18 лютого - річниця перших великих втрат на Майдані. ФОТО

18 лютого - річниця перших великих втрат на Майдані. ФОТО
У Києві на майдані Незалежності і прилеглих вулицях рік тому, 18 лютого 2014 року, почалися сутички протестувальників-учасників Євромайдану з підрозділами правоохоронних органів, що згодом призвело до великих людських жертв.

У вівторок, 18 лютого 2014 року, відбувалося засідання Верховної Ради, на якому народні депутати мали ухвалити рішення про відновлення Конституції 2004 року і про повернення до парламентсько-президентської форми правління, - пише ТВі.

На підтримку цих вимог лідери опозиції організували ходу активістів Євромайдану під назвою "Мирний наступ", у якому взяло участь близько 4 тисячі осіб.

Біля будівлі парламенту, а також у Маріїнському парку мітингувальників зустріли кордони спецпідрозділів міліції і так звані "тітушки", які спровокували бійку з активістами Євромайдану. Під час масових заворушень демонстранти, зокрема, захопили і спалили офіс Партії регіонів біля будівлі Ради.

Спецпідрозділи міліції "Беркут" і внутрішніх військ МВС відкрили вогонь по маніфестантах і, застосовуючи спецзасоби, відтіснили основну частину мітингувальників на Майдан.

Також міліція штурмувала Український дім, де розташовувався один із штабів Євромайдану. Після цих зіткнень з’явилися перші повідомлення про смерть активістів.

Увечері того ж дня "Беркут" і внутрішні війська почали штурм барикад на Майдані. Так звана "Самооборона Майдану" чинила опір спецпідрозділам МВС, зокрема застосовуючи "коктейлі Молотова", спалила БТРи, які силовики використовували для штурму барикад.

Уночі проти 19 лютого силовики також зробили спробу штурму Будинку профспілок, де було облаштовано ще один штаб Євромайдану. Врешті, будівля зайнялася. Досі не відомо точної кількості загиблих там людей.

Протягом дня 18 лютого та упродовж наступної ночі внаслідок сутичок активістів Євромайдану і силовиків загинули 25 цивільних осіб, понад 350 зазнали поранень. За повідомленнями МВС, вогнепальних поранень зазнали також і правоохоронці, загинули два міліціонери.

Удень 19 лютого СБУ оголосила режим антитерористичної операції, правоохоронцям видали зброю.

Кульмінацією кривавих подій на Майдані став розстріл снайперами активістів на вул. Інститутській, прилеглій до Майдану.

Вранці 20 лютого спецпідрозділи спробували штурмувати барикади євромайданівців. Збройні групи "Беркута" у чорних уніформах із жовтими пов’язками на рукавах відкрили вогонь по активістах. Активісти ж із дерев’яними щитами та кийками намагалися відтіснити "Беркут" у бік вул. Інститутської, де протестувальників зустрів щільний снайперський вогонь. За інформацією медиків, загинуло понад 80 протестувальників.

Розслідування цих трагічних подій досі не завершено. Кримінальні провадження щодо постраждалих на Євромайдані об’єднано в одну справу. Водночас ГПУ заперечує присутність "третьої сили" під час розстрілів активістів Євромайдану.

У Раді Європи також повідомили, що участі російських спецслужб у подіях на Євромайдані не доведено.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А хіба тут не наплутано фото різних дат? Будучи 18-го в Києві стверджую на схилах біля "Жовтневого" снігу не було!
Відповісти
Це і було початком занепаду і руйнації України. Подякуйте людям на фото за "покращення" які відбуваються кожного дня.
Відповісти
Останні новини
18 лютого - річниця перших великих втрат на Майдані. ФОТО
18 лютий, 2015, 20:00