Як будуть співпрацювати волинські виші та Луцький ІТ-кластер. ФОТО

Як будуть співпрацювати волинські виші та Луцький ІТ-кластер. ФОТО
2 березня у Волинському прес-клубі відбулася перша зустріч викладацького складу волинських університетів та представників ІТ-компаній Луцька.

Представники кластеру презентували ідею проекту Edu Up, який спрямований на оновлення та актуалізацію навчальних програм у вишах.

Один із засновників Луцького ІТ-кластеру, керівник компанії «Ідейл» Вадим Махомед зауважив, що вчорашній студент не є готовим до роботи.

«ІТ-сфера дуже динамічно розвивається, тому розрив між реаліями роботодавців та те, з яким вантажем знань виходить молодий ІТ-спеціаліст з університету – великий. Наша задача – цей розрив скоротити», - вважає він.

Серед запропонованих учасниками ІТ-кластеру ініціатив – розробка спецкурсів для зацікавлених, створення коворкінгу, в якому би студенти зустрічалися з практиками. Наголосили на
важливості актуалізації навчальних програм, зокрема створення проектів, які б тісно працювали з реаліями. Тобто завдання для студентів необхідно максимально наблизити до практичних задач.

Окрім базових знань, сучасний випускник повинен знати й про актуальні для ринку поняття, яких у навчальних програмах немає. Зокрема, мати необхідні навички з роботи з інтернет-маркетингом.

Студенти повинні знати, що таке класична розробка, просування в Інтернеті, копірайтинг, як працювати з Google Analytics.

Також учасники ІТ-кластеру запропонували збільшити кількість абітурієнтів на потоках ІТ-спеціальностей та допомагати практичними навичками, наприклад, проводити спецкурси, здійснювати проекти з університетами.

Торкнулися й питання вивчення англійської мови в університетах, адже ця мова є важливою для спеціалістів ІТ-спеціальностей.

Щодо викладання англійської мови, керівник Центру інноваційних технологій та комп’ютерного тестування Олена Герасимчук зауважила, що питання з вивченням англійської мови в СНУ вже вирішено у зв’язку з тим, що 7 дисциплін перевели у нормативно-вибіркові (політологія, соціологія), а іноземну мову ввели на всі 4 роки протягом усього бакалаврату.

«Змінити освіту у Луцьку нам буде важко, не змінивши освіту в країні вцілому», - зауважив кандидат технічних наук, доцент Олег Герасимчук.

На його думку, звичайний студент не знає, що далі робити, крім того, що піти "енікейщиком" на якусь фірму, йому треба рухатися й практикувати свої знання.

Він запропонував проводити відкриті мотиваційні лекції для студентів, під час яких практики будуть демонструвати свої успішні проекти.

За статистикою, лише 40% студентів на ІТ-спеціальностях залишаються у сфері після закінчення університету.

Засновник Луцького ІТ-кластеру та компанії InternetDevels Віктор Левандовський зауважив, що для цього першою чергою варто змінити ставлення абітурієнтів та батьків до навчання й роботи у сфері інформаційних технологій. Аби ІТ стало однією з перших галузей, де захочуть вчитися й
працювати молоді люди.

Щодо університетів він зауважив, що ІТ-компанії готові навчити викладачів вишів більш сучасним технологіям, аби ті, своєю чергою, вчили студентів.

Також під час зустрічі торкнулися проблеми практики нинішніх студентів.

Завідувач кафедри прикладної математики Тетяна Чепрасова наголосила, що для студентів необхідно здобувати практичні навички в роботі.

Кандидат фізико-математичних наук, доцент
математичного факультету СНУ імені Лесі Українки Валентин Собчук запропонував домовитися з луцькими ІТ-компаніями про практику студентів.

У зустрічі взяли участь викладачі ЛНТУ, СНУ ім. Лесі Українки та Нау «Острозька академія», а також власники ІТ-фірм Луцька «Ідейл», InternetDevels, Soft West Group, ІТ-спеціалісти міста.

Таким чином, під час першої зустрічі за проектом Edu Up Луцького ІТ-кластеру домовилися про перші кроки співпраці між вищими навчальними закладами міста та представниками ІТ-кластеру.

Зокрема, студенти спеціальностей, дотичних до ІТ, зможуть пройти практику на чинних ІТ-компаніях міста - керівники нададуть на кафедри луцьких вишів кількість студентів, яку можуть взяти на практику.

Також вирішили узгодити години та тематики для лекцій, які читатимуть спеціалісти-практики ІТ-сфери Луцька. Окрім того, луцьких «айтішників» запросять для спілкування зі студентами з метою мотивувати їх продовжувати працювати у галузі
інформаційних технологій.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 10
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Учісь чітать мля. я всьо поняв наприклад.
Відповісти
Вот про левандовского не особо хорошие отзывы по людям в городе. И я не думаю,что все они хотят только хорошего. Ими руководит жажда наживы.
Відповісти
потому что все плохо, жизнь тлен. да.
Відповісти
Вы совершенно не в теме. Хотя именно сечас в такой ситуации в стране недо айти
Відповісти
На рахунок англійської, питання зовсім не вирішено, оскільки, зокрема на парах англ. СНУ, студенти тупо вчать неактуальні питання та англійську не розвивають. Просто завчають топіки та "читають-розказують". І це забувається на наступний день. Студентів не вчать говорити.
Відповісти
Не згідний. Вчусь на інформатиці, і на парах з англійської мови ми не заучоємо і не читаємо. Ми майже всі питання обговорюємо, і лише коли хтось не може підібрати слова, викладач допомагає сформулювати думку студенту. + ведення діалогу на парі. Мушу зауважити, що не йде мова про теми обговорень і діалогів, як "Capital of Great Britait is London...". Темами стають практичні питання в сфері ІТ, де кожен вислювлює свою думку і доповнює.
Для прикладу, коли я поступав, я здавав ЗНО англійську, до якої готувався рік, і отримав 150 балів, і важко було навіть поширено відповісти на прості питання. А зараз, спокійно читаю статті на англійській мові, без перекладачів, і словниковий запас дозволяє вести, хоча і трохи каряву, але розмову з іноземними студентами з Європи.
Відповісти
Ну, народэц тут зыбрвся... Реально все це не просто так.
Відповісти
Зара вчуся у Шазі. Посуті прогресивне навчання. Все на вищому рівні. Практики багато. Що вам ще треба?
Відповісти
І я з "Шага" Рівненського, хочу перевестися до луцька, бо кажуть що тут краще.
Відповісти
Один ПиаР на уме. Людям есть скоро будет нечего
Відповісти
Останні новини
Як будуть співпрацювати волинські виші та Луцький ІТ-кластер. ФОТО
03 березень, 2015, 14:07