У Луцьку - виставка про відомих жінок Волині. ФОТО

У Луцьку - виставка про відомих жінок Волині. ФОТО
У Луцьку відбулось відкриття виставки про відомих жінок Волині, яка приурочена до Міжнародного жіночого дня, що відзначають 8 березня.

Відкриття виставки «Натхнення їм дала Волинь» відбулося у Волинському краєзнавчому музеї 24 лютого.

В експозиції представлені відомі жінки області, які своєю творчою, політичною, благодійною діяльністю стали взірцем для наслідування.

Автор виставки і провідний науковий працівник музею Лариса Гриб розповіла, що жінки, які представлені в експозиції відійшли із життя. Виставка розпочинається із однієї із співзасновників Київського братства та благодійниці Галшки Гулевичівни.

«Ще за життя Галшка заповіла свій київський маєток Київському братству і неодноразово жертвувала гроші на Луцьке братство і Острозьку академію. Також до уваги ми взяли постать Габріелі Запольської, яка родилась у Луцькому районі. Вона була і артистка, і драматург, адже її драма «Мораль пані Дульської», - зазначила автор виставки.

Також в експозиції представлена біографія волинської поетеси польського походження Єви Фелінської, яка почала писати лише у 50 років, і темою її творів було життя звичайних жінок.

Не оминула увагою Лариса Гриб і відому українську поетесу Лесю Українку, а також її родину Косачів. Олена, Леся, Ольга, Оксана та Ізидора Косачі теж присутні в експозиції виставки.

«Також у виставці взяті до уваги життя і творчість сенаторки Олени Левчанівської, яка впродовж свого життя боролася за свободу українців, Надії Горлицької, яка є берегинею однієї із найстаріших витворів мистецтва - Холмської Божої Матері, письменниці Маргарити Малиновської, художниці Людмили Лежанської, композиторки Людмили Матвійчук і астронома Олени Полонської. Також ми не забули і про наших відомих театралок: Наталію Ужвій, Марію Клименко», - резюмувала Лариса Гриб.

У залі, де відбувається виставка, до кінця березня проходитимуть творчі вечори, приурочені до святкування днів народжень відомих жінок Волині, які представлені в експозиції.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А чому не представлена творчість Лятуринської? Вона також наша.
Відповісти
і Оксани Забужко?
Відповісти