«Старий» ринок не переноситимуть ще 2 роки. ФОТО

«Старий» ринок не переноситимуть ще 2 роки. ФОТО
Підприємцям з Центрального ринку, що на Глушець, 1, дадуть можливість орендувати земельні ділянки на ринку ще упродовж двох років.

Про це стало відомо під час сесії Луцької міської ради у середу, 25 лютого.

Як розповів міський голова Микола Романюк, тиждень тому до нього на прийом прийшли підприємці, які звернулися із проханням продовжити термін оренди земельних ділянок ринку на два роки.

За його словами, рано чи пізно на «Старому» базарі все одно доведеться наводити порядок.

Депутат Андрій Козюра зазначив, що рішення було не погоджено з управлінням архітектури у зв’язку з тим, що тимчасові споруди розміщені на газовій трубі, а земельне управління не погодило, оскільки жодне приміщення на Глушець, 1 не має права власності, а тому є вільними ділянками.

«Насправді, сьогодні малий бізнес знаходиться в ситуації, коли їм треба вижити. Враховуючи ситуацію в державі, курс долара, ми маємо зберегти для цих людей. У нас на земельній комісії виникла дуже екстравагантна ситуація, тому виникає питання: «Права рука не знає, що робить ліва?» - каже Козюра.

Також Андрій Козюра висловив прохання дати доручення у прокуратуру, аби простежити, чи не було в діях чиновників з управління архітектури та управління земельних ресурсів корупційних діянь.

Депутат Андрій Осіпов наголосив, що проблема навколо ринку існувала давно, однак чомусь вирішувати питання почали тільки зараз.

«Невже міський голова не обізнаний в тому, що облспоживспілка – це високорентабельний бізнес. Подивіться що робиться на тому ринку. Зрештою, а чи є Центральний ринок є ринком? Це самостійне утворення облспоживспілки. Щороку збитки в бюджет – 30 мільйонів гривень. А порахуйте, що це тривайте роками?», - каже Осіпов.

Як зазначив депутат Григорій Пустовіт, сьогодні не на часі створювати труднощі та відмовляти облспоживспілці в поновленні договору оренди так, як сьогодні потрібно боротися за кожне робоче місце.

«Сьогодні, коли ми повинні боротися за кожне робоче місце, чомусь виникає потреба прийняти рішення яке буде трактуватися що люди можуть втратити робочі місця. Тема ринків звучить давно… Там тисячі людей працюють. Давайте це питання винесемо на референдум, щоб лучани прийняли рішення», - інформував Пустовіт.

За словами депутати Павла Данильчука, облспоживспілка стала приватним бізнесом, яке «бреше і підкуповує».
«Прибутки там шалені, а прості підприємці є заручниками ситуації. Ми не запропонували свого рішення, хоча могли зробити це раніше, а не наприкінці каденції. Ми маємо захистити підприємців, бо ринок в Старому місті в такому вигляді існувати не може. Однозначно. Треба розглядати ідеї, як можна допомогти в цьому плані підприємців», - резюмував Данильчук.

Депутат Євген Ткачук зауважив, що підприємці на Центральному ринку зараз не живуть, а виживають.

«Я був одним із ініціаторів надання договору оренди на Завокзальному ринку більше, ніж на 20 років, але по «Старому» ринку не один із підприємців не висловився проти надання договору. Альтернативна пропозиція на два роки – дуже добре. Якщо дадуть робочі місця, то вони самі вийдуть. Комусь хочеться попаритися? То вийдіть до підприємців і поговоріть з ними», - підкреслив Ткачук.

За словами депутата Ігоря Поліщука, питання про відмову в оренді – ганьба для міської ради.

«Підприємців залякують, що відключать ринок, що Палиця хоче забрати ринок. Це злочинна спілка, а не облспоживспілка. Це лобіювання злочинного бізнесу. Для чого продовжувати на два роки? Можна на півроку продовжити, а тоді створити комунальне підприємство», - додав Поліщук.

Аби висловити свою позицію, на сесію Луцькради прийшли самі підприємці, члени ініціативної групи.

Так, бізнесмен Василь Лєснік наголосив, що вільні ділянки на «Старому» ринку справді вільні для людей, які живуть зараз у віртуальній дійсності.

«Ми не лобіюємо інтереси облспоживспілки. Нас просто поставили перед фактом… Це вільна територія для людей, які живуть у віртуальній дійсності. Ми виживаємо, кормимо дітей, створили робочі місця. Цього питання тут і б не стояло. Наразі нам треба завтра йти на роботу, купляти хліб. Ніхто до нас не прийшов і не спитав, куди ми підемо купувати хліб і працювати. Будь ласка, надайте нам 1200 робочих місць і ми самі підемо», - каже Лєснків.

Підприємець Надія Прихода інформувала, що в час війни навряд чи треба робити красиву Замкову площу та відбирати у людей робочі місця, бо у країні війна, і ніхто не знає, що буде завтра.

«Я говоритиму коротко. Я відношуся до основної середньої ланки бізнесу. Багато депутатів, напевно, не знають, як це виживати. Не думаю, що в час війни треба робити красиву Замкову площу, бо ми не знаємо, що буде завтра. Ви не думайте, що на ринку можна построїти двохповерхову віллу чи заплатити за кредит. В нас одне прохання – не час роботи сувенірні площадки та Замкову площу, коли літають бомби та лежать десь куски розірваних людей», - зазначила Прихода.

Підприємець Аліна Гопанчук каже, що луцькі «базарники» занепокоєні можливою втратою робочих місць. Також жінка запропонувала створити робочу ініціативну групу з підприємців ринку, депутатів для того, щоб напрацювати єдину концепцію.

За інформацією Лариси Соколовської, Волинська облспоживспілка наразі заборгованості немає. Так, за ділянку на Глушець, 1 площею 2,2125 гектара до бюджету міста 1, 7 мільйона (сплачуватимуть 2, 197 мільйона), а за ділянку площею 0,5904 – 446 тисяч гривень (сплачуватимуть 582 тисячі гривень).

Зрештою, проект рішення «Про поновлення договору оренди землі на Глушець, 1» більшістю голосів депутати Луцької міської ради підтримали.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 37
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Вже не першому "танцору" заважає Старий ринок. Вдале розташування, зупинка транспорту, зручне місце де можна встигнути скупитися навіть за обідню перерву. Здавалось би, що ще потрібно. Ні подавай їм "мистецькі крамниці", "співоче поле". Давайте, панове, поклавши руку на серце, згадаємо коли самі в цім крамниці востаннє заходили і що купили. І ці нові, що мрієте збудувати закінчать життя "пивними генделиками" та гральними автоматами. А кому потрібне "Співоче поле" нехай йде в Центральний парк там уже одне є. Тільки бажаючих співати поки нема. Я думаю, що найближчим часом навряд чи й знайдуться. На рахунок туристів то їх на грядку поки що б назбирати не то, що ціле поле. Краще постате їм кілька туалетів, щоб не бігали бідолахи по-нужді за "вежу". А якщо у міської влади чешуться руки, то їх є де почесати у комунальній сфері запущеній "до нельзя", замість того, щоб забудовувати парки, дерибанячи землю громади. Від "генделиків-магазинів" в очах рябить. Скажіть, в цьому місті є архітектор? І хто ним керує? То не перетворюйте його на райцентр в якому тільки й п’ють пиво в перерві між походами по "мистецьких крамницях". А хто кришує супермаркети – той і бореться з ринком. І робить це руками міської влади, ще й прикривається культурою. Якби дбали про людей, то думали б над європейським облаштуванням ринку а не над його ліквідацією. Поряд запущений парк. Посадіть хоча б тополі на місці тих, що вирізали, (як це при "поляках" робилося) бо ще за якийсь час матимете "Центральне болото" тож ринок і сам в ньому потоне.
Відповісти
Задовбали, ще в такому лайні жити!! Рано чи пізно. Це рано чи пізно вже продовжується багато років. Нехай скличуть народне віче і запитають у 200 тис Лучан, чи хочуть Вони, щоб у їхньому старовинному місті був сраний базар біля такої перлини Луцька !!! Та ж міська рада зможе з туризму заробляти гроші в міський бюджет, а Луцьк отримає нормальний європейський імідж.
Відповісти
Так хто заважає заробляти гроші з парку культури і відпочинку ? Засрали його - далі никуди ? Повирубували дерева((( Раніше Луцьк славився, як одне з найгарніших зелених міст... А що зараз? Де зелень наша поділася? Окультурники фігові. Дайте спокій тим, хто торгує на ринку... Прості люди не в змозі витрачати останні копійки в ваших сраних супермаркетах... А на ринку хочаб щось дешевше можна купити з харчів... Маєте ЦУМ в центрі для багатих... тьфу і тіштеся... Прості люди там не "отоварюються"... "Іміджи" ви, блін, ходячі... Та у вас в свому подвір’ї купами сміття валяється... Розпочніть наведення порядку зі своїх дворів...
Відповісти
Ніхто на особистості не переходив !!! По-перше!!! Парк не повирубували, а почистили. Вирізали старі дерева. Чи Ви хотіли, щоб Вам дерево коли-небуть на голову впало? Особисто я ніколи не смічу, і навіть сміття сортую. Я хочу жити в нормальній країні, цивілізованій з порядком. Імідж - це не багатство, а висока культура. Українці - велика нація, а живе, вибачте, в лайні. І що заважає переїхати на окраїну міста? Я не розумію!!! Вам би сподобалось, якби біля Вашого будинку, наприклад, зробили такий базар. І ходили гадити Вам під стіни? Це культурна спадщина, її потрібно зберігати, а не нищити. Парк - це взагалі окрема тема. Це стосується суто відпочинку і розваг.

І ще,грошей я великих не маю. І в Сільпо не закупляюся,бо там справді дорого. І я теж купую домашній сир наприклад, бо він зараз дешевший і корисніший. За такими речами не потрібно ходити кожен день. Можна виділити один день на тижні і поїхати суто на ринок купити, те що треба. Ви ж за хлібом чи мінералкою на Старий не їздите? До чого ті цирки про бідних і багатих !!! Це все просто якась ще можливо савдеповська таракашка в голові!!! Мене дивує, що деякі молоді люди її теж мають...
Відповісти
Цікаво... А ви картоплю та інші овочі де купуєте? Чи може вам додому під двері доставляють? Може у вас багато вільного часу... Та не у всіх він є... А старий ринок простих лучан дуже виручає... шоб ві не патякали на підвищенних культурницьких тонах :)))
Раджу почитати іторичну статтю для малограмотних культурних балакальщиків :
http://www.litopys.com.ua/encyclopedia/organ-zats-ya-derzhavnogo-mekhan-zmu/nov-poselensk-strukturi-m-sto-zamok/
...Молода східнослов'янська знать розпочала будівництво для себе замків — фортець, котрі порівняно швидко ставали дитинцями ранньофеодальних міст. Під їх стінами відбувалась концентрація ремесла і торгівлі...
Соромно про історію забувати...
А от за здійсненням контролю за прибиранням треба знайти відповідального... Та машини там шастають, як добрий день... ідеш з важкими пакетами... та шарахаєшся від них...
Відповісти
Якщо у вас в хаті не прибрано, Ви ж не перебираєтеся на окраїну міста?
Відповісти
"Сраний базар" - той, що скраю,- належить ПФ "Скорпіон-Сервіс" Токарського. Оперізує Старий ринок з боку вул. Глушець. Не буде його - буде чисто й гарно. І будуть тротуари аж до замку, і будуть парковочні місця по вул. Замковій.
Відповісти
Як же дістали ці сучі прибамбаси! "В нас одне прохання – не час роботи сувенірні площадки та Замкову площу, коли літають бомби та лежать десь куски розірваних людей» - до чого це??!!!! Ну до чого??? Багато коштів ці, середньої ланки бізнесмени дали на допомогу армії чи пораненим?? До чого манупулювати загаблими і так паскудно топтатися по їх пам"яті??!! Таким людям ніколи не потрібні будуть сувенірні крамниці і місце для відпочинку. Але ж не всі такої думки! Пропоную провести міні-референдум і визначитися - ми і далі хочемо жити в лайні чи все-таки будемо міняти щось на краще?? Геть ці тупі базари - і засадити сад..
Відповісти
Засади сад в парку культури та відпочинку... а то гидко дивитися на той срач, у який перетворили це, колись славне, місце(((
Відповісти
Тема допомоги підприємців Старого ринку армії, пораненим в АТО виходить за рамки обговорення даної статті, але повірте, що виділялося немало. За півгодини рішалося питання придбавання бензопили на АТО, обрізних кругів на болгарку для виготовлення "буржуйок" для бійців АТО, за годину збиралися кошти для кількох десятків прибулих у госпіталь поранених бійців. Вам досить? Чи будемо далі?
Відповісти
Гуртуються для допомоги зараз всі. Зараз всі останні копійки віддають хлопцям. Це вже давіння на жалість. То ж ніхто знову ж таки не каже знищувати його повністю. Забрати від замку!!!!
Відповісти
Забрати ринок від замку на околицю - означає знищити і розорити людей. І даю голову на відсікання - на жодному підприємстві допомога для АТО не здійснювалася настільки оперативно. Нещодавно довідалася, що підприємці й холодильника придбали для поранених у госпіталі, і футболки придбавали десятками для визволених полонених (ще восени), а одна (як мінімум) жіночка-підприємець старших літ пакує сухпайки на фронт. Не залишаються без допомоги колег-підприємців і матері, що втратили в АТО синів.
У когось підніметься рука зруйнувати таке братство свідомих громадян?
Відповісти
Ніхто не просить там сувенірних лавок чи пивнух. Зробити все бруківкою з газонами, поставити гарні ліхтарі і лавочки. Все!!!
Відповісти
Правильно!
Головний павильон лишити як продуктовий.
Облаштувати з розширенням продуктову частину.
Непродуктову - перенести на Пiвденний.
На мiсцi клiтки зробити праковку для туристiв.
Пiд замком Спiвочу балюстраду - як заревеш, то в центрi буде чутно.
Відповісти
Гарні ліхтарі і лавочки - між спорудами, які є приватною власністю споживспілки та підприємців??? Очевидно, що Ви недостатньо вивчили питання.
Відповісти
Пані Irena якщо ви маєте змогу раз в тиждень виїхати на ринок і весь тиждень нічого не їсти то ваша проблема, а є люди для яких купувати мінералку це розкіш, а до Європи нам ще дуже далеко.....дуже......і чи взагалі вона потрібна ця Європа де малюють шаржі на Ісуса Христа та Аллаха....і селяни теж мабуть не зможуть їхати (з такими цінами на бензин) на край міста щоб трішки щось продати....вибачте але суто жіноча логіка-(хочу Європу і все а як живуть інші люди мене не обходить) і взагалі почитати подумати і аналізувати не хочу бо так зручно. А якби прибиральникам на ринку платили нормальні гроші за їх роботу то було б чистіше, не крала влада ринку все де тільки можна....мені дуже зручно в обідню перерву кипити нормальні продукти і за якимись нормальними цінами і діти не лише мої хай краще п'ють домашнє молоко а не порошкове....
Відповісти
Ну мінералка в мене був приклад узагальнений. Я мала на увазі речі першої необхідності. Ви ж за ними на базар не їдете. А закуп на ринку можна розрахувати на раз на тиждень. Тому що молоко, сир зберігається не 1 день, якщо його взяти свіжим і відразу покласти у холодильник. Ми ж не одним молоком харчуємось. Та навіть, якщо мені треба щось свіженьке і домашнє, в мікрорайонах міста є маленькі базарчики типу Привозу чи Північного. Якщо говорити про крупи, олію, хліб, консерви ну іт.д. Все, окрім домашнього, наприклад. Взяти до уваги наприклад супремаркет Пакко, їх 2 у Луцьку. Там дешевше як на базарі такі речі. Побутова хімія, косметика, засоби гігієни там теж дешевші і зберігаються в нормальних умовах. Не на спеці і не на морозі(наприклад). Та й взяти Ватсонс, їхній ексклюзив дешевших, як якісна хімія на тому ж базарі. Тим більше якщо Ви маєте картку, там постійні акції і діючі відчутні бонуси. Щодо одягу, я теж не маю змогу купити дорогі речі, що продаються в ЦУМі чи крутих магазинах. Більшість речей я купую на секондах на вагу. А гуманітрка, що на старому жене такі ціни, що дешевше купити таку ж річ нову і якісну в деяких магазинах Портсіті(на розпродажах).

А Ваша позиція більше походить на звичку і не бажання змінюватись. Хай там буде той базар, бо мені зручно що він там знаходиться. Я не думаю, що багато людей в обідню перерву йде спеціально на Старий купити домашнє молоко.

Люди з села. Ви хочете сказати, що їм вигідніше їхати в центр міста як тільки до його краю? Тут теж можна влаштувати дискусію, що якщо Вони їдуть з Ківерцівського напрямку, то їм то як до Києва. Але якщо вони вже їдуть звідти до Старого, то вже й туди доїдуть. Це теж більше схоже на не бажання змінюватись. А з Ковельського, Володимирського чи Львівського напрямку їм ближче, як в'їжджати у місто.
Відповісти
Господи... ви мабудь ніколи не купували ні картоплі, ні інших овочів для себе? Не порівняти з супермаркетовими. На північний та на привоз мені немає часу шастати... а на старий ринок близько добиратися... Люди вже звикли до нього... А Вам мабуть кортить, щоб там ще одна платна стоянка з’явилася чиясь ((( типу для туристів((( Ги (((
Нормальний туалет в центрі міста хочаб для початку поставте... а то приїзжим людям немає куди там по нужді сходити (((
Відповісти
Вам мабуть часто кортить до туалету, Ви часто про нього пишете. Картопля, морква і т.д в мене своє. Північний біля мене. В моєму районі. А Старе місто - то старе місто. Я вже Вам писала, що потрібно забрати барахолку і все інше. Продуктовий можна лишити в формі ярмарки, щоб це було концептуально. Щоб це було в нормальному температурному режимі і з нормальними туалетами. І щоб на Ваш помідор, якийВи купите чи картоплину не срали мухи. І щоб молоко Ви пили свіже, а не підкісше. Ми з Вами живемо не в різних матеріальних, а в різних інтелектуальних і духовних рівнях. Мені дуже важко спілкуватися з такими людьми. Які роблять із себе горе великомучеників. Я впевнена, що бюджет моєї сім'ї значно менший від Вашого. Ви просто така людина. ХАМЛО, ГРУБІЯНКА і ЛЮБИТЕ ПОТИКАТИ ІНШИМ. Як Ви мені модете вказувати на щось, як Ви мене не знаєте. В Вас просто нездорова ненависть до багатих людей, і Ви чомусь вирішили приписати це мажорництво до всіх, хто не погоджується з Вами. А нічого Ви не робите, крім того що ображаєте всіх на право і на ліво. Мені Вас шкода
Відповісти
А вам би мабудь замість ринку ще один порт-сіті сподобався (((
Відповісти
Ви шо, якась зовсім хвора людина, чи прикалуєтесь??? Яке Порт сіті??? Я не прихильниця попси в Старому місті. Кожному закладу своє місце. Я кажу Вам зробити там бруківку, газончик, гарні ліхтарі і лави. А збоку можна зробити базар в стилі Середньовіччя. Де будуть продавати тільки домашні продукти, щоб це було як ярмарка. Але за ним будуть доглядати і будуть Ваші улюблені туалети. Але вони будуть нормальні, сучасні.
Відповісти
Ви літаєте в хмарах. Вам будь-який нормальний мужчина розповість, що на Старому ринку можна купити таке, чого зроду немає в супермаркетах. Наприклад, шмат бронзи, мідну трубку, запчастини до сепаратора... Можна домовитися про допомогу фахівця з ремонту будь-якого обладнання. Йде зустрічна торгівля: продав бульбу - купив цвяхи...
Ви далекі від всього цього, то ж не беріться судити про потрібність/непотрібність ринку. Якщо він не потрібен Вам, це не означає, що він не виручає щодня сотні одиноких бабусь. Яким ваш Порт-Сіті, вибачте, до с...ки.
Відповісти
За шматом бронзи можна і на окраїну з'їздити, а бабусі міняють бульбу на цвяхи - це новина))))
Відповісти
Де в мене сказано, що "міняють"?
Відповісти
А якщо найбільше сварок виникає через продукти харчування ДОМАШНІ, то їм можна зробити нормальний павільйон з нормальними санітарними вимогами, температурним режимом і нормальними туалетами десь біля центру міста, але точно не біля ЗАМКУ.
Відповісти
Аха... і які там ціни будуть на тому ринку? Дайте спокій старому ринку !
Відповісти
Гнати в шию потрібно Герасимюка і Матвіїва, скільки вони будуть плюндрувати і лобіювати "архітектурні питання" міста, якщо вони ще на своїх місцях значить це комусь вигідно!!!!
Відповісти
Старий ринок напевно самий ласий шматок у Луцьку, обороти мільйонні,туризм і усякі співучі поля це мило для простого народу, все має бути на благо людей і громади, геть Облспоживспілку, геть корупцію в архітектурі!!!
Відповісти
Палиця планує побудувати Торговий центер і велику парковку. Ніхто ніяких лавочок і ліхтарів там ставити не збирається тому, що вони не приносять прибуток!
Відповісти
Звісно я підтримую Ірену і пропоную перенести той срач
Відповісти
Повністю підтримую п. Ірину. Гидко дивитися на це місце. Центр Луцька т- паскудний базар.
Відповісти
та просто треба перенести і люди звикнуть!!! а от те що гостям міста дуже соромно показувати вигляд на замок де є базар - це факт! особливо коли вечір і ліхтарі його підсвічують, а люди проходять чи проїжають повз бруд і страшні базарні контейнери (
Відповісти
продукти залишити а отой що блище до парку очистити і зробити стоянку.Скільки ті автівки будуть стояти на Замковій і Братковського.
Відповісти
як бабки на базарі.
І ірена в т.ч.!!!
Відповісти
Геть облспоживспілку!!!!дурять простих людей!!!наживаються злодії Кандиба і її любимий горгут !!!це злодюги перші!!!!але нічого як легко ідуть до них гроші так легко і підуть!!!
Відповісти
ДАНИЛЬЧУКА В МЕРИ!!!!І ВІН НАВЕДЕ ЛАД З ЦЬОЮ БАНДОЮ ГОРГУТІВ І КАНДИБ!!!ЯКІ ЖИВУТЬ ЗА РАХУНОК ПРОСТИХ ЛЮДЕЙ І НІЧОГО НЕ РОБЛЯТЬ!
Відповісти
Лучани! Зробимо наше місто чистим та гарним ! Все в наших руках і бажанні.
Відповісти