У Луцьку – конкурс на кращий благоустрій біля пам’ятника Шевченку. ФОТО

У Луцьку – конкурс на кращий благоустрій біля пам’ятника Шевченку. ФОТО
У Луцьку на конкурс кращого благоустрою біля пам’ятника Тарасу Шевченку на проспекті Волі подали кілька робіт.

Конкурсна комісія засідала 13 березня у сесійній залі Луцької міської ради.

Цікаво, що на одній із пропозицій на місці нинішнього пам’ятника Шевченку автор поставив пам’ятник Лесі Українці. Заступник начальника управління містобудування та архітектури Ярослав Матвіїв зазначив, що автор пожартував, переносити пам’ятник не пропонується.

За його словами, конкурс оголосили наприкінці 2014 року. На конкурс подали пропозиції два творчі колективи: «Сад Город» та «Флора дизайн». За словами Матвіїва, основна ідея пропозицій «Флори дизайну» - розширення зеленої зони і видалення старих ялин, посадку на їхньому місці нових.

Варіанти від «Саду городу» не сподобалися Матвіїву. Він зазначив, що автор має дизайнерське бачення, але не архітектурне. На його думку, ці проекти не пасують до проспекту Волі.

Під час обговорення проектів архітектор Андрош Бідзіля заявив, що обидві пропозиції дуже слабенькі.

«Для мене, намальовано трошки не так, як треба. Ці фрагментики не ліпляться один до одного. Але мені подобається, що нема тих ялинок уже. Але депутати не підтримають знесення ялин, бо один депутат казав мені, що тут його дід садив. Та вони вже не мають декоративної цінності», - зазначив він.

Бідзіля зазначив, що на цих дизайнах «не видно України». Він вважає, що дизайнери надивилися закордонних журналів.

Розкритикував проекти і архітектор Василь Дузь-Крятченко.

«Немає суті самої площі. Ми дизайнерам віддали все місто, а де архітектура? Завдання – сформувати простір, а тут що формується?», - розвів він руками.

Екс-директор історико-культурного заповідника «Старий Луцьк» Тарас Рабан вважає, що майдан недаремно є пам’яткою архітектури. За його словами, це найкращий майдан міста і його треба залишити таким, яким він є. Він пропонує не втручатися дуже у майдан і просто зробити ландшафтний дизайн уже наявних клумб.

Начальник відділу охорони культурної спадщини Луцької міськради Петро Троневич заявив, що ялинки – ознаки комуністичного режиму. Вважає, що не треба там більше ялин.

Більшість архітекторів також пристали на думку про неестетичність та застарілість ялин. Крім того, вони старі і вже загрожують фізичним падінням.

Начальник управління містобудування та архітектури міськради Леонід Герасимюк зазначив, що конкурс треба продовжити і ввести додаткові умови. Переможця конкурсу не визначили.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 19
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Проект від ЛФС Флора-дизайн найкращий.
Відповісти
"Сад Город" хоче біля університету Л.Українку поставити? Чи ненароком "лоханулись")))
Відповісти
Лоханувся той, хто спутав памятники спочатку)
Відповісти
А чому у нас все навпаки: біля університету імені Лесі Українки стоїть пам'ятник Шевченка,а біля драмтеатру імені Т.Шнвченка - пам'ятник Лесі Українці.
Відповісти
Жах, який совок...
Відповісти
"Сад Город" - це взагалі ЖАХ!!! Абсолютно відсутня будь-яка ідея, одна бруківка, пару ліхтарів і три з половиною куща-дерева.
Може це робиться для того, щоб потім там пару кіосків втулити???
ЖААААХ!!!!


"

Відповісти
"Флора-Дизайн" - краще, хоча теж далеко до ідеалу.
Але хоч наявні гарні ліхтарі та достатня кількість лавок, є гарна зелена зона!
Відповісти
Зібрались фанати Флори)) До речі проект то вони тільки один висунули..)) На відміну від Саду) ті хоч "наклепали" різних варіантів.. ) Взагалі то має бути державний проект озеленення міста прописаний на кілька років вперед, і узгоджений громадськістю, а так це просто відмивання LV.. і конкурс певно був для галочки..
Відповісти
я пропоную зробити лавочки - спинка синього кольору, сидыння - жовтого...а зверху на спинцы лавочки...зробити ковану книжку з пером - це ж таки уныверситет - джерело знаь, ну і символічно - Тарас Шевеченко - поет. І необов'язково садити стандартні кущі - туї..кульки самшиту..можно ж з того ж самшиту оформити кущ у вигляді тризуба, букви..і наприклад..у такому вигляді подати цитату Шевченка з його твору....ну таке моє доповнення...а бруківку можна так компонувати в кольорах...і квіти посадити..
Відповісти
ЛИШІТЬ ЯЛИНКИ В СПОКОЇ!!!!
Відповісти
"тє же на манєже" - вічні і невмирущі головні архітектори і художники, які з рад. часів покращують наше місто...а ми кажемо - чому місто не міняється?
Відповісти
Перш за все треба, щоб люди навчились не смітити, а ялинки дуже гарні. Все хочуть змести старе, а нового нічого не можуть запропонувати цікавого. А головне, що дуже багато лучан виросло з цими ялинками. Можливо , якусь іншу проблему міста підкинути людям, щоб не переймалися....
Відповісти
Був підземний перехід, музикальні фонтани, де вони? І ще багато можливо чогось....Немає ккуди грошей
Відповісти
Немає куди грошей діти в цей час не з легких для людей?????????
Відповісти
"ознаки комуністичного режиму" в головах тих хто затіяв "видимість роботи" - краще, на 100 відсотків не получиться, бо задача поставлена з ніг на голову!
Посадіть, на тому самому місці нові ялинки, вичистіть фонтани і приведіть територію схилу який веде до парку в охайний вигляд --- і незалежно віл того, подобається чи не подобається той комрежим, площу нечіпайте, це вже історія та якраз те гарне що залишилось, хоч і від того режиму. Бачення красоти без режиму вже проявляється на "новому" Промені. Коли ви всі зникнете зі своїм флудом.
Відповісти
Біля драму вже фантан зробила !! Хватить тої красоти
Відповісти
Є гарні ялинки, лавочки. Що ще бракує?
Відповісти
Гарні ялинки? Точно?
Відповісти
Достойний проект Флора-Дизайн.Чому не сподобалось?..Чому не обгрунтували?Повинне бути якесь пояснення,а не таке примітивне,як опублікували
Відповісти
Останні новини
У Луцьку – конкурс на кращий благоустрій біля пам’ятника Шевченку. ФОТО
13 березень, 2015, 10:51