Вітер та Кіндер розказали, як Мінінфраструктури «кинуло» лікарню на місцеві бюджети. ФОТО

Вітер та Кіндер розказали, як Мінінфраструктури «кинуло» лікарню на місцеві бюджети. ФОТО
На Волині досі шукають вихід із ситуації, що сталася із вузлової лікарнею станції Ковель ДТГО «Львівська залізниця». Згідно із новим бюджетним законодавством її, фактично, без попередження «кинули» на утримання місцевих бюджетів.

Про це йшлося під час візиту делегації депутатів Волинської обласної ради у лікарню в рамках Дня депутата 5 березня.

Як розповів міський голова Ковеля Олег Кіндер, першими вдарили на сполох саме вони. Адже більше 10 мільйонів гривень на зарплати та енергоносії, які потрібні лікарні, мали б дати з бюджету Ковеля, хоча лікарня досі на балансі Львівської залізниці.

Таких грошей у бюджеті міста немає. До того ж утримувати її за гроші одного Ковеля – несправедливо, бо там лікуються залізничники із усієї Волинської області.

Тому за підсумками переговорів облради, ОДА та мерії Ковеля вдалося знайти тимчасове вирішення проблеми. Перші 2 місяці базові видатки лікарні будуть покривати за рахунок бюджету міста. Це 1,9 мільйона гривень.

Натомість надалі решту – понад 8 мільйонів планують виділити із обласного бюджету, якщо таке рішення підтримують депутати обласної ради на наступній сесії. Щоправда не всі депутати у делегації підтримали таке рішення. Наприклад, Сергій Слабенко вважає, що обласна рада не може виділяти гроші на утримання лікарні, поки вона перебуває на балансі державної структури – «Львівської залізниці».

«Ми викидаємо гроші на вітер», - відзначив один із обранців.

Натомість голова облради Валентин Вітер пояснив, що гроші ідуть не «на вітер», а на порятунок лікарні, адже просто кинути 300 людей, які працюють у медзакладі, не можна.

Цікаво, що, за словами Вітра, заплатити свою частку за лікування залізничників із свого районі чи міста відмовилися 18 із 20 суб’єктів на Волині (16 районів та 4 міста обласного значення). Погодилися лише мері Ковеля і Луцька.

Начальник управління охорони здоров'я Ігор Ващенюк відзначив, що наразі в районах Волині 45 «ліжок» на 10 тисяч населення. Цей показник вдвічі вищий, ніж в сусідній Польщі. При цьому в Ковелі навіть без врахування лікарні залізничників цей показник – 64 «ліжка» на 10 тисяч. А тому скорочувати їх кількість рано чи пізно доведеться.

Проте наразі необхідно знайти вихід із ситуації, щоб не викинути людей на вулицю. Для цього потрібно чекати передачі лікарні на баланс обласної ради. Тоді планують провести реорганізацію: відкрити на базі лікарні центр первинної медико-санітарної допомоги, хоспіс тощо.

Щоправда без рішення Мінінфрастрктури про це говорити рано, - каже Кіндер.

Корпуси лікарні показала головний лікар мед закладу Наталія Віслогузова. Так, наразі більшість відділень працюють, однак водолікувальне довелося закрити, а працівників адміністративного корпусу переселити в основний для економії енергоресурсів. Також через низьку температуру не використовують басейн.

А ще у лікарні діє майстерня для виготовлення протезів. Натомість дитяче відділення не працює вже 15 років.

Також проблема лікарні – застаріла система опалення. У 2014 році у закладі планували замовити твердопаливні котли, але Укрзалізниця не виділила на це гроші.

Під час зустрічі із колективом посадовці та депутати розповіли працівникам про ситуацію, що склалася. Люди зобов’язали можновладців все ж знайти вихід із ситуації, «адже ми вас обирали, перед виборами всі обіцяють допомагати».

Нагадаємо, раніше в рамках Дня депутат обранці відвідали недобувований телецентр ВОДТРК і Волинський ліцей-інтернат.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 6
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А вітереті кіндер не розказали як вони всю Волинь кинули
Відповісти
дуже влучно. підтримую.
Відповісти
А чому Кіндер ненароботі???Вітер тільки дивиться де йому хабаря взяти.така влада.
Відповісти
Ну що боти, ніхто не клює? :)
Відповісти
В осини вибори можете все змінити , якщо включите мізки то вітерів не буде
Відповісти
Сміття та поводження з твердими побутовими відходами – проблема багатьох населених пунктів. Вирішити питання можна тільки об'єднавши зусилля декількох громад. Як саме можна успішно реалізувати подібний проект за моделлю DESPRO можна дізнатися на їх сайті тут:
http://despro.org.ua/detsentral%D1%96zovan%D1%96-poslugi/povodzhennya-z-pobutovimi-v-dkhodami/

Відповісти
Останні новини
Вітер та Кіндер розказали, як Мінінфраструктури «кинуло» лікарню на місцеві бюджети. ФОТО
05 березень, 2015, 22:00