Квартири у недобудовах змусять реєструвати

Квартири у недобудовах змусять реєструвати
Житло у недобудовах можна буде продавати та використовувати як заставу.

Кабмін вніс у Раду законопроект, яким пропонується зробити обов'язковою державну реєстрацію майнових прав на об'єкти незавершеного будівництва та їх частини, інформує ТСН.

За словами директора департаменту держпрограм і розвитку житлового будівництва Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Олександра Непомнящого, ця норма вирішить проблему застави в разі іпотечного кредитування, у тому числі пільгового, а також стане додатковою гарантією права на власність, пише «Комерсант-Україна».

За словами юристів, прийняття закону дозволить захистити забудовників та інвесторів при укладанні договорів купівлі-продажу майнових прав.

Покупець незавершеного будівництва зможе його перепродати, а банки – прийняти в якості застави.

На сьогодні до 60% забудовників здійснюють продаж незавершених об'єктів нерухомості за «сірою» схемою – шляхом укладання договорів відчуження майнових прав на житло, розповів партнер юридичної компанії Moris Group Тарас Герула.

«Це дає мінімальні права інвесторам. Заплативши гроші, вони не захищені з точки зору закону. І хоча житло в інвестора не заберуть, можуть не дотримуватися терміни будівництва, і на це вплинути неможливо», – пояснив він.

Ця схема погано захищає позичальника і кредитора від ризиків визнання незаконним договору відчуження майнових прав. «Тому і виникла потреба у врегулюванні. Після реєстрації майнових прав інвестор може їх продати третім особам, а банк, маючи майнові права, отримає юридичні підстави для відносин із забудовником», – розповів юрист.

Також, розповіли фахівці, при реєстрації майнових прав на незавершені об'єкти будівництва буде виключена можливість їх подвійного продажу.

«Якщо права зареєстровані за Івановим, то закріпити їх за Сидоровим вже буде не можна, якщо Іванов не справив відчуження на користь Сидорова. Але це збільшить витрати інвесторів на оформлення та реєстрацію прав», – пояснює експерт.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.