На біометричних паспортах заробляє фірма розшукуваного екс-міністра палива Ставицького, - ЗМІ

На біометричних паспортах заробляє фірма розшукуваного екс-міністра палива Ставицького, - ЗМІ
Виробник біометричних паспортів – держпіприємство «Поліграфкомбінат Україна» – не змогло підтвердити наявність всіх висновків українських експертиз на виготовлення біопаспорту.

Про це йдеться у програмі антикорупційних розслідувань «Наші гроші», - пише IA ZIK.

Такі висновки обов'язкові. Перед виготовленням «ПК «Україна» має офіційно підтвердити, що персональні й біометричні дані громадянина України, записані на чіп паспорту – захищені. Ця норма прописана в ЗУ «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» та інших підзаконних актах.

Станом на 17 лютого експертні заключення адміністрації Держспецзв'язку щодо захисту персональних та біометричних даних мали лише три компанії: консорціум «Єдапс», ДП «ПК «Україна» та компанія «Уніт».

Однак, на відміну від двох інших компаній, в яких є повний пакет документів, ПК «Україна» не має висновків про криптографічний захист на чіп, який використовується в біопаспорті (Infineon). Висновки на ці чіпи має компанія «Уніт».

Ця компанія не входить ані до ЄДАПСу, ані до складу «ПК «Україна» й ніколи раніше не займалась виготовленням паспортів. Навіщо «Уніт» реєстрував висновки щодо криптозахисту біометричних даних, адже виготовляти паспорти в Україні має право виключно ПК «Україна»?

Засновник «Уніту» – кіпрська компанія «Феріоло холдінгз ЛТД». У 2013-2014 роках співзасновником «Феріоло» була компанія «Сайкон Холдингс ЛТД» («Sykon Holdings LTD»). Як з'ясували журналісти видання «Deutsche Welle», ця компанія є власником кіпрскої фірми «Магавенія Інвестментс» («Magavenia Investments»), на яку нещодавно переписали ТОВ «Актив капітал груп», яким раніше володіла теща Едуарда Ставицького – Валентина Ушакова. Директором «Актив капітал груп» і досі залишається Анатолій Ставицький, батько екс-міністра.

Тобто, в Україні експертні висновки щодо технічного та криптозахисту персональної та біометричної інформації на чіпи «Infineon», які вмонтовані в український біопаспорт має компанія, пов’язана з екс-міністром енергетики та вугільної промисловості Едуардом Ставицьким. Державна компанія і взагалі не має таких висновків.

Окрім того, згідно інформації джерел програми «Наші гроші», протягом останніх місяців «Уніт» імпортував в Україну перелік обладнання та «деталей», необхідних для виготовлення біометричних паспортів.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На біометричних паспортах заробляє фірма розшукуваного екс-міністра палива Ставицького, - ЗМІ
28 лютий, 2015, 10:15