В’ячеслава Чорновола, Олександра Юрченка, а також Папи Римського Івана Павла ІІ, митрополита Андрія Шептицького та багатьох інших, хто зробив свій вагомий внесок у історію та культуру України і нашого краю.

Перша виставка робіт майстра відбулася 1998 року з нагоди 7-ої річниці Незалежності України. Загалом презентував близько 60 персональних виставок.

Юрій Савка займав активну громадську позицію, часто долучався до загальноміських культурно-мистецьких заходів, брав участь в акції «Подаруй вишиванку дитині-сироті», презентував волинську вишивку на першому бієнале народної вишивки «Український рушничок» імені Героя України, відомої майстрині-вишивальниці Віри Роїк у Сімферополі, був постійним учасником ярмарків народної творчості у Луцьку.

Прощання з Юрієм Савкою відбудеться 17 лютого з 10:00 до 12:00 у Будинку панахиди.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Нехай земля буде йому пухом,царство небесне.З 1989 по 1994 рік ми працювали в БУ "Жтлобуд-2"де він працював головним економістом.Дуже мудрою і шляхетною людиною був Юрій Еммануїлович,мав шанобливе ставлення до колег,незважаючи на різницю у віці до всіх звертався на "Ви",а недавно я мимохіть зустріла його в маршрутці,але за браком часу не підійшла, коли б я знала,що востаннє його бачу,,,,,,,,,,,,
Відповісти