У Луцьку можуть відкрити пункт прийому ламп і батарейок

У Луцьку можуть відкрити пункт прийому ламп і батарейок
Луцька міська рада попередньо домовилася з фірмою з міста Рівне, аби та безкоштовно забирала собі відпрацьовані лампи і батарейки – від Луцька чекають організації пункту прийому таких приладів.

Про це повідомив начальник відділу екології міськради Борис Сорока – пишуть 8 червня Відомості.ua.

«Треба дати доручення комунальному підприємству «Луцьксвітло», щоб облаштувати у їхніх складських приміщеннях пункт збору ламп, батарейок і всіх ртутновмісних приладів від населення. Є попередня домовленість із фірмою з Рівного, що на безоплатній основі, за угодою про співпрацю у вирішенні екологічних проблем, вони централізовано забиратимуть ці відходи на переробку. Якщо вдасться все організувати, це буде перший конкретний крок», - сказав Сорока.

На Волині накопичено близько 2,5 тисячі тонн небезпечних відходів, що потребують знешкодження і утилізації – повідомив на «круглому столі» Борис Сорока.

Найбільш поширеними ртутновмісними відходами є відпрацьовані люмінесцентні лампи та батарейки. Виробники вказують, що їх не можна викидати разом з іншим сміттям.

«Щодня в Україну ввозиться 10 тонн батарейок і приблизно така ж кількість кожного дня потрапляє у смітники. 100% опитаних лучан користуються батарейками і майже половина - 47,6% - використовує енергозберігаючі лампи», - розповів директор громадської організації «Волинський інститут підтримки та розвитку громадських ініціатив» Петро Лавринюк.

«У місті нема організації чи підприємства, які би займались збором енергозберігаючих ламп та ртутновмісних приладів», - констатував начальник відділу екології.

«В усьому західному регіоні працює тільки дві фірми – рівненська «Еко-хелп» і львівська «Еко-центр». Місцеві підприємства, установи, організації напряму мають заключати договори з цими фірмами щодо утилізації відпрацьованих небезпечних приладів. За минулий рік із Луцька в Рівне було відправлено 14900 люмінесцентних ламп, у Львів – 8900. Але багато невеличких фірм не укладають договорів на переробку, а просто викидають у смітник, у прибережні смуги річок, на стихійні сміттєзвалища», - розповів Сорока.

«Ми проводили переговори з фірмами-утилізаторами. У Львові сказали, що за переробку однієї відпрацьованої лампи людині треба заплатити 4,5 гривні. Зрозуміло, що населення на це не погодиться. Пропозицій від Міністерства екології не надходить жодних, а на рівні регіону подолати проблему самотужки важко», - додав головний еколог міста.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
адресу цього пункту збору не забудьте оприлюднити пане Сорока
Відповісти
Останні новини
У Луцьку можуть відкрити пункт прийому ламп і батарейок
08 червень, 2012, 16:06